StoryEditor

Slovensko má prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu. Dojazd 400 kilometrov získate po pár minútach

20.11.2018, 11:47
Autor:
rperpe
Spoločnosť ZSE v utorok v predpremiére predstavila prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu na Slovensku.

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) uvádza do prevádzky vôbec prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu na Slovensku. Nachádza sa na čerpacej stanici Slovnaft na diaľnici R1 v lokalite Budča, pričom sa na slávnostnom otvorení zúčastnila aj naša redakcia.

Je to prvá nabíjacia stanica tohto typu nielen na Slovensku, ale aj v Bulharsku, Chorvátsku, na Cypre, v Českej republike, Estónsku, Grécku, Maďarsku, Lotyšsku, Litve, na Malte, v Poľsku, Portugalsku, Rumunsku či Slovinsku. Pre verejnosť je spustenie ultrarýchlej nabíjacej stanice naplánované na december 2018.

​Ultra-Fast, ako sa ultrarýchla nabíjacia stanica volá, umožňuje oveľa rýchlejšie nabíjanie elektromobilov s výkonom až 350 kW. Vďaka tomu sa výrazne skracuje čas potrebný na ich nabíjanie a tiež sa sprístupňuje elektromobilita aj pri dlhých jazdách. Len 15-minútové nabíjanie je totiž schopné pokryť následný dojazd elektromobilu na úrovni až 400-kilometrov.

Uvedenie do prevádzky prebehlo za účasti podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča, ďalších zástupcov Komisie, Helmuta Morsiho (DG Move) či predstaviteľov ministerstva hospodárstva a ministerstva životného prostredia, ako aj partnerov projektu NEXT-E a partnerov podujatia.

Projekt s označením NEXT-E je spolufinancovaný z fondu CEF (nástroj na prepájanie Európy) Európskej únie. Projekt pritom vlani dostal od Európskej komisie doteraz najväčší grant na rozvoj elektromobility, na základe ktorého sa plánuje vybudovanie celkom 222 multi-štandardných rýchlonabíjacích staníc (s výkonom 50 kW) a 30 ultrarýchlych nabíjacích staníc (150 až 350 kW) v rámci kohéznej Európy.

Projekt NEXT-E vybuduje následne na Slovensku celkovo 25 nabíjacích staníc (18 z nich bude rýchlonabíjacích a sedem ultrarýchlych nabíjacích staníc). Lokalita Budča bola zvolená preto, že predstavuje strategický bod prejazdu stredom Slovenska, ktorý dokáže vďaka technológii ultrarýchleho nabíjania komfortne prepojiť západnú a východnú časť Slovenskej republiky.

Táto technológia prináša sedemnásobne rýchlejšie časy nabíjania a priamo tak skracuje čas potrebný na jazdu elektromobilu. Umožňuje pritom nabíjanie všetkých typov elektrických vozidiel s konektormi na rýchle nabíjanie.

​Projekt je tiež príkladom spolupráce štyroch popredných koncernov v oblasti elektroenergetického, ropného a plynárenského priemyslu a dvoch producentov automobilov. Zapojili sa doň totiž spoločnosti skupiny E.ON (Západoslovenská energetika na Slovensku, český E.ON Czech Republic, maďarský E.ON Hungary, rumunský E.ON Romania), spoločnosti skupiny MOL (zastúpené pobočkami vo všetkých šiestich zúčastnených krajinách), Hrvatska elektroprivreda v Chorvátsku, PETROL (v Slovinsku a Chorvátsku) a automobilky Nissan a BMW.

Európska komisia odobrila projekt na podporu rozširovania infraštruktúry nabíjacích staníc v strednej a východnej Európe NEXT-E poskytnutím grantu vo výške 18,84 miliónov eur. Ten bol udelený v rámci CEF (finančného mechanizmu na podporu infraštruktúrnych sietí).

Cieľom projektu je vybudovanie siete nabíjacích staníc tak, aby boli európske krajiny navzájom dostatočne prepojené. Nabíjacie stanice by mali byť vybudované najneskôr do konca roka 2020.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 04:53