StoryEditor

PSA a GM sú vraj blízko uzavretia dohody o kúpe jeho európskej dcéry Opel

03.03.2017, 14:51
Autor:
TASRTASR
Francúzska automobilka PSA Group je blízko uzavretia dohody s americkým koncernom General Motors (GM) o kúpe jeho európskej dcéry Opel, pod ktorú patrí aj britská automobilka Vauxhall.

Uviedli to zdroje oboznámené so situáciou. K uzavretiu dohody by vraj mohlo dôjsť už na budúci týždeň.

Obe spoločnosti údajne plánujú pokračovať v rokovaniach aj cez víkend, aby mohli už v pondelok oznámiť dohodu, tvrdia zdroje, ktoré nechceli byť menované. Odvolávajú sa pritom na komplikovanosť rokovaní, čo by mohlo viesť k odkladu dohody.

Ale jedným zo signálov pokroku na rokovaniach je plánované stretnutie vedenia PSA s predstaviteľmi európskych odborových zväzov, ku ktorému by malo dôjsť na budúci týždeň, povedal jeden zo zdrojov.

Koncern PSA potvrdil možný míting s odborármi. Ale dodal, že zatiaľ nebol stanovený žiadny pevný termín schôdze a stále môže dôjsť ešte k jej odloženiu alebo zrušeniu. Hovorca európskej divízie GM sa k tejto správe odmietol vyjadriť.

Jedným z kľúčových bodov debaty má totiž byť, ako chce PSA dosiahnuť svoj cieľ, ktorým je ušetriť 2 miliardy eur vďaka kúpe firmy Opel. Podľa jedného zo zdrojov PSA môže ušetriť túto sumu, ak zníži výrobnú kapacitu Opela a zredukuje náklady vďaka spoločným nákupom. To si však vyžiada väčší podiel zdieľaných, rovnakých komponentov.

Generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares minulý mesiac vyhlásil, že plánuje oživiť neziskové značky Opel a Vauxhall, a to prostredníctvom reštrukturalizácie podobnej ako pri značkách Peugeot a Citroën. Aj tie pred tromi rokmi zápasili s veľkými problémami.

Opel so sídlom v nemeckom Frankfurte nad Mohanom sa podľa neho môže stať ťahúňom celej skupiny. Má totiž potenciál expandovať za hranice domáceho regiónu, no kým patrí GM sú jeho možnosti v tomto smere obmedzené, povedal minulý týždeň Tavares.

Ďalšími náročnými bodmi rokovaní PSA a GM bude, ako oba koncerny mienia zabezpečiť dôchodky zamestnancom firmy Opel, ďalej vyriešenie otázok týkajúcich sa licenčných poplatkov za technológie, ktoré používa Opel a redukcia jeho výrobnej kapacity.

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-03-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Výrobca fotoaparátov ​šokuje. Kupuje značku, ktorá stála pri zrode Oscarom ocenených filmov 04 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 05 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 03:39