StoryEditor

Novinky, ktoré nás zaujali na autosalóne v Ženeve

10.03.2013, 23:00
Na najzaujímavejšom autosalóne v Európe vystavovalo cez 260 spoločností a spolu bolo možné vidieť 900 rôznych áut.

Na jeden z piatich najväčších a najpríťažlivejších motoristických sviatkov sveta – na ženevský autosalón si podľa očakávania organizátorov príde horúce novinky automobilového priemyslu pozrieť okolo 700-tisíc záujemcov. Autosalón sa koná od 7. do 17. marca. Prezrú si tam 130 svetových premiér nových automobilov. Výrobcovia predstavili dovedna 900 automobilov. Desatina z nich má označenie green powered, teda ekologicky poháňané. Produkujú menej ako 100g CO2 na kilometer. Na ploche 110-tisíc štvorcových metrov vystavuje novinky 260 firiem. Z Bratislavy je to do Ženevy autom približne 1 100 km. Autosalón je prístupný od 10.00 hod. do 20.00 hod., cez víkend od 9.00 do 19.00 hod. Vstupenka stojí 16 frankov, čo je zhruba 12 eur. Viaceré novinky, ktoré vzbudili pozornosť, sú spojené so Slovenskom, pretože sa u nás vyrábajú. Okrem nich sú tam aj mnohé nové autá, ktoré patria do kategórie vozidiel určených pre každodenné jazdenie, ale aj medzi luxusné. Niektoré z nich vám predstavíme.

Alfa Romeo 4C

Legendárna talianska značka Alfa Romeo má nový kompaktný športový model s motorom umiestneným pred zadnou poháňanou nápravou. Automobil, ktorý budú vyrábať v továrni Maserati v Modene, sa na trhu objaví počas tohto roka. Vozidlo preberá rad najmodernejších technológií zo sériovej produkcie Alfy Romeo. Jeho srdcom je celohliníkový benzínový štvorvalec 1 750 Turbo a dvojspojková automatická prevodovka Alfa TCT. Vozidlo je dlhé štyri metre s výkonovou hmotnosťou len 4 kg/1 k, čo je hodnota superšportového auta. 

BMW M6 Grand Coupé

Tretí karosársky variant modelového radu BMW 6, Grand Coupé, je už k dispozícii aj v športovej verzii M. Poháňa ho vysokootáčkový motor V8 s technológiou M TwinPower Turbo s výkonom 412 kW/560 k. Dvojtonové BMW M6 Gran Coupé s ním zrýchli z pokoja na 100 km/h za 4,2 sekundy. Väčší vnútorný priestor umožní aj dvom zadným pasažierom vychutnať si komfort, pre krátke cesty je k dispozícii aj tretie miesto vzadu. Auto má typické prvky dizajnu BMW M, napríklad vstupy pre chladiaci vzduch, rozloženie hmotnosti, alebo aerodynamiku. Auto má exkluzívne 20-palcové zliatinové disky kolies.

Citroën Hybrid Air

Citroën Hybrid Air využíva nové riešenie pohonu na stlačený vzduch v spojení s hydraulikou. Systém je schopný znížiť hranicu spotreby pod 3 l/100 km. Nepotrebuje na to prídavné batérie. Auto má viacero technológií a môže pracovať v troch režimoch. Prepínanie riadi elektronika. Režim Air funguje rovnakým spôsobom ako čisto elektrický u hybridných vozidiel. Spaľovací motor je vypnutý, kolesá poháňa stlačený vzduch pomocou hydraulických motorov a prevodovky. Vozidlo sa v tomto režime môže pohybovať 60 až 80 percent času jazdy. Vozidlo môže v tomto režime dosiahnuť rýchlosť 70 km/h.

Hyundai Grand Santa Fe

Je to rodinné SUV segmentu E s predĺženým rázvorom a s ponukou až siedmich sedadiel. Vychádza z úspešného modelu Santa Fe novej generácie. Je však vyšší (+ 10 mm), širší (+ 5 mm), dlhší (+ 225 mm) a má dlhší rázvor (+100 mm). Jeho predĺžená karoséria má najväčší batožinový priestor v triede so základným objemom 607 litrov. Poháňa ho turbodiesel 2.2 CRDi VGT z konštrukčného radu „R“, ktorý spĺňa emisnú normu Euro 5. Motor s výkonom 145 kW (197 k) sa kombinuje so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a v európskom cykle má kombinované emisie CO2 iba 192 g/km.

Peugeot 2008

Nový dynamický crossover je dlhý 4,16 metra. Auto sa dobre cíti v meste, ako aj mimo neho. Má robustnú konštrukciu podvozka, 17-palcové disky s diamantovým efektom. Maska chladiča zhotovená z pochrómovaného kovu je vo zvislej polohe. Svetlomety sú tvarované tak, aby čo možno najtesnejšie priliehali ku karosérii. Vďaka technológii dieselových motorov e-HDi a benzínových trojvalcov sa mestský crossover Peugeot 2008 odlišuje od konkurencie emisiami CO2 , ktoré sa začínajú od 99 g/km. Podobne ako sesterský Citroën, tak aj Peugeot 2008 bude mať technológiu Hybrid Air.

Renault Captur

Francúzi priviezli do Ženevy nový mestský crossover Captur, ktorý spája výhody MPV, SUV a rodinného hatchbacku. Má plynulé línie. Svetlá výška (200 mm) začleňuje Captur na úroveň niekoľkých crossoverov a áut s pohonom 4x4. Vďaka svojej dynamike je Renault Captur impozantnejší, než by sa dalo predpokladať z jeho rozmerov. Veľkorysé vnútorné rozmery kabíny navodzujú dojem priestrannosti. Auto je možné vybaviť dvojspojkovou prevodovkou EDC, ktorá sa dodáva s motorom TCe 120, čím sa komfort automatickej prevodovky skombinuje so spotrebou na úrovni manuálnej.

Suzuki SX4

Nová generácia úspešného kompaktného SUV Suzuki SX4 citeľne narástla. Zachováva si robustný, no elegantný štýl. Neskrýva ambície vyraziť do ľahkého terénu alebo popasovať sa s nástrahami mestských ciest horších kvalít. Jeho karoséria je v porovnaní s predchodcom o 16,5 cm dlhšia a rázvor je o 10 centimetrov dlhší. Profituje z toho interiér a hlavne batožinový priestor, ktorý sa zväčšil o 160 litrov. Suzuki SX4 príde na náš trh v najbližších mesiacoch a bude k dispozícii aj s pohonom 4x4. K dispozícii je zatiaľ benzínový štvorvalec 1,6 l s 88 kW (120 k) a rovnako silný naftiak.

Toyota Auris Touring Sports

Kombinuje dynamický dizajn s vysokou úrovňou praktickosti v danej kategórii a objemom batožinového priestoru 530 litrov. Je prvým modelom kombi, ktorý je dostupný s plne hybridnou pohonnou jednotkou. Znížené ťažisko dáva autu lepšie jazdné vlastnosti. Na výber je zážihový Dual VVT-i s objemom 1,33 l, Valvematic s objemom 1,6 l, ako aj zdokonalené vznetové motory D-4D s objemom 1,4 l a 2,0 l. Dopĺňať ich bude prvá plne hybridná pohonná jednotka. Zážihový motor VVT-i s objemom 1,8 l a elektromotor, dosahujú maximálny výkon 136 koní (100 kW) a pracujú nezávisle aj spolu.

Snímky: Vladimír Dimov

01 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlepšenie hospodárenia 02 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľby sa blížia
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 23:27