Gene F. Haas
StoryEditor

Boháč s temnou minulosťou oživí F1

23.02.2016, 23:00

Na „zelenej lúke“ vybudoval najväčšiu spoločnosť na výrobu obrábacích strojov v Severnej Amerike. Kvôli daňovým únikom v desiatkach miliónov dolárov strávil 16 mesiacov za mrežami. A teraz ide americký podnikateľ Gene F. Haas oživiť svet najrýchlejších kolies.

Majiteľ spoločnosti Haas Automation a vlastník stajne Haas F1 Team je totiž nováčikom vo formule 1. Tento týždeň sa jeho nové monoposty prvýkrát predstavili na predsezónnych testoch v Barcelone.

Skutočnosť, že vstup Haasa do sveta formuly 1 nie je len neuvážený krok amerického milionára, potvrdzuje, že do kokpitu Haas F1 Team zasadnú v tomto roku skúsení piloti – Francúz Romain Grosjean a Mexičan Esteban Gutiérrez. „Keď sa majiteľ tímu Gene Haas do niečoho pustí, tak to funguje. Majú veľké šance presadiť sa,“ povedal pre HN automobilový pretekár a podnikateľ Antonín Charouz.

Sezóna za sto miliónov
Gene Haas je okrem spomínaného odsúdenia za daňové úniky v zámorí známy aj dlhoročným pôsobením v automobilovej sérii Nascar. V roku 2003 vytvoril tím, ktorý v súčasnosti nesie názov Stewart-Haas Racing a patrí k najúspešnejším v tomto americkom šampionáte.

„Nazbierali veľké skúsenosti v automobilovom športe v USA a teraz ich chcú využiť aj vo formule 1,“ konštatuje Charouz, ktorý má dobré vzťahy s pretekárskou jednotkou tímu Grosjeanom. „Dobre sa s ním poznám, a preto mám o tíme Haas podrobné informácie,“ hovorí český expert na preteky najrýchlejších kolies.

Ročný rozpočet Haas F1 Team sa podľa jeho majiteľa pohybuje na úrovni 100 miliónov dolárov, čo je približne trikrát menej, ako majú giganty typu Mercedesu, Ferrari a Red Bull. „Oni predstavujú v podstate druhý tím Ferrari, keďže využívajú mnoho súčastí tohto talianskeho výrobcu. Ich úzku spoluprácu potvrdzuje aj fakt, že využívajú vzduchový tunel tímu z Maranella,“ konštatuje Charouz. Práve vďaka nižším nákladom na vývoj môže byť americký nováčik konkurencieschopný napriek tomu, že má výrazne nižší rozpočet ako favorizované tímy.

Túži preniknúť do Európy
Haas F1 Team je prvou čisto americkou stajňou vo formule 1 po dlhých troch desaťročiach. „Majiteľ si všimol dieru na trhu, ktorú teraz zapĺňa. Americký trh je ,hladný‘ po formule 1 napriek tomu, že v USA majú svoje série Nascar a IndyCar,“ povedal najlepší slovenský formulový pretekár Richard Gonda.

Zámerom Haasa je presadiť svoj biznis, čiže výrobu počítačom riadených obrábacích strojov, výraznejšie na starom kontinente, v Južnej Amerike aj Ázii. A formula 1 má byť srdcom týchto plánov.

„Naším päťročným zámerom je zdvojnásobiť tržby z doterajšej miliardy dolárov na dve miliardy ročne,“ uviedol vlani Haas pre magazín Forbes. Predpokladá, že vďaka pôsobeniu v elitnom šampionáte formuly 1 budú tvoriť príjmy mimo USA nie 50 percent ako doteraz, ale zvýšia sa na 70 percent. K splneniu športových ambícii vo formule 1 získal jedno z top funkcionárskych mien v motošporte.

Šéfom stajne Haas F1 Team je totiž bývalý technický riaditeľ štvornásobného šampióna Red Bullu, Guenther Steiner. „Haas sa stal veľmi úspešným v americkej sérii Nascar a nechce stratiť tento kredit ani vo formule 1. Bude robiť všetko pre to, aby bol medzi najlepšími,“ dodal Richard Gonda.

Kto bude jazdiť v americkom tíme Haas
Romain Grosjean
Počas piatich sezón odjazdil v monopostoch tímov Renault a Lotus celkovo 83 Veľkých cien. Na prvé víťazstvo stále čaká, jeho najlepším výsledkom sú dve druhé miesta z pretekov v Kanade 2012 a v USA o rok neskôr. Práve v sezóne 2013 dosiahol najlepšie umiestnenie v celkovom hodnotení majstrovstiev sveta, keď skončil siedmy so ziskom 132 bodov.

Esteban Gutiérrez
Talentovaný 24-ročný Mexičan bol vlani testovacím pretekárom v slávnom Ferrari. Predtým si odkrútil tri sezóny v Sauber F1 Team, kde však zväčša uzatváral výsledkovú listinu jednotlivých pretekov. Vo formule 1 stál na štarte v 39 pretekoch, no len jedinýkrát sa dostal do najlepšej desiatky. Na Veľkej cene Japonska 2013 skončil na siedmom mieste.

01 - Modified: 2024-04-21 09:20:29 - Feat.: - Title: Verstappen dominoval v Číne, vyhral štvrté preteky F1 v tejto sezóne 02 - Modified: 2024-03-03 17:30:00 - Feat.: - Title: Obroda kultovej značky aj „vyhodený“ vyzývateľ. Nová sezóna F1 nebude len o Verstappenovi (Analýza) 03 - Modified: 2024-03-02 16:51:13 - Feat.: - Title: Verstappen odštartoval sezónu F1 triumfom v Bahrajne, Red Bull získal double 04 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 05 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 08:42