Obyvateľka Petrohradu sleduje v kine televízny prenos výročného prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí boháči sa klepú. Oligarchov vystrieda vojnová elita, ohlásil Putin

01.03.2024, 21:28
Autor:
ahaaha

Zatiaľ čo západné médiá sa pri prejave ruského prezidenta venovali tradičným jadrovým hrozbám, domácich analytikov zaujala záverečná pasáž. V tej sa Putin zamyslel, kto je podľa neho skutočná elita ruského národa.

V Rusku sa rozbieha nová vlna znárodňovania a prerozdeľovania majetku. Naznačil to aj Vladimir Putin. Vo svojom štvrtkovom prejave ohlásil, že podnikateľské elity zbohatnuté počas divokej privatizácie 90. rokov budú vystriedané novými vlasteneckými kádrami, ktoré sa dnes rodia v ohni donbaských bitiek.

Jurij Antipov sa dlhé roky mohol považovať za víťaza divokých rokov ruského prechodu ku kapitalizmu. Majiteľ Čeljabinského elektrometalurgického kombinátu a dvoch veľkých závodov na výrobu ferozliatin sa pred troma rokmi s majetkom 700 miliónov dolárov umiestnil na 170. priečke najbohatších Rusov a v priemyselnej metropole na východnom úpätí Uralu sa ako jediný mohol pochváliť limuzínami Bentley.

VIDEO: Putin vo výročnom prejave varuje Západ pred rizikom jadrovej vojny

Zlaté časy skončili v pondelok, keď Antipova aj jeho ženu Ľudmilu zatkla FSB. Prokuratúra oznámila, že sedemdesiatročný biznismen sa k majetku v 90. rokoch dostal v rámci nezákonnej privatizácie, a obvinila ho z podvodu. Súd mu ešte v ten istý deň jeho fabriky zabavil.

Úrady navyše naznačujú, že Antipov spolupracoval so západnými zbrojovkami. Ferozliatiny sú kľúčovou surovinou pri výrobe vysoko kvalitnej ocele, ktorá sa používa na výrobu žiaruvzdorných leteckých motorov, hlavných delostreleckých systémov a protipancierových striel.

image

Prestaňte piť, bežte lyžovať, apeloval Putin vo veľkom prejave na Rusov. Západu pohrozil jadrovým konfliktom

Antipov je najbohatším ruským biznismenom zatknutým od začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“. Jeho osud podľa nezávislých médií naznačuje, že v Rusku sa rozbieha nové kolo znárodňovania a prerozdeľovania majetku, ktoré ide ruka v ruke s totálnym prechodom na vojnové hospodárstvo.

Prvé na rane podľa expertov budú chemické a strojárske podniky, mnohé z nich zrejme skončia v náručí najbližších priateľov prezidenta Putina. „Keď som sa jedného z úradníkov spýtal, čo sa v tejto situácii dá robiť, odpovedal mi: Naučte sa im ustupovať, ešte sa vám to bude hodiť,“ povzdychol si v rozhovore s exilovým portálom Agentstvo nemenovaný podnikateľ.

Kto je ruská elita?

Posledný februárový deň napokon podobný vývoj naznačil Vladimir Putin vo svojom viac ako dvojhodinovom vystúpení pred pred oboma komorami parlamentu. Zatiaľ čo západné médiá si z neho vyzobali tradičné jadrové hrozby, domácich analytikov zaujala predovšetkým záverečná pasáž.

V tej sa 71-ročný vodca Kremľa zamyslel, kto je podľa neho skutočná elita ruského národa.

„Viete, slovo ‚elita‘ bolo v mnohých ohľadoch zdiskreditované. Tí, ktorí sa bez akýchkoľvek spoločenských zásluh považujú za akúsi kastu so zvláštnymi právami a výsadami, a najmä tí, ktorí si v minulých rokoch plnili vrecká a ťažili pritom z podivných procesov v ekonomike 90. rokov, tí rozhodne elitou nie sú,“ vyhlásil Putin.

image

Ďalší muž na Putinovom zozname smrti. Hlavný terč Kremľa prosí o pomoc, Británia je jeho poslednou nádejou

„Opakujem, skutočnou, skutočnou elitou sú všetci, ktorí slúžia Rusku. Pracovití a bojovní, spoľahliví, dôveryhodní, osvedčení, dobrí ľudia, ktorí preukázali svoju vernosť Rusku,“ dodal prezident a špeciálne vyzdvihol účastníkov „špeciálnej vojenskej operácie“, ako označuje dva roky trvajúcu vojnu proti Ukrajine.

Práve hrdinovia a skutoční vlastenci by podľa prezidenta mali zaujať vedúce pozície v ruskom školstve, štátnych podnikoch, podnikateľskej sfére, na čele regiónov a štátom financovaných projektov. Putin preto oznámil spustenie programu „Čas hrdinov“, ktorý by mal z vojnových veteránov vychovať nových ministrov, gubernátorov a manažérov štátnych podnikov.

Hrozba oligarchom 

Nie je potrebné byť veľkým odborníkom na súčasný putinovský režim, aby človeku došlo, že vojnou utrmácaní nešťastníci z donbaských zákopov a wagnerovskí hrdlorezi sa zrejme teplých miestečiek v štátnych podnikoch a štátnej správe nedočkajú. Vo výbere vedúcich kádrov stále platia princípy nepotizmu, protekcie a kamarátstva.

image

Ako dva roky vojny premenilo Rusko? Prevláda ľahostajnosť, Putin zaviedol vojenskú cenzúru

Putinove slová tak možno interpretovať predovšetkým ako hrozbu oligarchom a technokratom, ktorí sú už dva roky v zajatí militarizácie a radikalizácie Putinovho systému a chtiac nechtiac mlčky podporujú vojnu. Je to prísľub nových čistiek a znárodňovania, ktorý sa krátko pred voľbami u verejnosti najskôr stretne so škodoradosťou. 

„Hlavné prekvapenie si Putin nechal na koniec svojho nudného prejavu. Vykradol program Alexeja Navalného, vyzval na odstránenie pseudoelít 90. rokov a ich nahradenie elitami zvláštne vojenské operácie. Blízka budúcnosť ukáže, či to je len ďalší Putinov bluf, alebo ide o skrytú výzvu na nové „čierne prerozdeľovanie“,“ píše exilový politológ Vladimír Pastuchov.

01 - Modified: 2024-03-03 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Fíni sa neboja. Našimi zbraňami útočte aj v Rusku, odkázali Kyjevu 02 - Modified: 2024-03-01 14:26:44 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyskúšalo strategickú raketu Jars, podľa médií zasiahla cieľ na Kamčatke 03 - Modified: 2024-03-01 13:30:45 - Feat.: 1 - Title: Denník zverejnil návrh mierovej zmluvy Ruska a Ukrajiny z roku 2022. Kyjev sa nechcel vzdať vízie v NATO 04 - Modified: 2024-03-01 13:29:48 - Feat.: 1 - Title: Scholz hovoril o obávaných strelách Taurus, vyzradil tajné informácie o Britoch na Ukrajine 05 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko vojnu s NATO nechce, hovorí šéf britskej armády. "Rýchlo by prehralo" 06 - Modified: 2024-03-01 12:16:28 - Feat.: 1 - Title: O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár) 07 - Modified: 2024-03-01 11:47:40 - Feat.: 1 - Title: Putin viedol poradu o neutralizácii hrozieb vo vesmíre, opäť poprel jadrové plány
01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:22