StoryEditor

Žena, ktorá produkuje nulový odpad: Dá sa to

15.11.2017, 15:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Ročne v našej malej krajinke vytvoríme takmer desať miliónov ton odpadu, ale Petržalčanka PETRA SLEZÁKOVÁ (37) sa snaží z toho odobrať aspoň svoju malú omrvinku.

Kým podľa štatistík každý človek ročne vyprodukuje 330 kilogramov komunálneho odpadu, ona so svojím manželom vynáša kôš štyrikrát do roka. Začala totiž žiť v štýle zero waste – nulového odpadu, a snaží sa inšpirovať ďalších. Priznáva, že zo začiatku to bol vlastne len pokus, chcela zistiť, či to dokáže. „Dnes už nad tým neuvažujem, už je to pre mňa automatické,“ tvrdí.

Téma

​Zaujal vás tento článok? Oveľa viac nájdete v časopise Téma, predplatiť si ho môžete TU.

Vravíte, že doma vynášate kôš raz za tri mesiace. Aké je to množstvo?
Keď som to zrátala, zistila som, že je to dohromady 8 kilogramov za rok.

Čo vás inšpirovalo k zredukovaniu odpadu z domácnosti?
Natrafila som na krátke dokumentárne filmy z dielne Story of Stuff, ako je napríklad príbeh plastovej fľaše alebo trička, v ktorých bol polopatisticky vysvetlený globálny dosah nášho konzumného života na celú planétu. Niektoré veci ma tam veľmi zaujali, povedala by som, že dokonca až vydesili, a začala som si „gúgliť“ viac informácií, či je to naozaj tak. Vtedy som narazila na Beu Johnson – Francúzku žijúcu v Kalifornii, ktorá je zakladateľkou zero waste hnutia a je aj autorkou knihy Zero Waste Home. Je to rodená spíkerka. Pozrela som si jej prednášku na internete, bolo to niečo úžasné. Tak veľmi ma oslovilo, aká je otvorená, rozprávala aj o tom, ako niektoré veci pokašľala, čo všetko vyskúšala, aby bola zero waste, a nie so všetkým bola spokojná, preto vymyslela niečo iné. Rozprávala úprimne a vtipne, až si vravím: dokelu, keď jej štvorčlenná rodina s dvomi dospievajúcimi synmi a so psom dokáže za rok vytvoriť množstvo zmesového odpadu vo veľkosti zaváraninového pohára, tak, reku, budem skúmať, kam až to dám ja v našich podmienkach.

Koľko odpadu ste mali predtým?
Asi jedno vrecko za týždeň.

Ako to vyzerá v „praxi“?
S manželom bývame v klasickom petržalskom byte. Na balkóne mám asi trojlitrové vedro na bioodpad a chodievam ho vysypávať do komposterov, ktoré máme neďaleko nášho paneláku v Petržalke. V zime raz za týždeň, v lete aj dvakrát, ak je príliš teplo, aby mi to tam nesmrdelo. Na balkóne mám aj plasty a sklo, tie sa však snažím minimalizovať. V kuchyni mám kôš na zmesový odpad a na papier. Nejde mi o to, aby som čo najviac recyklovala, ale aby všetkého odpadu bolo čo najmenej. Napríklad nápoje sa snažím nakupovať v sklenených fľašiach alebo čapované. V lete som v rámci medzinárodného Plastic Free July vyzvala ľudí na Slovensku, aby sa snažili žiť takým spôsobom, aby mali menej plastového odpadu.

Pridali sa, reagovali?
Veľa ľudí mi napísalo,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. apríl 2024 23:43