Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelská armáda oblieha ďalšie dve nemocnice v Pásme Gazy, žiada evakuáciu

24.03.2024, 16:52
Autor:
ČTKČTK

Na severe pásma pokračuje medzitým už siedmym dňom vojenská operácia v nemocnici Šifá, najväčším a jednom z mála doteraz funkčných zdravotníckych zariadení na tomto izolovanom palestínskom území.

Izraelská armáda dnes v južnej časti Pásma Gazy obliehala ďalšie dve nemocnice, v ktorých zostali pod ťažkou paľbou uväznené lekárske tímy. S odvolaním sa na palestínsky Červený polmesiac o tom informovala agentúra Reuters.

V extrémnom nebezpečenstve

Na severe pásma pokračuje medzitým už siedmym dňom vojenská operácia v nemocnici Šifá, najväčším a jednom z mála doteraz funkčných zdravotníckych zariadení na tomto izolovanom palestínskom území.

Izrael tvrdí, že nemocnica využíva na vojenské účely a ako úkryt pre svojich bojovníkov palestínske hnutie Hamas, proti ktorému Izrael vedie v Gaze už bezmála pol roka vojnu v odvete za jeho teroristický útok z vlaňajšieho októbra.

Hamas aj lekársky personál nemocníc to popierajú. V nemocniciach hľadajú útočisko aj stovky ľudí, ktorí boli nútení utiecť pred bojmi zo svojich domovov.

image

Siedmy deň operácie. Izrael v nemocnici Šífa v Gaze zatkol stovky členov radikálnych skupín, tvrdí armáda

Červený polmesiac v dnešnej správe oznámil, že jedného z jeho zamestnancov zabili, keď sa do štvrtí v okolí nemocníc Amal a Násir v meste Chán Júnis na juhu pásma náhle vrátili izraelské tanky, kryté silným bombardovaním a streľbou.

Izraelské ozbrojené sily podľa Červeného polmesiaca úplne odrezali prístup k nemocnici Amal a pomocou buldozérov rozryli jej okolie.

"Všetky naše tímy sa v tejto chvíli nachádzajú v extrémnom nebezpečenstve a sú úplne paralyzované," uviedla palestínska zdravotnícka organizácia. Izraelské sily teraz podľa nej žiadajú úplnú evakuáciu zamestnancov, pacientov aj utečencov z areálu nemocnice, kam v snahe vypudiť jej osadenstvo odpaľujú dymové granáty.

Hamas obvinenia odmieta

V nemocničnom areáli prišiel o život jeden palestínsky utečenec, ktorého izraelská streľba zasiahla do hlavy, uviedol Červený polmesiac v ďalšej správe počas dňa.

Obyvatelia Chán Júnisu vypovedali, že izraelskí vojaci, krytí paľbou zo vzduchu aj zo zeme, tiež postúpili a obkľúčili nemocnicu Násir v západnej časti Chán Júnisu.

image

Izrael poprel správu Hamasu o zabití 19 ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze

Izraelská armáda uviedla, že jej sily zasahujú v Chán Júnise proti infraštruktúre, ktorá slúži ako útočisko početných radikálov. Hamas odmieta, že by nemocnicu využíval na vojenské účely, a obviňuje Izrael z vojnových zločinov namierených proti civilným cieľom.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, uviedlo, že izraelské sily v nemocnici Šifá v meste Gaza zajali desiatky pacientov a zdravotníkov.

Izraelská armáda dnes ráno naopak uviedla, že z 800 osôb zadržaných pri takmer týždennej razii je 480 preukázateľne členmi Hamasu či Islamského džihádu, ktoré označuje za teroristické skupiny.

image

V Izraeli tisíce ľudí demonštrovali za prepustenie rukojemníkov, ktorých drží Hamas

Tlačová kancelária Hamasu tiež oznámila, že izraelskí vojaci pri operácii v Šifé zabili päť palestínskych lekárov. Izraelská armáda na žiadosť o komentár k tejto správe bezprostredne nereagovala.

Naposledy v sobotu ráno uviedla, že pri razii, ktorá podľa úradov Hamasu stála život aj päť pacientov, zabila viac ako 170 palestínskych ozbrojencov.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemá do konfliktných zón nemocničných areálov prístup. Nemôže tak overiť tvrdenie ani jednej z oboch bojujúcich strán.

01 - Modified: 2024-03-23 16:30:49 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci pri razii v nemocnici Šífa v Gaze zabili už vyše 170 ozbrojencov 02 - Modified: 2024-03-23 14:54:39 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN označil zablokovanú pomoc pre Gazu za morálnu nehoráznosť 03 - Modified: 2024-03-22 14:55:35 - Feat.: 1 - Title: Izrael spustí ofenzívu v Rafahu aj bez podpory USA, tvrdí Netanjahu. USA Jeruzalem varovali 04 - Modified: 2024-03-22 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Spoznala umelá inteligencia teroristove uši? Ako Izrael používa AI proti Hamasu
01 - Modified: 2024-04-27 13:47:20 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili neďaleko mesta Džanín dvoch Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:11