StoryEditor

BMW 6 Gran Coupe. Prichádza štvordverové kupé z Mníchova (foto)

19.12.2011, 23:00
Po veľkom úspechu Mercedesu-Benz CLS a Audi A7 vstupuje BMW do kategórie sedanov-kupé. Ako posledné. Využíva k tomu techniku z rady 6 a pridáva možnosť zvoliť si prostredné sedadlo.

Mníchovská automobilka ukázala prvé fotografie BMW 6 Gran Coupe. Ide o vozidlo modernej kategórie sedan-kupé: auto so šikmou strechou podobne ako kupé, avšak so štyrmi dverami.



BMW týmto modelom zaútočí na pozície svojich konkurentov. Prvým z nich bol Mercedes-Benz CLS, ktorý sa vyrába od roku 2004. Audi A7 je len vlaňajšou novinkou. Do tejto kategórie by sa dalo tiež zaradiť Porsche Panamera, ktoré je takisto predajne veľmi úspešné.
Gran Coupe využíva väčšinu dielov z BMW 6. Predná časť vozu je teda rovnaká. Zhodná je aj palubná doska vnútri. Samozrejmosťou sú špičkové materiály aj spracovanie.

BMW označuje nový model ako auto pre 4+1 cestujúceho. Na prostrednom zadnom sedadle sú  pripravené aj bezpečnostné pásy. Kvôli stredovému tunelu však bude veľmi ťažko využiteľné.
BMW 6 Gran Cupe bude mať zhodné motory s kupé 6. Príde tak model s 3-litrovým radovým šesťvalcom 640i (výkon 320 koní). Chystá sa aj vrcholný 650i, ktorého dvakrát preplňovaný V8 produkuje 407 koní. Nafta by mala prísť v podobe verzie 640d.
Auto si môžete vybrať s pohonom zadných alebo všetkých kolies xDrive a automatickou prevodovkou s ôsmimi rýchlostnými stupňami, ktorá vznikla v spolupráci s firmou ZF.



Zatiaľ nie je jasné, na kedy sa oficiálny debut BMW 6 Gran Coupé chystá. Niektoré zdroje uvádzajú, že by malo byť predstavené už o mesiac na autosalóne v Detroite. Iní však upozorňujú, že svetovú premiéru si môže mníchovská značka ponechať až na marcovú Ženevu.

Jan Markovič, ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
04. máj 2024 18:17