Scio.gov.cn
StoryEditor

Manéver ako zo slávneho Top Gunu. Čínsky pilot vyplašil americké lietadlo, USA sú rozhnevané

20.05.2017, 10:12
Autor:
jwjw
Nad Východočínskym morom sa malo odohrať niečo podobné ako v slávnom filme. Snáď až na vztýčený prostredník.

V americkom filmovom trháku Top Gun je scéna, v ktorej sa pilot stíhačky F-14 "dole hlavou" priblíži zhora k nepriateľskej stíhačke. Manéver teraz v reálnom svete napodobnili čínski piloti. Aspoň podľa tvrdenia amerického letectva, ako čínske stíhačky vyplašili lietadlo meracie hladinu radiácie neďaleko KĽDR .

Tá scéna bola jedným z ikonických momentov snímky Top Gun, ktorým začala hviezdna kariéra mladučkého Toma Cruisa: nepriateľský pilot s nevyhnutnou červenou hviezdou na kyslíkovom prístroji zameriava americkú stíhačku tak dlho, až mu iný americký stíhač div nie zaklope na kokpit.

Lietadlo F-14 sa k nič netušiacemu súperovi priblíži zhora, pilot Maverick (teda Cruise) pritom letí "na chrbte". Kabínu od kabíny delí podľa záberu snáď pol metra - veď je to film. Maverick sa zazubí, ukáže vztýčený prostredník, znechutený komunista to vzdá a odletí.

Spomínané zábery z filmu Top Gun si pozrite vo videu:

V stredu, aspoň podľa tvrdenia amerického letectva, sa nad Východočínskym morom odohralo niečo podobné, snáď až na ten prostredník. Dve čínske stíhačky Su-30 dostihli americké lietadlo WC-135 - podľa všetkého v medzinárodnom vzdušnom priestore. A nie až tak ďaleko od brehov Číny a KĽDR.

Lietadlo USA v oblasti hľadá stopy Kimovej radiácie

Práve kvôli Severnej Kórei Američania lietadlo WC-135 - jedno z dvoch, ktoré majú v prevádzke - v oblasti majú. Podľa portálu The Aviationist pôsobia z Okinawy. Američanov zaujíma, či sa severokórejský diktátor Kim Čong-un odhodlá vykonať ďalší jadrový test a citlivé prístroje na palube WC-135 by to odhalili. Lietadlo v oblasti nie je prvýkrát.

Teraz sa však čínski piloti pozreli na americké lietadlo poriadne zblízka - tak zblízka, že americkí činitelia hovoria o "neprofesionálnom" správaní, píše napríklad portál The Diplomat.

"Incident stále vyšetrujeme. Prvotné správy od posádky lietadla označujú správanie čínskych letcov ako neprofesionálne. Záležitosť riešime s čínskou stranou príslušnými diplomatickými a vojenskými kanálmi," uviedla hovorkyňa letectva Lori Hodge.

Stanica CNN uviedla, že sa čínske lietadlá priblížili k štvormotorovému americkému stroju na vzdialenosť 150 stôp, teda asi štyridsaťpäť metrov. Jeden z nich podľa stanice letel "dole hlavou" nad americkým lietadlom. Čínska strana uviedla, že sa americký opis udalostí "nezhoduje so skutočnosťou".

Čínsky pilot tak dlho nalietaval, až do amerického lietadla narazil

V minulosti už sa čínske a americké stroje niekoľkokrát ocitli v tesnej blízkosti. Vo februári 2017 sa na vzdialenosť pár sto metrov stretli čínske lietadlo včasného varovania KJ-200 a americký prieskumný P-3C Orion nad Juhočínskym morom.

V roku 2016 v dvoch prípadoch čínske stíhačky prileteli tesne k americkému lietadlu, raz sa priblížili iba na 15 metrov, pripomenul The Diplomat. Obe stretnutia sa odohrali vo Východočínskom či Juhočínskom mori, teda v oblastiach, v ktorých Čína dáva stále ostrejšie najavo svoje veľmocenské ambície.

Práve Číňania nemôžu ľahko odbiť sťažnosti USA tým, že Američania len fňukajú a ich letci sa správajú bezpečne. V roku 2001 totiž nalietaval jeden čínsky stíhač tesne k americkému lietadlu tak dlho, až sa s ním zrazil. Pri incidente zahynul, poškodené americké lietadlo muselo núdzovo pristáť.

Terajšia "topgunové" priblíženie čínskej stíhačky k americkému lietadlu tento incident, ktorý viedol k roztržke v čínsko-amerických vzťahoch, pripomenulo. Mimochodom, ten film majú v Číne asi naozaj radi: keď nakrúcali propagačné video pre čínske letectvo, požičali si z neho pár scén.

01 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 02 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:52