StoryEditor

Slovensko rokuje s automobilkou Tesla. Potvrdil to odchádzajúci minister

23.03.2016, 17:46
Autor:
dpidpi
Pri investičných projektoch, o ktorých rokuje Ministerstvo hospodárstva, sa spomína aj meno americkej automobilky.

Tesla Model S je elektromobil označovaný za najlepší na svete. Tesla ho vyrába vo svojej jedinej automobilke, ktorú má postavenú v Spojených štátoch amerických.

No nemusela by to tak ostať. Ministerstvo hospodárstva potvrdilo na tlačovej konferencii, že sú v rokovaní s dvomi spoločnosťami, ktoré sú z oblasti automobilového priemyslu. A práve jednou je aj Tesla. V akom štádiu sú a o čom konkrétne Slovensko s Teslou rokuje, odchádzajúci minister Vazil Hudák neinformoval.

Vôbec prvé informácie o tom, že by Tesla mala záujem o Slovensko, sa už objavili v roku 2014. Tesla má už dlhodobo záujem vybudovať závod v Európe a jednou z možností má byť Slovensko. 

Rokovania s Teslou dnes potvrdil aj odchádzajúci minister hospodárstva Vazil Hudák. "Jeden dvaja veľkí hráči by sa ešte uživili," povedal Hudák. Agentúra SARIO podľa RTVS začala s Teslou rokovanie pred dvomi rokmi.

Šéf automobilky Elon Musk sa pred časom vyjadril, že firma plánuje postaviť jeden nový závod v Číne a jeden v Európe.

„Nemôžeme sa však radiť medzi favoritov. Je ťažké v tejto chvíli odhadnúť, kto má aké šance. Ide totiž o dlhodobý projekt a podľa mňa ani samotné ministerstvo nevie presne povedať, akým smerom sa budú rokovania s Teslou uberať. V porovnaní s Českom, prípadne Poľskom bude záležať, akú úlohu zohrá štát, o aké stimuly pôjde a veľa ďalších podmienok, ktoré budú musieť byť splnené,“ povedal ešte pri prvých náznakoch vstupu Tesly na Slovensko šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska, Robert Kičina.

To sa však udialo ešte pred potvrdením vstupu automobilky Jaguar Land Rover. Aktuálne Tesla predáva približne 50-tisíc elektromobilov ročne, pričom jej predaj medzikvartálne stúpa aj o 50 percent.

Firma Elona Muska navyše začína na trhy dodávať nový SUV elektromobil Model X. V Európe má firma zatiaľ len jednu prevádzku. Konkrétne v Holandsku, kde montuje rozložené dovezené autá.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 03:29