StoryEditor

Test HN: Toto auto je magnet pre oči

15.04.2013, 00:00
Nie je to len obyčajný kabriolet. Citroën DS3 sa zriekol pevnej strechy pre väčší pôžitok.

Novinka blížiacej sa tohtoročnej jarnej, a hlavne letnej sezóny nie je len obyčajný kabriolet. Posádka si v ňom môže pokojne vychutnávať slnečné lúče a jazda je iba o radosti. A to za každých okolností.

Presvedčili sme sa o tom počas testu jeho zatiaľ najvýkonnejšej benzínovej verzie, s motorizáciou THP155 a s vybavením Sport. Citroën DS3 Cabrio. Nech sa páči.


Magnet pre oči

Modelový rad DS3 sa začal predávať pred dvoma rokmi a dosť rýchlo si získal ľudí. Za krátky čas si ho kúpilo okolo 180-tisíc ľudí. Auto púta pozornosť. A to nielen dizajnom, športovo ladenou technikou, ale aj širokými možnosťami individuálnych úprav vozidla. Ak ste „fajnšmekri“, môžete si vyberať aj zo špeciálnych dizajnérskych návrhov striech. V ponuke sú tiež limitované edície Racing, Ultra Prestige a Just Mat.

Aktuálna novinka, verzia DS3 Cabrio, zostáva plnohodnotnou DS3 so všetkými tromfami, ako sú: výrazný štýl, prepracovanosť až do najmenších detailov a jedinečné jazdné vlastnosti. Cabrio má viacero moderných technických riešení, spomeňme napríklad inovatívnu svetelnú stopu zadných svetiel s 3D efektom alebo originálnu zadnú kapotu so zvláštnou kinematikou.

Na aute nájdeme viacero netradičných dizajnových prvkov: „plávajúcu“ strechu či žiabre na bokoch predného nárazníka zvýraznené dennými LED svetlometmi. Sklápacia, alebo ak chcete, odsúvacia strecha, môže byť buď čierna, modrá Infini alebo zdobená monogramom DS. Ako si budete želať. Podobne je na tom aj interiér. Všetko má svoj význam: na strešnej konzole, vedľa ovládačov otvárania strechy, sa nachádza náladové LED osvetlenie.

Ozdobné prvky na palubnej doske, okolo výstupov vzduchu či na hlavici radiacej páky, sa taktiež môžu niesť v duchu niektorého z farebných odtieňov karosérie.



Aj za jazdy

Citroën DS3 Cabrio nie je plnohodnotným kabrioletom. Ponecháva si pevné bočné rámy, otvára len strechu, a to ochotne až do rýchlosti 120 km/h. Vnútorné čalúnenie strechy má okrem akustickej aj estetickú funkciu a spoluvytvára luxusnú atmosféru na palube.

Strecha sa otvára jednoducho a rýchlo, úplné uzatvorenie strechy trvá iba 16 sekúnd. Má tri polohy. Polootvorený strop, zhrnutý strop s vystretým zadným sklom a poloha celkového zhrnutia. Vtedy je interiér najviac prevzdušnený, no za cenu toho, že vodič situáciu za autom sleduje len s pomocou vonkajších spätných zrkadiel. Väčšina kabrioletov má oproti konvenčným verziám zvyčajne niekoľko kilogramov navyše, DS3 Cabrio nie je výnimkou. V porovnaní s trojdverovou verziou je ťažší iba o 25 kg, čo nemá vplyv na jazdné vlastnosti.


Konštruktérom sa podarilo zachovať aj solídnu pevnosť karosérie DS3 Cabrio prepracovaním konštrukcie bočných častí vozidla a okolia batožinového priestoru, za komponovali do nich zosilňujúce výstuže. Pevnosť je porovnateľná s trojdverovou verziou a auto nevŕzga ani pri prejazdoch nerovnosťami 

Technické špecifikácie a porovnanie s konkurenciou:

Citroën DS3 Cabrio

Fiat 500C

Mini Cooper S Cabrio


Snímky: Vladimír Dimov

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 03:25