StoryEditor

Mercedes dal facku konkurencii. Ukázal najsilnejší kompakt

24.02.2013, 23:00
Autonovinky tohto týžňa ukazujú aj atraktívnu karosériu typu kombi nového Clia Grandtour a elektromobily Mitsubishi.

Atraktívna karoséria typu kombi

Úspešné auto segmentu B prichádza s atraktívnou karosériou typu kombi. Nové Clio Grandtour má svieži dizajn inšpirovaný modelmi vyšších tried. „Atletický“ vzhľad karosérie obsahuje všetky funkcie a modularitu, priestranný 443-litrový batožinový priestor môže byť zväčšený až na 1 380 litrov sklopením zadných sedadiel delených v pomere 40:60. Po sklopení aj predného sedadla sa Clio Grandtour môže pýšiť bezkonkurenčnou dĺžkou ložnej plochy – až 2,48 m.

Auto je vybavené niekoľkými motormi najnovšej generácie, vrátane trojvalcového Energy TCe 90 a dieselového Energy dCi 90, ktoré spotrebujú iba 3,2 litra na 100 km a v oblasti emisií CO2 sa tak vyrovnajú hybridom, keďže vypúšťajú iba 83 g/km.Obnovený rad motorov je skompletizovaný príchodom dvojspojkovej prevodovky EDC, ktorá bude v prvej polovici 2013 dostupná pre motor TCe 120, neskôr aj pre dCi 90. Na náš trh príde novinka z Francúzska v apríli 2013.

 

Najsilnejší kompakt - Mercedes-Benz A 45 AMG

Nová trieda A je najnovšie v ponuke aj v športovej verzii AMG. Za označením 45 AMG sa skrýva dosiaľ najvýkonnejší kompaktný automobil značky Mercedes-Benz. Poháňa ho najsilnejší dvojlitrový sériovo vyrábaný preplňovaný štvorvalcový motor na svete. Operuje výkonom 265 kW/360 k (450 Nm) a vozidlo s ním zrýchli z pokoja na 100 km/h za 4,6 s. Využíva sériový variabilný systém pohonu všetkých kolies 4MATIC, podľa metodiky NEFZ je jeho priemerná spotreba paliva len 6,9 l/100 km a spĺňa emisnú normu EU 6. Spontánnu zmenu prevodového stupňa bez prerušenia ťažnej sily umožňuje v A 45 AMG športová prevodovka AMG Speesshift DCT. Má dve spojky, sedem rýchlostných stupňov, tri jazdné programy, funkciu medziplynu a takzvaný Race Start, teda podporný systém pre rýchle zrýchlenie z pokoja. Výkonná brzdová sústava má ventilované a perforované brzdové kotúče na všetkých nápravách.

Emotívny dizajn exteriéru novej triedy A dopĺňa Mercedes-AMG cielene športovými a atletickými prvkami. Čelnému pohľadu dominujú maska chladiča Twin blade a priečna výstuha v prednom spojleri AMG. Vnútrajšok vozidla sa tiež vyznačuje charakterovými znakmi dynamiky a exkluzívnosti. Športové sedadlá sú ušité z imitácie kože a mikrovlákien, majú červené kontrastné stehy. Súčasťou športového volantu sú aj radiace páčky na manuálnu voľbu prevodových stupňov automatickej prevodovky.

Mitsubishi s dvoma novými konceptmi

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) verí, že elektromobily majú budúcnosť. Preto sa ich výskumom zaoberá už od roku 1966. Od momentu, keď MMC v roku 2009 uviedla na trh elektromobil i-MiEV a stanovila si záväzok 20-percentného podielu elektromobilov do roku 2020, urobila v tomto smere významný pokrok. Dôkazom je Outlander v podobe Plug-in hybridu a jeho inovatívna duálna architektúra prispôsobená od začiatku klasickému spaľovaciemu motoru alebo plug-in hybridnému pohonu. Na autosalóne v Ženeve predstavia Japonci dve celkom nové vývojové štúdie.

Koncept GR-HEV predstavuje hybridné auto kategórie pick-up 4x4. Ide o ďalšie vozidlo s duálnou architektúrou s úplne novým vlastným hybridným elektrickým riešením, kombinujúcim „čistý“ vznetový motor a elektromotor. HEV technológia je jednoduchšia a dostupnejšia než čistý elektrický pohon alebo plug-in hybrid, a zároveň sa považuje za najvhodnejšiu pre nákladný automobil. Koncept CA-MIEV načrtáva, ako by mal vyzerať prímestský kompaktný elektromobil. Spolieha sa na ďalšiu generáciu technológií elektromobilov a vysokokapacitných batérií, nízku hmotnosť a vyspelú aerodynamiku, vďaka ktorým sa môže pochváliť dojazdom 300 km. Medzi jeho ďalšie inovatívne vlastnosti patrí bezdrôtové nabíjanie založené na magnetickej rezonancii či ovládanie prostredníctvom inteligentného telefónu.

Snímky: Mitsubishi, Renault, Mercedes-Benz

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 14:29