REUTERS/Stefan Wermuth
StoryEditor

Kauza Dieselgate. Kniha odhalila človeka, ktorý bonzol Volkswagen

08.06.2017, 12:30
Vo svetových knihkupectvách sa 23. mája objavila kniha s titulom Faster, Higher, Farther (Rýchlejšie, vyššie, ďalej) - The Volkswagen Scandal, ktorá popisuje okolnosti kauzy Dieselgate.

Publikácia okrem iného odhaľuje meno človeka, ktorý celú kauzu na Volkswagen, svojho vtedajšieho zamestnávateľa, vyzradil.

Už od počiatku vypuknutia kauzy Dieselgate sa hovorí o tom, že metódu, ktorú Volkswagen používal na dosiahnutie lepších hodnôt emisií v laboratórnych podmienkach ako v reálnej prevádzke, musel americkým úradom niekto "bonznúť".Neskoršie informácie v podstate tieto domnienky potvrdili, ale doteraz bola identita toho, kto mal za vyzradením takýchto informácií stať, skrytá. Len sa hovorilo o tom, že to logicky musel byť niekto zo zamestnancov automobilky.

Kniha od reportéra New York Times Jacka Ewinga teraz meno toho, kto mal celú záležitosť prezradiť, odhaľuje. Za onoho whistleblowera označuje Stuarta Johnsona, šéfa Engineering and Environmental Office pobočky koncernu Volkswagen v americkom Auburn Hills. Ewing bol zodpovedný za komunikáciu s regulátormi.

​Existenciu určitého podvodného zariadenia mal zástupcom Kalifornskej rady pre ochranu ovzdušia (California Air Resources Board - CARB) prezradiť Johnson sám, bez nátlaku. V knihe to naznačuje Alberto Ayala, zastupujúci výkonný riaditeľ CARB. Johnson mal trik, ktorý VW používa, prezradiť zástupcom úradov krátko pred oficiálnym stretnutím zástupcov CARB a VW 19. augusta 2015. Tou dobou už úrady nejakú dobu skúmali nezrovnalosti medzi laboratórnymi výsledkami dieselových motorov VW a nameranými hodnotami v praxi. Celý škandál sa následne na verejnosť dostal 18. septembra 2015.

Žiadna zo strán, ktorých sa škandál týka, však identitu whistleblowera nepotvrdila. V spisoch k obžalobe šiestich vysokých manažérov americkej pobočky VW je tento človek vedený len ako "spolupracujúci svedok 1". Ten, rovnako ako ešte jeden, má svedčiť proti svojmu bývalému zamestnávateľovi výmenou za to, že nebude stíhaný. Isté však je, že Johnsona, aj keď mal zásadný vplyv na použitia podvodného riešenia, sa aktuálne žaloba netýka, píše server Automotive News.

Whistleblowing

Whistleblowing označuje fenomén, keď zamestnanci štátnej správy alebo veľkých firiem sami upozornia na podozrivé či priamo trestné jednania, pričom sa o ňom dozvedeli len vďaka svojmu postaveniu a interným informáciám. Názov znamená pískanie na píšťalke a má symbolizovať poplašné upozornenie na niečo nezákonné..

01 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-14 22:27:47 - Feat.: - Title: Volkswagen chce v roku 2027 uviesť na trh elektromobil za 20-tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 16:54