Ľudia vyzývajú na okamžité prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze

25.04.2024, 18:19
Autor:
ČTKČTK

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra Hamas prepustil vyše stovku z rukojemníkov, väčšinou výmenou za palestínskych väzňov.

Spojené štáty a ďalších 17 krajín dnes vydali spoločnú výzvu adresovanú palestínskemu hnutiu Hamas s požiadavkou, aby toto hnutie prepustením všetkých rukojemníkov otvorilo cestu k ukončeniu krízy v Pásme Gazy.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného amerického predstaviteľa. Hamas reagoval vyhlásením, že sa medzinárodnému tlaku nemieni podvoliť a že jeho podmienkou pre prepustenie doposiaľ zadržiavaných osôb zostáva trvalé stiahnutie izraelských síl z palestínskeho územia.

Prepustenie rukojemníkov

"Vyzývame na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých Hamás už vyše 200 dní zadržiava v Gaze," uvádza sa v spoločnom vyhlásení 18 krajín, ktoré americký činiteľ označil za mimoriadny prejav jednoty.

Všetkých 18 signatárov výzvy má svojich občanov medzi osobami unesenými pred vyše pol rokom z južného Izraela, Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri teroristickom útoku 7. októbra v izraelskom pohraničí pozabíjali na 1200 ľudí a ďalších 253 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

image

"Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra Hamas prepustil vyše stovku z nich, väčšinou výmenou za palestínskych väzňov. Podľa Reuters ale Hamas stále zadržiava 129 ľudí, izraelské médiá hovoria o 133 rukojemníkoch, z ktorých však najmenej tri desiatky sú pravdepodobne po smrti.

Výzvu adresovanú Hamasu podpísali čelní predstavitelia Spojených štátov, Argentíny, Brazílie, Británie, Bulharska, Dánska, Francúzska, Kanady, Kolumbie, Nemecka, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Srbska, Španielska a Thajska.

Okmažité prímerie

"Zdôrazňujeme, že predložená dohoda o prepustení rukojemníkov by priniesla okamžité a dlhodobé prímerie v Gaze, ktoré by uľahčilo výrazné zvýšenie dodávok nevyhnutnej humanitárnej pomoci do celej Gazy a viedlo k vierohodnému ukončeniu bojov," uvádza sa vo vyhlásení. "Obyvatelia Gazy by sa mohli vrátiť do svojich domovov a na svoju pôdu, pričom by im bolo vopred zabezpečené prístrešie a humanitárna pomoc. "

Vysokopostavený Hamasu Samí abú Zuhrí agentúre Reuters povedal, že hnutie sa týmto vyhlásením nenechá ovplyvniť, a dodal, že Spojené štáty musia Izrael prinútiť, aby ukončil svoju agresiu v Gaze. "Lopta je teraz na americkej strane ihriska," povedal Abú Zuhrí.

image

Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie

Izraelčania vedú proti Hamasu vojnu v odvete za jeho októbrový útok; izraelským cieľom je úplné odstránenie tohto radikálneho islamistického hnutia v Pásme Gazy.

Všetky pokusy dosiahnuť dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v rokovaniach, ktoré medzi Izraelom a Hamásom sprostredkúvajú Spojené štáty, Katar a Egypt, doteraz zlyhali. Hamas si ako hlavné podmienky kladie záruku o trvalom ukončení bojov a úplné stiahnutie izraelských vojakov z Pásma Gazy, na čo izraelská vláda vzhľadom na vlastné vojnové ciele odmieta pristúpiť.

Vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý o spoločnom vyhlásení informoval novinárov, povedal, že existujú určité náznaky, že by sa mohla nájsť cesta k dohode. Dodal však, že si tým nie je úplne istý, a bez ďalších podrobností povedal, že riešenie závisí od jediného človeka, a tým je vodca Hamasu Jahjá Sinvár.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: 1 - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: 1 - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-12 17:45:12 - Feat.: 1 - Title: Prvé humanitárne kamióny vstúpili na sever Pásma Gazy cez nový priechod
01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:01