StoryEditor

Autosalón v Nitre inšpiruje novinkami

11.09.2006, 00:00

Ešte dozajtra si môžete zblízka pozrieť automobily vystavené na 14. ročníku autosalónu v Nitre, ktorý je po piaty raz zaradený do kalendára O.I.C.A a patrí medzi 14 najprestížnejších svojho druhu vôbec. Pripomeňme, že na výstave sú modely 29 značiek osobných automobilov, vrátane štyroch svetových a 35 slovenských premiér.
V expozícii značky Citroën, ktorú pripravilo francúzske ústredie, je najväčším lákadlom C-buggy, hoci do sériovej výroby sa o ňom neuvažuje. Reálnou novinkou je však úžitkový (ľahký nákladný) Jumper, na slovenskom trhu líder vo svojom segmente. Tí, ktorí hľadajú úsporný automobil, určite neobídu C4 s dieselovým motorom HDI.
Aj značka Subaru chce konečne výrazne prehovoriť na našom trhu, a preto už v predvečer otvorenia salónu predstavila odbornej verejnosti Imprezu 1,5 kombi. Štvorvalec s výkonom 105 koní disponuje aj redukčnou prevodovkou a jeho priemerná spotreba by mala byť okolo osem litrov.
Ďalším tromfom automobilky, ktorá ponúka iba vozidlá s pohonom 4 x 4, je nová vlajková loď -- SUV Tribeca s trojlitrovým motorom. Najvyššia výbava luxusného interiéru zahŕňa klimatizáciu, sedem sedadiel, navigačný systém či vyhrievanie sedadiel. Subaru B9 Tribeca 3,0 dosahuje výkon 180 kW (245 k) a krútiaci moment 297 Nm. Z pokoja na stovku zrýchli za 9,7 s.
Nastupujúca generácia limuzín Mercedes-Benz triedy E má viacero technických zlepšení. Novinkou sú adaptívne svetlomety, ktoré sa nielen nasmerujú podľa otočenia volantom, ale automaticky menia aj charakter, dĺžku i tvar svetelného kužeľa v závislosti od rýchlosti a podmienok viditeľnosti. Nová trieda E má aj systém indikácie, predchádzania i znižovania následkov nehôd, senzorické opierky hlavy či bezpečnejšie (blikajúce) brzdové svetlá. Vyšší je výkon motora (o 26 %) a krútiaci moment (o 18 %) -- pri zachovaní doterajšej spotreby. Rozsah výkonov a objemov desiatich motorov novej triedy sa rozšíril a zasahuje celé spektrum od 100 do 378 kW.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 09:51