Donald Trump aj Joe Biden budú súperiť v nadchádzajúcich voľbách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden aj Trump si v druhej televíznej debate odniesli kritiku od republikánskych kandidátov

28.09.2023, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Floridský guvernér sa pôvodne vyhýbal priamej konfrontácii s Trumpom. Chválu si naopak vyslúžila Haleyová za niekoľko ostrých výmen názorov.

Floridský guvernér Ron DeSantis kritizoval bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, že sa v stredu večer vyhol aj druhej televíznej debate republikánskych kandidátov na prezidentský úrad.

Prejav k štrajkom i kritika na Bidena

Trump, ktorý má medzi republikánskymi uchádzačmi jasne najvyššie preferencie, namiesto účasti v debate predniesol prejav k štrajkujúcim zamestnancom detroitských automobiliek.

V diskusii, ktorá sa okrem iného zaoberala imigráciu, ekonomikou či zdravotnou starostlivosťou, mierili kritické slová často aj na terajšieho prezidenta Joea Bidena, uviedla agentúra AFP.

image

Trump namiesto debaty republikánov mieri medzi štrajkujúcich, aby zabojoval o ich hlasy

Exprezident Trump sa stal terčom kritiky aj ďalších republikánov, vrátane bývalého guvernéra New Jersey Chrisa Christieho, ktorý Trumpa obvinil, že sa na debatu bál prísť..

"Mal by byť dnes večer na scéne. Dlží vám to," vyhlásil na Trumpovu adresu DeSantis, ktorý sa pred republikánskymi primárkami drží v prieskumoch na druhom mieste za exprezidentom.

Floridský guvernér tak dal najavo väčšiu ochotu napádať Trumpa, hoci sa mesiace prevažne vyhýbal priamej konfrontácii, uviedla agentúra Reuters.

DeSantisa, ktorý v najnovšom prieskume Reuters zaostáva za Trumpom o 37 percentných bodov, v prvej televíznej debate minulý mesiac kritizovali za svoj nevýrazný výkon. Polepšila si naopak bývalá guvernérka a diplomatka Nikki Haleyová, ktorá je teraz medzi republikánmi na treťom mieste.

Trumpova pozornosť smeruje k Bidenovi

Do debaty boli okrem predtým spomínaných prizvaní ešte senátor Tim Scott, niekdajší viceprezident Mike Pence, guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum a 38-ročný politický nováčik a podnikateľ Vivek Ramaswamy.

Trump dal vynechaním oboch televíznych debát jasne najavo, že sa v boji pred voľbami plánovanými na budúci rok zameriava ako na potenciálneho súpera na súčasného prezidenta Joea Bidena z Demokratickej strany, nie na svojich republikánskych sokov v primárkach. Nad nimi jasne vedie aj napriek tomu, že čelí štyrom rôznym obvineniam z trestných činov.

image

Biden prijme špičky Európskej únie, hlavnou témou majú byť clá a výroba ocele

Trump zamieril do kľúčového štátu Michigan, kde sa v utorok Biden stal prvým úradujúcim prezidentom v histórii Spojených štátov, ktorý sa pripojil k štrajkujúcim v ich proteste.

Biden zavítal medzi odborárov zo zväzu zamestnancov v americkom automobilovom priemysle UAW, ktorí presadzujú vyššie mzdy, kratší pracovný týždeň a uistenie popredných výrobcov automobilov, že aj nové pracovné miesta v oblasti výroby elektromobilov budú odborovo organizované.

Trump si neúčasťou na debatách nepohoršil

Prieskumy naznačujú, že Trump za svoje rozhodnutie ignorovať debaty pred primárkami nezaplatil žiadnu cenu. V skutočnosti sa zdá, že naopak zvýšil svoj náskok pred súpermi. Nič z toho, čo sa stalo v stredu večer, túto dynamiku pravdepodobne nezmení, uviedla BBC.

Kandidáti počas dvoch hodín často hovorili jeden cez druhého, čím pravdepodobne poškodili svoje šance na získanie ďalšej podpory, ale odradili aj časť divákov, dodala BBC, podľa ktorej bolo z debaty "cítiť zúfalstvo".

Aj podľa denníka The Guardian hrala Trumpova neprítomnosť v druhej debate hlavnú úlohu a bývalý prezident po nej zostáva jasným favoritom.

Za víťaza "neprehľadnej a ťažko sledovateľnej" debaty označila Trumpa aj CNN, podľa ktorej "prerušovanie, prekrikovanie aj dlhotrvajúce hádky" sťažili snahu kandidátov pôsobiť ako životaschopná alternatíva k neprítomnému Trumpovi.

Celú záležitosť ešte viac skomplikovala skutočnosť, že kandidáti s najvyššími volebnými preferenciami po Trumpovi - DeSantis a Haleyová - patrili k tým, ktorí boli v prvej dôležitej debate najmenej ochotní "ušpiniť sa".

DeSantis, ktorý bol prvýkrát vážne konfrontovaný svojimi republikánskymi konkurentmi, predviedol podľa CNN nevyrovnaný výkon.

Americký denník The New York Times s odkazom na pozorovateľa uviedol, že DeSantis a Haley podali solídny výkon, ale Trumpa nepoškodili.

Chválu si vyslúžila Haleyová za niekoľko ostrých výmen názorov. "Zakaždým, keď vás počujem, pripadám si o niečo hlúpejší," povedala Haleyová Ramaswamyovi počas výmeny názorov o sociálnej sieti TikTok.

01 - Modified: 2023-09-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Až sa vráti Trump. Západná podpora Ukrajiny slabne, Putin vyčkáva 02 - Modified: 2023-09-26 20:29:23 - Feat.: 1 - Title: Syn prezidenta Bidena žaluje Trumpovho bývalého právnika za zneužitie údajov 03 - Modified: 2023-09-19 06:32:43 - Feat.: 1 - Title: Biden chápe obavy z jeho veku, ale kandiduje, lebo demokracia v USA je podľa neho ohrozená 04 - Modified: 2023-09-15 05:40:41 - Feat.: 1 - Title: Americké úrady začali spracovávať údaje stoviek migrantov na hranici s Mexikom 05 - Modified: 2023-09-12 21:00:00 - Feat.: 0 - Title: Demokrati míňajú stále rýchlejšie. Biden pred voľbami peniaze nešetrí
01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 05 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:33