Palestínčania a propalestínski priaznivci kričia pred izraelským veľvyslanectvom počas protestu solidarity s Palestínou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nórsko, Španielsko a Írsko uznajú palestínsky štát. Terorizmus sa vypláca, reaguje Izrael

22.05.2024, 09:12
22.05.2024, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Bez uznania palestínskeho štátu nemôže nastať mier na Blízkom východe, povedal nórsky premiér.

Nórsko, Írsko a Španielsko formálne uznajú Palestínu ako štát. Oznámili to dnes podľa agentúry Reuters premiéri troch európskych krajín. Bez uznania palestínskeho štátu nemôže nastať mier na Blízkom východe, uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Störe a dodal, že uznanie vstúpi do platnosti 28. mája.

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac dnes nariadil izraelským veľvyslancom v Írsku a Nórsku, aby sa okamžite vrátili do Izraela ku konzultáciám a rovnakým krokom pohrozil Španielsku. Naopak palestínska samospráva a konkurenčné hnutie Hamas vo svojich vyhláseniach uznanie tromi európskymi krajinami privítali.

Störe: Bez uznania nemôže byť mier

"Nemôže byť mier na Blízkom východe, ak tu nebude uznanie," cituje Reuters nórskeho premiéra, ktorého krajina je horlivým podporovateľom takzvaného dvojštátneho riešenia konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Sociálnodemokratický politik zároveň zdôraznil, že palestínske hnutie Hamas a ďalšie radikálne skupiny nie sú podporovateľmi dvojštátneho riešenia.

Škandinávska krajina podľa neho bude "nazerať na Palestínu ako na nezávislý štát so všetkými z toho vyplývajúcimi právami a záväzkami".

image

Palestínska samospráva po americkom vete v OSN prehodnotí vzťahy s USA, vyhlásil Abbás

Aj niektoré krajiny Európskej únie v uplynulých týždňoch naznačili, že sa chystajú palestínsky štát uznať, pretože takzvané dvojštátne riešenie je nevyhnutné pre trvalý mier v regióne. Írsko a Španielsko tak urobili ešte dnes krátko po Nórsku.

"Írsko, Nórsko a Španielsko oznamujú, že uznávame štát Palestínu," potvrdil dnes na tlačovej konferencii írsky premiér Simon Harris zjavne koordinovaný krok a dodal, že očakáva pripojenie ďalších krajín v nasledujúcich týždňoch. "Každý z nás teraz podnikne príslušné kroky na národnej úrovni, nevyhnutné na nadobudnutie účinnosti tohto rozhodnutia," dodal Harris.

Španielsky premiér Pedro Sánchez dnes oznámil uznanie palestínskeho štátu. Vláda uznanie schváli 28. mája, povedal premiér v španielskom parlamente.

Izrael: Krivda voči pamiatke obetí zo 7. októbra

Uznanie palestínskeho štátu vyvolalo ostrú diplomatickú reakciu Izraela, ktorý povolal späť svojich veľvyslancov z Írska a Nórska. "Írsko a Nórsko sa dnes chystajú vyslať odkaz Palestínčanom a celému svetu: Terorizmus sa vypláca," povedal šéf izraelskej diplomacie Kac.

"Po tom, čo, teroristická organizácia Hamas spáchala najväčší masaker Židov od šoa, po tom, ako spáchal najstrašnejšie sexuálne zločiny, aké svet videl, sa tieto krajiny rozhodli odmeniť Hamas a Irán a uznať palestínsky štát," dodal Kac.

image

Španielsky premiér chce parlamentu navrhnúť uznanie palestínskeho štátu. Hovorí, že ide o jediné riešenie

Prístup troch európskych krajín podľa neho znamená "krivdu voči pamiatke obetí zo 7. októbra" a "podrýva právo Izraela na sebaobranu". Kac zdôraznil, že uznanie by mohlo skomplikovať snahy Izraela o návrat rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a tiež úsilie o prímerie.

