StoryEditor

Na jeho obleky sa čaká aj pol roka. Na Slovensku nie je medzi mužmi príliš dobrý vkus, tvrdí

25.08.2018, 00:00
Vyrábajú pánske obleky na mieru, patria medzi krajčírske hviezdy, ich obleky nosia mnohí známi ľudia aj zo sveta umenia.

Dostali sa na úroveň, akú dosiahne málokto. Mladí bratia Mucskovci vedú ako druhá generácia značku Maximilian Mucska Tailors, nazvanú podľa otca, ktorý tiež s nimi šije, a majú salón s dielňou v centre Bratislavy. Erik Mucska (30) hovorí, prečo je na Slovensku tak málo podobných remeselníkov, prečo odmalička behali okolo otcových strojov, ale aj prečo sú Slováci v obliekaní tak trochu iní.

Šijete pánske odevy od nuly, nie podľa konfekčných strihov, všetky odevy sú remeselne vypracované. Koľko podobných dielní je na Slovensku?
V Bratislave sme asi jediní nášho druhu a na Slovensku tiež nepoznám takýto typ dielne. V rámci Európy sa združujeme, ale nestretli sme zatiaľ v našej komunite nikoho od nás. Snažili sme sa vytvoriť komunitu aj na Slovensku, chceli sme sa stretávať s podobnými krajčírmi, ktorí majú vlastnú dielňu ako my, ale nepodarilo sa.

Pri vstupe k vám cítiť tradíciu, podľa oblečenia aj správania sa zamestnancov človek hneď vidí, kam vošiel. Podobných je naozaj málo?
Sú rôzne salóny, ale nefungujú tak, že vojdete dovnútra, spoznáte sa s hlavným krajčírom, ktorý vám bude šiť, odmerajú vás, urobia vlastný strih špeciálne na vašu postavu, potom urobia tri skúšky, šijú každý jeden kus odevu s nejakou myšlienkou a podobne. Na Slovensku je síce kopec šikovných ľudí aj v otcovom veku, ale mnohí zostali pri opravách odevov, do šitia sa už nepúšťajú, a ďalší kvalitní ľudia pracujú v dielňach Slovenského národného divadla.

A v zahraničí?
Tam fungujú aj cechy, len vo Viedni sú tri odevné školy, kde sa študuje krajčírstvo. Niektorí, samozrejme, zo školy prechádzajú do módy, niektorí sa venujú strihom a digitalizácii a samotnú výrobu presúvajú do Rumunska, Turecka, do Číny, ale stále je značná časť takých, ktorí ostanú pri remesle a otvoria si salóny s dielňou.

Ako sú na tom iné podobné remeslá na Slovensku? Tiež nie sú rozšírené?
Existujú skôr jednotlivci, spolupracujeme napríklad s výrobcom topánok Marekom Pažitným, ktorý ich robí ručne na mieru, spolupracujeme tiež s Verbuou, je to Slovenka a Francúz, ktorí na Slovensku pokračujú v brašnárskej tradícii, ktorú mali jeho rodičia vo Francúzsku. Sme v rámci jedného mesta, preto užšie spolupracujeme, nejako sme sa stretli v blízkosti, ale inak je toho naozaj málo.

Teraz sa však otvárajú rôzne kvalitné podniky, napríklad už sú aj holiči, ktorí robia ako kedysi – majú tradične zariadené holičstvo, mužov holia britvami, je tam atmosféra...
Pre časť mladých ľudí, ktorí sú úspešní, je to miesto, kde odídu od reality. Odpočinú si tam, postarajú sa o ich vizáž a dostanú dobrý servis. Trend vo väčších mestách to bude. Ľudia vyhľadávajú holičov alebo krajčírov desiatky rokov, ale teraz už je záujem aj o služby, pri ktorých majú pocit, že si ich zaslúžili.

Vošli sme k vám do krajčírskeho salónu a nepočuli sme šijacie stroje. Prečo?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 15:00:00 - Feat.: - Title: Najtrendovejšie farby tejto jari: Vaše outfity budú vďaka nim živšie a štýlovejšie 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-30 10:08:10 - Feat.: - Title: Oblečte sa na NIVÁCH: Vstúpte do sveta nekonečnej elegancie a štýlu! 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
04. máj 2024 14:10