Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Posledná bašta bude čeliť útoku. Izrael sa chystá vstúpiť do Rafáhu v polovici apríla, píše libanonská tlač

27.03.2024, 17:50
Autor:
ČTKČTK

Pozemné operácie v poslednej bašte Hamasu v Pásme Gazy by podľa týchto zdrojov mali trvať štyri až osem týždňov.

Po krachu posledného kola rokovaní v Katare už Izrael nie je ochotný urobiť ďalšie ústupky palestínskemu hnutiu Hamas a chystá sa začať inváziu do Rafáhu na juhu Pásma Gazy po 12. apríli, keď sa končí trojdňový moslimský sviatok íd al-fitr nadväzujúci na postný mesiac ramadán, najneskôr začiatkom mája.

S odvolaním sa na egyptské zdroje, ktoré boli v kontakte s predstaviteľmi izraelskej armády, o tom informoval libanonský denník Al-Akbar blízky šiitskému hnutiu Hizballáh.

Posledná bašta Hamasu

Pozemné operácie v poslednej bašte Hamasu v Pásme Gazy by podľa týchto zdrojov mali trvať štyri až osem týždňov. Sprevádzala by ju evakuácia civilného obyvateľstva ukrývajúceho sa v meste Rafáh, ktoré číta na 1,5 milióna ľudí, smerom do strednej časti pásma po konkrétnych trasách a v konkrétnych časoch, ktoré by boli civilistom vopred oznamované.

Hromadná evakuácia má byť monitorovaná zo zeme aj zo vzduchu v snahe zabezpečiť, že medzi civilistami nebudú ukrytí bojovníci Hamasu ani izraelskí rukojemníki, uviedli egyptskí činitelia.

image

Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu

Pokiaľ ide o postoj samotného Egypta, Káhira vyjadruje hlboké znepokojenie nad izraelským plánom poslať vojakov do Rafáhu a upozorňuje, že táto operácia by mohla viesť k ďalšej eskalácii nielen v Pásme Gazy, ale v celom regióne, píše Al-Akbar. Izrael údajne prisľúbil, že bude Egypťanov vopred informovať o vstupe svojej armády do takzvaného Filadelfského koridoru, čo je pásmo západne od Rafáhu pozdĺž hranice medzi Gazou a Egyptom.

Libanonský denník, na ktorého správu upozornil izraelský spravodajský web The Times of Israel, tiež uviedol, že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí odmietol žiadosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o zavedenie priamej linky pre udržanie kontaktu.

Plánovaná ofenzíva

Netanjahu tento týždeň zrušil cestu izraelskej delegácie, ktorá mala vo Washingtone s americkými predstaviteľmi rokovať práve o plánovanej ofenzíve v Rafáhu. Izraelský premiér tak urobil v reakcii na rozhodnutie Spojených štátov nevetovať pondelkovú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prvýkrát od začiatku vojny v Gaze vyzvala na okamžité prímerie.

Dnes Netanjahu povedal, že zrušenie tejto návštevy malo Hamasu demonštrovať, že Izrael neustúpi silnejúcemu medzinárodnému tlaku na ukončenie vojny.

image

Izrael poprel správu Hamasu o zabití 19 ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze

"Bol to predovšetkým a hlavne odkaz Hamasu: ‘Nesaďte na tento tlak, beztak nebude fungovať,‘ vyhlásil Netanjahu pri stretnutí s americkým republikánskym senátorom Rickom Scottom, ktorý je na návšteve Izraela. Rozhodnutie Spojených štátov zdržať sa hlasovania o rezolúcii a nevetovať ju označil premiér za "veľmi, veľmi zlé", lebo podľa neho iba povzbudí Hamas.

Administratíva prezidenta Joea Bidena opakovane odrádza Izrael pred začatím pozemnej operácie v Rafahu bez dôveryhodného plánu na ochranu civilistov, ktorí sa do mesta uchýlili kvôli bojom v iných častiach Pásma Gazy. Izrael tvrdí, že musí do Rafáhu vstúpiť, aby mohol dosiahnuť jeden z hlavných cieľov vojny, ktorým je odstránenie hnutia Hamas v Pásme Gazy v odvete za jeho teroristické útoky zo 7. októbra.

Ozbrojenci Hamasu a ich spojenci vtedy v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1200 ľudí a ďalších asi 250 osôb zavliekli na palestínske územie. Izraelská ofenzíva si podľa úradov spravovaných Hamásom vyžiadala už takmer 32 500 obetí z radov Palestínčanov, z toho je podľa Izraela vyše 13-tisíc bojovníkov Hamasu.

01 - Modified: 2024-03-26 06:24:41 - Feat.: 1 - Title: USA nesúhlasia s útokom na Rafah. Izrael nemá plán na ochranu 1,4 milióna ľudí, povedal Blinken 02 - Modified: 2024-03-25 20:47:51 - Feat.: 1 - Title: Neukončíme vojnu proti Hamasu, kým nebudú oslobodení rukojemníci, tvrdí izraelský minister. 03 - Modified: 2024-03-25 17:01:31 - Feat.: 1 - Title: Zdržanie sa hlasovania o rezolúcii OSN neznamená zmenu politiky Washingtonu, znie zo Spojených štátov
01 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 02 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 04 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:55