StoryEditor

Slováci chcú ľudovú Teslu. Objednávali ju ako prví

31.03.2016, 17:16
Americká automobilka posiela na cesty revolúciu. Lacnú Teslu Model 3.

Najväčším míľnikom, kedy sa americká automobilka preslávila vo svete, bolo uvedenie elektromobilu Tesla Model S. Luxusný sedan zvládol aj v našom teste prejsť na jediné nabitie z Bratislavy do Košíc a zničil tak predsudky o tom, že elektromobily sú autá bez reálneho použitia a vybijú sa „za prvou zákrutou“.

Nie je to však auto pre masy. Napriek tomu, že ponúka desiatky technických vychytávok ako nabíjanie zadarmo na staniciach Tesla, obrovský dotykový displej alebo aj internet zadarmo, je pridrahá. V základe má cenovku 70-tisíc eur. Preto onedlho po uvedení tohto auta Elon Musk, CEO Tesla Motors, naznačil vývoj nového a lacnejšieho elektromobilu, ktorý ponúkne podobné parametre ako Model S.

Dostal názov Model 3 a jeho oficiálne uvedenie je o 5:30 ráno 1. apríla nášho času. V čase písania tohto článku tak ešte nie sú známe všetky parametre, no kupovať sa však už začala.

V každom prípade Model 3 bude aktuálne tretím modelom v ponuke automobilky Tesla a dá sa povedať, že u budúcich majiteľov vytvoril podobnú eufóriu ako pri každom novom iPhone. Pred predajňami Tesla sa totiž ľudia „tlačili v radoch“. Už 31. marca, čiže približne pár hodín pred oficiálnym uvedením, si ju bolo možné predobjednať, konkrétne zaplatiť vratnú zálohu tisíc eur. Bez toho, aby majitelia konkrétne vedeli, ako bude auto vyzerať alebo akú bude vlastne mať reálnu cenu.

Tesla láka aj Slovákov

Najbližšie bolo tak možné urobiť vo Viedni, kde má Tesla oficiálnu predajňu. kam sa aj mnohí dostavili. A ak si myslíte, že Slováci chýbali, ste vedľa. Boli dokonca prví v rade. „Áno, stáli sme tam ako úplne prví. Spolu nás bolo šesť, no počuli sme tam aj veľa ďalších Slovákov,“ povedal pre Hospodárske noviny Juraj z Tesla Club Slovensko.

Celé meno máme v redakcii. „V rade pred predajňou bolo asi 50 ľudí. Pri zálohe sme zaplatili tisíc eur, malý problém bol len v tom, že brali len kreditné karty,“ uviedol pre HN Juraj. Pri otázke, prečo si objednáva novú Teslu, aj keď nepozná jej dizajn alebo presné parametre, odpovedal, že automobilke verí. Model 3 má byť veľmi pekné auto, navyše sa rád vozí v menšom aute, ako je Model S, ktorý už vlastní.

Na predobjednanie Tesly sa tvoria dlhé rady:

Navyše to má byť podľa jeho tvrdenia najlepšie auto v triede aj v porovnaní s konkurenciou, ktorá využíva spaľovací motor. Záloha tisíc eur je navyše vratná, a tak ak by sa budúcim majiteľom niečo nepáčilo, môžu si ju vypýtať späť. Model 3 si boli ľudia spolu s ním vo Viedni objednávať aj preto, že je lacnejší ako Model S.

No a to je reálne jedným z najväčších lákadiel nového elektromobilu. Očakáva sa, že jeho základná cena bude na úrovni 30-tisíc eur. Nie je to síce „škodovka“ za 10-tisíc, no pre mnohých potenciálnych zákazníkov je viac ako dvojnásobne nižšia cena veľkým lákadlom. Elon Musk aj kvôli novému modelu stavia jeden z najväčších výrobných závodov na svete.

Gigafactory 1 v Nevade má zamestnať asi 6 500 ľudí, počíta s rozsiahlym nasadením robotov, ktoré znížia výrobnú cenu batérií a do roku 2020 zvýšia celkovú produkciu na pol milióna elektromobilov Tesla za rok.

Tesla Model 3 - ilustračná snímka

Dojazd má prekonať 300 kilometrov

Očakávania od nového Modelu 3 sú obrovské. Jeho najväčšími konkurentmi majú byť napríklad BMW 3, Mercedes-Benz C či Audi A4. Reálny čas dodávok sa odhaduje na začiatok roka 2017. Tesla Model 3 má byť dizajnovo, ale aj technologicky odvodený od Modelu S.

Teda bude to menší sedan s prvotriednou technológiou, očakávajú sa výborné jazdné vlastnosti a dojazd na úrovni 200 míľ. Teda približne 320 kilometrov. Tesla je ďalej známa špičkovým výkonom. Už teraz vyrába pri parametroch zrýchlenia z 0 na 100 jedno z najlepších áut na svete. Model 3 by určite nemal byť výnimkou.

Pri zrýchlení by mal dokonca pokoriť aj BMW M4, ktoré to zvládne aj za 4,1 sekundy. Automobilka novým modelom môže dokonale zaujať ľudí, ktorí o tejto technológii uvažovali, no chýbalo im na trhu auto, ktoré by uspokojilo ich požiadavky. Tesla má navyše vo svete výborný imidž a povesť výrobcu, ktorý nie je taký konvenčný ako bežné značky, ale správa sa pokrokovejšie. Jediný konkurent

Napríklad len cez aktualizáciu dostal Model S model autopilota, kde dokáže na diaľnici auto šoférovať takmer samostatne. Za takúto výbavu si inde musíte draho priplácať, tu ju rozdala automobilka každému zadarmo. Tesla okrem toho vie, kde je aj Slovensko. Strategicky tu postavila svoje supernabíjačky, ktoré dokážu za 30 minút dobiť auto na úroveň 270 kilometrov.

Nachádzajú sa pri Zvolene, kde možno napríklad pri ceste do Košíc pohodlne nabiť auto. Navyše sa očakáva, že sa na Slovensku postavia ešte ďalšie nabíjačky pri Bratislave alebo v Bratislave. Nový elektromobil navyše môže v prípade úspechu znervózniť aj bežných výrobcov, ktorí nemajú konkurenčné auto.

Aktuálne sa môže porovnávať len nový Chevrolet Bolt EV, ktorý má mať takisto elektrický dojazd vyše 300 kilometrov. Ostatní zatiaľ len predstavujú koncepty a návrhy, zatiaľ čo Elon Musk so svojou Teslou stavia reálne elektrická autá na každý deň.

   

Model 3 – očakávané špecifikácie:

- Novinka od spoločnosti Tesla sa začne dodávať k zákazníkom už budúci rok.

- Jej reálny dojazd má dosahovať viac ako 300 kilometrov.

- Dizajn nemá byť veľmi vzdialený od aktuálneho Modelu S.

- Najväčším lákadlom pri novej Tesle 3 je cena, ktorá sa má začínať na hranici 30-tisíc eur.

- Zrýchlenie elektromobilu má byť na úrovni najlepších áut v triede. Približne 4 sekundy na 100 kilometrov za hodinu.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 01:06