StoryEditor

Český bestseller takmer bez maskovania. Nová Škoda Fabia už brázdi cesty

20.01.2021, 10:35
Štvrtá generácia jedného z hlavných modelov značky je postavená, teraz nabehávajú vývojové prototypy testovacie kilometre, pri ktorých sa technika odlaďuje.

Tento rok je pre Škodu rokom novej Fabie. "Bude to skvelé auto, moje očakávania sú teda veľké," uviedol krátko po prevzatí vedenia Škody Thomas Schäfer k novej generácii jedného z hlavných modelov značky.  Ľahko maskovaný nový hatchback z Mladej Boleslavi už dokonca stretol na diaľnici D11 čitateľ iDNES.cz.

Nová Fabia - v interných dokumentoch Škody má kódové označenie SK27 - doženie ostatné malé autá (Seat Ibiza, Audi A1 a VW Polo) koncernu Volkswagen ponúkané v Európe a bude kompletne spočívať na platforme MQB A0, určenej pre malé vozidlá s pohonom výlučne predných kolies. Rovnakú techniku využívajú modely Kamiq a Scala. Na väčšom variante platformy potom stojí zvyšok ponuky Škody.

"Nástupca modelu Fabia je, rovnako ako aktuálny model, plánovaný len so zážihovými motormi, čo tiež zodpovedá dopytu zo strany zákazníkov," uviedol Schäfer pre magazín Škodovácký odborář začiatkom vlaňajšieho októbra.

Na čisto elektrickú Fabiu pravdepodobne aj kvôli stratégii koncernu VW - čisto batériové vozidlá vyvíjať zvlášť - nedôjde, asi sa však nevyhne nejakej forme elektrifikácie pohonu (pravdepodobne mild-hybrid), čo je dnes v Európe pre splnenie predpísaných emisných limitov nutnosť.

Avšak v záujme zachovania únosnej cenovej hladiny bude v ponuke aj verzia s konvenčným systémom pohonu. Ťažiskom ponuky budú podľa všetkého, rovnako ako u aktuálneho prevedenia, litrové trojvalce preplňované turbodúchadlom v benzínovom prevedení (diesely túto kategóriu už úplne opustili). Najzákladnejšia verzia má však v ponuke udržať i atmosférický motor.

Špekuluje sa ešte o uvedení prevedenia na zemný plyn (CNG). Súrodenci VW Polo a Seat Ibiza sú k dispozícii aj so štvorvalcom 1,5 TSI, uvidíme, či sa ho dočká aj Fabia; možno to bude prvý krok k väčšiemu odlíšeniu značiek koncernu VW, po ktorom volá jeho vedenie.

​Predseda predstavenstva koncernu Volkswagen Herbert Diess na linkedinovom profile koncernu VW uverejnil príspevok, kde potvrdzuje uvedenie druhej karosárskej verzie Fabie. Okrem hatchbacku dorazí v roku 2023 ešte kombík.

Volkswagen výrobu kombi pôvodne odmietal z kapacitných a nákladových dôvodov. Vývoj tohto modelu bol teda v uplynulých rokoch pozastavený. O kombi verzii sa začalo opäť uvažovať začiatkom minulého roka. Preto bude mať táto ďalšia karosárska verzia za hatchbackom väčšie meškanie, ako je zvyčajné.

01 - Modified: 2024-04-30 09:10:00 - Feat.: - Title: Preplatíte aj vyše 20 percent. Stočené kilometre umelo ovplyvňujú cenu áut, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-29 12:00:00 - Feat.: - Title: MINI predstavilo úplnú novinku. Aceman má spájať kompaktné rozmery a priestrannosť 03 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je vlajkovou loďou, ale je hodná tohto pomenovania. Nová Motorola ponúka top funkcie za výhodnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
30. apríl 2024 12:02