StoryEditor

Prestaňte piť, bežte lyžovať, apeloval Putin vo veľkom prejave na Rusov. Západu pohrozil jadrovým konfliktom

29.02.2024, 10:41
29.02.2024, 13:24
Autor:
khkhČTKČTK

Vladimir Putin vo svojom každoročnom prejave o stave krajiny povedal, že absolútna väčšina Rusov podporuje vojnu na Ukrajine a že Rusi sú obeťou rusofóbie.

Ruský diktátor Vladimir Putin vo štvrtok pred členmi parlamentu predniesol svoje tradičné posolstvo o stave krajiny. Prišiel s ním dva týždne pred prezidentskými voľbami a dva roky po tom, čo vyvolal vojnu na Ukrajine.

Okrem iného pohrozil Západu, že vyslaním svojich vojsk do napadnutej krajiny riskuje jadrový konflikt. Väčšina Rusov vraj so „špeciálnou vojenskou operáciou“ súhlasí.

Tradične dlhé posolstvo tento rok zabralo zhruba dve hodiny a dvadsať minút. Putin si prejav rozdelil na tri časti, pričom v tej prvej hovoril o Rusku a svete, v druhej o domácich problémoch svojej krajiny a v tretej o biznise. V úvode povedal, že „spoločne všetko prekonáme“, a apeloval na jednotu národa. Ruskí zákonodarcovia a ďalší diváci pravidelne tlieskali.

image

Ak prehrá Ukrajina, prehrá civilizácia, varuje gubernátor, ktorého mučili Rusi

Putin: Urobíme všetko pre to, aby konflikt skončil 

„Dnes, keď naša vlasť obhajuje svoju suverenitu a bezpečnosť a chráni životy našich krajanov v Donbase a Novorosku (regióny Ukrajiny, ktoré Rusko podľa svojich slov anektovalo, pozn. red.), patrí rozhodujúca úloha v tomto spravodlivom boji našim občanom, našej jednote, oddanosti rodným krajine a zodpovednosť za jej osud,“ pokračoval.

„Absolútna väčšina Rusov podporuje špeciálnu vojenskú operáciu,“ vyhlásil tiež diktátor o vojne na Ukrajine s tým, že ruská armáda získala „kolosálne bojové skúsenosti“. „Naše vojsko má na Ukrajine iniciatívu, oslobodilo nové územia,“ povedal vodca Ruska. „Urobíme všetko pre to, aby konflikt skončil a my vyriešili úlohy špeciálnej vojenskej operácie,“ povedal tiež.

image

Koľko skutočne padlo Ukrajincov? Zelenskyj mal na zverejnenie strát dobrý dôvod, ale číslo nesedí

Rusko vraj nikomu nedovolí, aby sa miešalo do jeho vnútorných záležitostí. „Západ sa nás snaží rozložiť zvnútra,“ myslí si diktátor, ale podotkol, že Moskva je pripravená na dialóg o strategickej stabilite so Spojenými štátmi. Tie sa vraj snažia vyvolať strategickú porážku Ruska. Jeho krajina je pripravená rokovať o „euroázijskej bezpečnosti“, podotkol.

Varuje Západ pred vyslaním vojakov na Ukrajinu

Vyjadril sa aj k otázke, ktorú pred pár dňami nadhodil premiér Robert Fico, a síce k vyslaniu vojakov krajín NATO na Ukrajinu: „Následky pre votrelcov budú ešte tragickejšie. Máme zbraň, ktorá vie zasiahnuť ciele na ich území,“ pohrozil. „Vari nechápu, že je tu riziko jadrového konfliktu?“

Rusi sú vraj obeťou rusofóbie, čo je podľa neho nezmyselné. „Bez zvrchovaného, silného Ruska tu nemôže byť stabilný svetový poriadok,“ vyhlásil človek, ktorý tento poriadok pred dvoma rokmi rozvrátil.

image

ANALÝZA: Pôjdu európski vojaci na Ukrajinu? Plán je možno rafinovanejší

"Musíme posilniť svoj západný vojenský okruh, keď Fínsko aj Švédsko vstúpili do NATO," poznamenal Putin. „Strategické jadrové sily sú v stave plnej pripravenosti na garantované použitie,“ pokračoval a obvinil Západ, že sa rovnako ako v sovietskej ére snaží zatiahnuť Rusov do závodov zbrojenia.

Zmienil sa aj o „nepodložených obvineniach voči Rusku, že sa pokúša umiestniť zbrane do vesmíru“. "To sú pokusy prinútiť Rusko k rokovaniam," dodal. K vzťahom so svetom tiež povedal, že je podľa neho dôležité posilniť vzťahy s arabskými krajinami alebo Latinskou Amerikou.

Ako píše korešpondent britskej stanice BBC, niektorí západní novinári dostali pozvánku na Putinovo tradičné posolstvo. „Ale nemáme prístup do samotnej haly. Sme v tlačovom centre, ktoré bolo zriadené v tej istej budove. Prejav budeme sledovať na veľkoplošnej obrazovke,“ popísal.

„Prestaňte piť, bežte lyžovať“

Po témach spojených so zahraničnou politikou sa Putin dostal k domácim záležitostiam. Zdôraznil rodinné hodnoty a nabádal, aby mali rodiny viac detí. Je vraj potrebné „znásobiť náš multietnický národ“. „Volíme život, Rusko zostáva pilierom tradičných hodnôt,“ pokračoval s tým, že v nasledujúcich šiestich rokoch si krajina musí zaistiť stabilný rast v krivkách pôrodnosti.

image

Posledný dielik puzzle zapadol. Aliancia zatvorila Rusom prístup do Baltu

To vraj zlepší kvalitu života ruských rodín. „Buďte trpezliví, ešte len začínam,“ povedal publiku dva týždne pred prezidentskými voľbami, v ktorých nemá relevantného súpera. Ruská vláda sa podľa Putina zameriava na mladé rodiny a investuje veľké sumy do programov, ktoré znížia daňovú záťaž pre rodiny a nabádajú ženy, aby mali viac detí.