Dnešné diplomatické kroky sa odohrávajú v kontexte vojny medzi Izraelom a Hamásom, ktorú spustil teroristický útok Hamasu a ďalších radikálnych skupín na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra. Pri ňom bolo podľa agentúry AFP zabitých viac ako 1170 ľudí, väčšinou civilistov, a 252 ľudí bolo vzatých ako rukojemníkov.

Izrael prisahal, že Hamas zničí, a začal rozsiahlu protiofenzívu, pri ktorej zomierajú tiež civilisti. Spolu bolo podľa zdravotníckych úradov v Gaze ovládaných Hamasom pri izraelských útokoch zabitých 35 647 ľudí.

Palestínska samospráva aj Hamas oceňujú podporu 

Úrad šéfa palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása dnes oznámenie Nórska, Španielska a Írska privítal a ocenil podporu, ktorú tieto tri krajiny v posledných rokoch prejavovali voči právam palestínskeho ľudu, a tiež ich hlasovanie v prospech palestínskeho sebaurčenia na medzinárodných fórach.

Samospráva ďalej vyzvala ďalšie európske krajiny, aby nasledovali príkladu trojice a uznali palestínsky štát, "aby bolo dosiahnuté dvojštátne riešenie založené na medzinárodných rezolúciách a hraniciach z roku 1967", keď Izrael začal okupovať Západný breh Jordánu, východnú časť Jeruzalema a Pásmo Gazy.

Rozhodnutie Nórska, Španielska a Írska uvítala aj Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP). Generálny tajomník jej výkonnej komisie Husajn Šajch na sieti X napísal, že sú to "historické chvíle" a že ide o "cestu k stabilite, bezpečnosti a mieru v regióne".

image

Prokurátor súdu v Haagu požiadal o zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu

Hnutie Hamas uviedlo, že uznanie palestínskeho štátu Nórskom, Írskom a Španielskom je veľmi dôležité. "Považujeme to za dôležitý stupeň smerom k potvrdeniu nášho práva na krajinu a zriadeniu palestínskeho štátu s hlavným mestom Jeruzalemom," vyhlásil Hamas a vyzval krajiny naprieč svetom, aby aj ony uznali "legitímne národné práva" Palestínčanov.

Od Španielska a Írska sa dnešný krok očakával. Podľa bruselského portálu Politico sa tiež vedelo, že sa k nim pripojí ešte najmenej jedna ďalšia krajina, ale až teraz je jasné, že ide o Nórsko. Hovorilo sa aj o možnom uznaní zo strany Belgicka, Slovinska a Malty, ktoré sa už tiež vyjadrili v tomto zmysle, ale uznanie palestínskeho štátu týmito krajinami sa očakáva neskôr.

Politico poznamenalo, že doteraz jedinou krajinou EÚ, ktorá uznala palestínsku štátnosť ako členská krajina, bolo Švédsko. Niektoré ďalšie krajiny tak urobili ešte pred vstupom do EÚ. 

01 - Modified: 2024-06-13 19:37:39 - Feat.: - Title: Španielsky systém Patriot zostane v Turecku, tvrdí Sánchez. Zelenskyj ho chcel na Ukrajine 02 - Modified: 2024-06-13 18:51:44 - Feat.: - Title: Izraelská armáda na Západnom brehu zabila troch Palestínčanov a niekoľkých zatkla 03 - Modified: 2024-06-13 17:49:18 - Feat.: - Title: Inflácia v Írsku sa v máji udržala na takmer trojročnom minime 04 - Modified: 2024-06-12 21:15:01 - Feat.: - Title: Organizácia tvrdí, že medzi Španielskom a Afrikou tento rok zahynulo 5000 migrantov 05 - Modified: 2024-06-12 18:42:00 - Feat.: - Title: Poľská polícia zasiahla proti propalestínskym demonštrantom na univerzite
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. jún 2024 22:09