StoryEditor

Palivová karta? Pre spoločnosť to je najvýhodnejšia voľba

10.03.2013, 23:00
Okrem špeciálnych palivových kariet čerpacie stanice lákajú aj na tie vernostné, za ktoré je možné objednávať darčeky.

Jedným z efektívnych nástrojov na znižovanie výdavkov môžu byť palivové karty určené pre podnikateľov – právnické, ako aj fyzické osoby. U nás ich ponúka viacero spoločností. Dá sa povedať, že existujú dva základné druhy kariet. Takzvané na splatnosť a predplatené. V prípade prvých sa platí dodatočne, pri druhých ide o čerpanie vopred naakumulovanej sumy.

Účelom palivovej karty je bezhotovostná úhrada za natankované pohonné látky. Karta sa môže použiť aj na nákup tovaru na čerpacej stanici. Povolený výber sa dá vopred špecifikovať. Často sa používa tiež na úhradu mýtneho, servisných opráv alebo služieb autoumyvárne. Dá sa však použiť aj na bezhotovostné zaplatenie za ostatné služby, ktoré sú spojené s cestovaním, napríklad stravovanie, ubytovanie a podobne.

Aj keď si jednotlivé spoločnosti pomenujú karty svojimi názvami, ide o tieto základné typy: Karta na evidenčné číslo vozidla slúži na nákup motorových palív do nádrže auta s evidenčným číslom, ktoré je uvedené na karte. Kartu na meno môže použiť len klient, ktorého meno a priezvisko sú na nej uvedené. Na takzvanej garážovej karte je na nej napísané GARAGE a slúži na nákup motorových palív do nádrží viacerých vozidiel. Ak je na karte uvedené BARREL, ide o kartu určenú na nákup motorových palív do nádrží viacerých vozidiel a taktiež do akýchkoľvek nádob používaných na transport motorových palív. Takúto kartu zväčša používajú správcovia veľkých vozových parkov.

Používaním palivových kariet je možné vo firme nielen ušetriť náklady na pohonné látky, ale aj zjednodušiť administratívne spracovanie dokladov spojených s ich nákupom. Zároveň sa tak zabezpečuje jednoduchšia a dôslednejšia kontrola výdavkov firmy. Majiteľ spoločnosti má presné údaje o čerpaní pohonných látok. Dostáva vernostné zľavy a šetrí aj náklady spojené so spracovaním dokladov z čerpacích staníc. Držiteľ karty dostáva od spoločnosti, ktorá karty spravuje, faktúry s presným a detailným vyúčtovaním využitých služieb.

Vernostné karty lákajú. Za našetrené body si môžete objednať darček, alebo načerpať palivo

Princíp kariet je jednoduchý. Za každý natankovaný liter paliva, každý kúpený motorový olej, zaplatenú službu alebo doplnkový tovar dostáva motorista istý počet vernostných bodov. Zbierajú sa virtuálne na čipovú kartu alebo kľúč a ich počet zostáva aj v pamäti prevádzkovateľa siete čerpacích staníc. Aj keď sa medzi jednotlivými značkami nájdu rozdiely, podstata využitia bodov pre zákazníkov býva spravidla rovnaká. Dá sa za ne objednať darčekový tovar z katalógu, dajú sa vymeniť za umývací program, niekde za ne poskytujú zľavu na načerpané palivo.

Ak teda niekto počas týždňa tankuje do služobného auta, môže si pri tom nazbierať body pre vlastnú potrebu. V prípade väčšieho odberu, napríklad pri tankovaní do nákladných vozidiel, sa body prideľujú podľa špecifického kľúča. Vernostné programy nepriamo nabádajú vodičov, aby zostali lojálni jednej značke. Podľa praxe sa im to aj darí, hlavne v prípade firiem, ktoré s týmto nápadom prišli ako prvé. V súvislosti s archiváciou zbieraných bodov treba vedieť, že v prípade straty či odcudzenia karty alebo čipu je potrebné čím skôr kontaktovať prevádzkovateľa bonusovej služby s požiadavkou o vystavenie duplikátu. Rovnako je dôležité oboznámiť sa s presnými podmienkami programu, pretože v prípade niektorých značiek je lehota platnosti bodov limitovaná. Ak ich v priebehu istého času nevyužijete, prepadnú vám.

Snímky: blog.benjerry.fr, erneks.cz

 

01 - Modified: 2004-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ručenie rozostavanou nehnuteľnosťou
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 10:11