Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Česká vláda nebude musieť vrátiť dôchodcom peniaze, ústavný súd zamietol návrh opozície

24.01.2024, 16:53
Autor:
TASRTASR

Rast inflácie, pre ktorý nárok na mimoriadnu valorizáciu vznikol, sa podľa hnutia ANO očakával ešte pred schválením štátneho rozpočtu na rok 2023 a kabinet sa na mimoriadne výdavky mal čas pripraviť.

Ústavný súd v Brne zamietol návrh skupiny opozičných poslancov hnutia ANO na zrušenie zákona, ktorým vláda Petra Fialu vlani znížila mimoriadnu valorizáciu penzií. Vláda tak nebude musieť dôchodcom vrátiť zhruba 19,4 miliónov korún (takmer 800-tisíc eur). Rozhodnutie v stredu oznámil predseda ÚS Josef Baxa.

Hnutie ANO namietalo najmä voči retroaktivite opatrenia – vláda podľa neho narušila legitímne očakávania dôchodcov, ktorí s vyššou penziou už počítali. Kritizovalo tiež to, že sa o norme rokovalo v stave legislatívnej núdze.

Rast inflácie, pre ktorý nárok na mimoriadnu valorizáciu vznikol, sa podľa ANO očakával ešte pred schválením štátneho rozpočtu na rok 2023 a kabinet sa na mimoriadne výdavky mal čas pripraviť.

image

České zdravotníctvo je ďaleko pred nami. Kde robíme chybu?

Súd síce pripustil, že skutočne došlo k zásahu do legitímneho očakávania príjemcov dôchodkov, išlo však podľa neho o zásah, ktorý bol s ohľadom na okolnosti proporcionálny.

Podľa ÚS tiež neexistuje základné právo na trvalé zvyšovanie dôchodkov či kopírovanie rastu inflácie a štát musí zohľadňovať aktuálny stav verejných financií.

ÚS tiež uviedol, že vyhlásenie stavu legislatívnej núdze nebolo protiústavné, pretože opoziční poslanci mali dosť času v pléne vystúpiť. Sudca Vojtěch Šimíček citoval ich výroky zo snemovne, kde sa k obštruovaniu zákona sami hlásili.

Po oznámení výroku o zamietnutí návrhu zaznel v sále výkrik "Hanba!". Za nález podľa Baxu hlasovalo 12 sudcov, odlišné stanovisko mali traja sudcovia. Proti rozhodnutiu ÚS nie je možné sa odvolať. Navrhovateľka, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, to komentovala slovami, že v tom prípade to budú musieť napraviť politicky, keď vyhrajú ďalšie parlamentné voľby.

image

Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena?

Premiér Petr Fiala verdikt súdu privítal. "Je dobre, že ÚS odmietol opozičný návrh na zrušenie úpravy mimoriadnych valorizácií penzií. Som rád, že naše argumenty pred Ústavným súdom obstáli. Je to dôležité pre udržateľnosť dôchodkového systému, verejných financií a medzigeneračnej solidarity v našej krajine," reagoval Fiala.

Expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš bol z rozhodnutia súdu sklamaný. "Za hnutie ANO sľubujem, že keď sa vrátime do vlády, budú pre nás ľudia, ktorí našu krajinu vybudovali, opäť prioritou. Táto asociálna vláda na nich kašle," napísal na sieti X.

Podľa štandardného mechanizmu, ktorý sa aktivuje pri viac než päťpercentnej inflácii, sa mal priemerný dôchodok vlani v júni zvýšiť o 1770 korún, po prijatí zmeny to však bolo iba o 760 korún.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:08