Budú vraj existovať výrazné daňové stimuly, ak sa rodine narodí tretie dieťa, a dodáva, že sa zvýši čiastka vyplácaná matkám, ktoré porodili druhé dieťa. Putin citoval aj staré sovietske heslo: „Prestaňte piť, bežte lyžovať.“

Zdravie národa sa vraj musí zlepšiť tak, aby sa priemerná dĺžka dožitia zvýšila zo súčasných 73 rokov na 78 rokov, a to do roku 2030. To vraj bude súčasťou národného projektu „Dlhý a šťastný život“. Väčšinu svojho času majú Rusi venovať rodine, nabádal ich vodcu

image

Západní vojaci už na Ukrajine sú, len sa o tom nehovorí, upozorňuje predstaviteľ Únie

V poslednej časti posolstva Putin hovoril o ekonomických záležitostiach. Apeloval na podnikateľov, aby v Rusku investovali. Naznačil však, že bohatých ľudí i spoločnosti môžu čakať vyššie dane.

„Navrhujem zamyslieť sa nad prístupmi k modernizácii nášho daňového systému, nad spravodlivejším rozdelením daňovej záťaže smerom k tým, ktorí majú vyššie osobné a firemné príjmy,“ povedal Putin v prejave k zákonodarcom a ďalším členom ruskej elity.

"Naopak je potrebné znížiť daňové zaťaženie rodín prostredníctvom odpočtov, stimulovať podniky, ktoré investujú prostriedky do rozvoja, do realizácie infraštruktúrnych a sociálnych projektov," dodal. 

Veteráni „špeciálnej operácie“ dostanú výhody

Tesne pred záverom prejavu sa Putin vrátil k vojne na Ukrajine ak budúcnosti vojakov, ktorí sa odtiaľ vracajú do Ruska. Od marca sa vraj veteráni „špeciálnej vojenské operácie“ môžu hlásiť do tréningového programu „Čas hrdinov“. V tom sa im bude venovať vládny personál, ale aj šéfovia podnikov.

Prioritu majú mať vojaci aj na univerzitách, píše BBC a pripomína hnev, ktorý sa na Kremeľ zniesol zo strany matiek zabitých alebo zmrzačených ruských vojakov, aj vysoké počty mŕtvych na ruskej strane vojny. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ich je cez 180-tisíc. Tieto údaje však nie je možné nezávisle overiť.

„Sme jedna veľká rodina, sme spolu, a preto budeme robiť všetko tak, ako si plánujeme a ako o tom snívame. Verím v naše víťazstvo, náš úspech a budúcnosť Ruska,“ povedal nakoniec Putin, načo sa obecenstvo postavilo a zatlieskalo. Potom zahrala ruská hymna.

Navaľného pohreb mal byť v rovnaký deň 

V rovnaký deň sa mala konať aj posledná rozlúčka so zosnulým opozičným politikom Alexejom Navalným. Jeho tímu sa však nepodarilo nájsť pietne miesto. Pohreb sa nakoniec bude konať v piatok.

„Skutočný dôvod je jasný. Kremeľ vie, že v deň rozlúčky s Alexejom nebude Putina a jeho posolstvo nikto potrebovať,“ napísal riaditeľ Navaľného Fondu boja proti korupcii Ivan Ždanov. Putin ešte za Navaľného života o tomto opozičníkovi tradične vôbec nehovoril a nevyslovoval jeho meno.

image

Zhnité jedlo aj vodné delá. V gulagu Polárny vlk, kde zomrel Navaľnyj, sa od čias Stalina mnoho nezmenilo

V minuloročnom posolstve o stave krajiny Putin znovu označil za vinníka vojny na Ukrajine Západ a obvinil ho zo snahy zničiť Rusko. Niekoľko hodín po ňom vystúpil vo Varšave americký prezident Joe Biden, ktorý vyhlásil, že Moskva na Ukrajine nikdy nedosiahne víťazstvo.

01 - Modified: 2024-02-28 19:31:02 - Feat.: 1 - Title: Nezamestnanosť v Rusku bola rekordne nízka. Reálne mzdy rástli 02 - Modified: 2024-02-28 19:17:59 - Feat.: 1 - Title: Osem krajín žiada sankcie proti Rusku kvôli Navaľnému, píšu v listoch Borrellovi 03 - Modified: 2024-02-28 15:47:53 - Feat.: 1 - Title: Rysuje sa ukrajinský scenár: Podnesterskí poslanci požiadali Rusko o ochranu, zišli sa po 18 rokoch 04 - Modified: 2024-02-28 14:28:48 - Feat.: 1 - Title: Rusom unikli zložky o atómovkách. Odpália ich oveľa skôr, než si Západ myslel 05 - Modified: 2024-02-28 11:44:30 - Feat.: 1 - Title: Prestaňte byť nudní, povedala Navaľná europoslancom. EÚ musí byť podľa nej inovatívna, aby porazila Putina 06 - Modified: 2024-02-26 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: „Západ nás nezrazí do kolien. Prácu mám, len je draho.“ Ako vnímajú Rusi neďaleko Moskvy konflikt s Ukrajinou
01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:57