Betónové zátarasy na diaľnici pomôžu pri dlhších opravách chrániť pracovníkov pred vozidlami a kamiónmi.FOTO: ndsas.sk
StoryEditor

Na slovenské diaľnice pribudnú radary i betónové panely. NDS tak reaguje na nehody

01.06.2024, 00:00
  • Dvaja mŕtvi a ďalší zranení. Taká je bilancia nedávnej nehody na D1, pri ktorej poľský kamión narazil do auta polície a hasičského zboru.
  • Aj vzhľadom na túto udalosť sa Národná diaľničná spoločnosť rozhodla zvýšiť bezpečnosť pracovníkov na diaľnici.
  • Úseky na Slovensku budú preto po novom dopĺňať betónové zvodidlá a taktiež špeciálne radary. Kde ich nájdeme?

Obsluha mobilného telefónu, nepozornosť, mikrospánok či jednoducho nerešpektovanie dopravných značení. Vodiči na slovenských diaľniciach často doslova ignorujú upozornenia na zníženie rýchlosti, zúženie jazdných pruhov alebo prácu na ceste ako takú, čoho výsledkom môže byť v najhoršom prípade i fatálna nehoda.

Presvedčili sme sa o tom už niekoľkokrát, najnovšie krajinou obletela správa o tragickej udalosti, kde na nezodpovednosť vodiča doplatila životom dvojica zasahujúcich hasičov neďaleko Hornej Stredy na diaľnici D1. Je nutné si uvedomiť, že pri jazde na diaľnici sa dosahujú vysoké rýchlosti a pár sekúnd nepozornosti u vodiča znamená niekoľko stoviek metrov prejdenej vzdialenosti vozidla „naslepo“.

image

Zrážka kamióna s hasičským autom na D1 si vyžiadala dva životy. Na miesto dorazil aj minister vnútra

Národná diaľničná spoločnosť sa rozhodla aj vzhľadom na nedávne udalosti zasiahnuť a na diaľniciach zvýšiť ochranu svojich pracovníkov. Týkať sa majú novinky najmä takzvaného dlhodobého pracoviska, teda miesta, kde sa opravuje diaľničná vozovka či vymieňa mostný záver dlhšie ako 24 hodín.

Pracovníkov podľa správy NDS po novom ochraňuje pred nárazom a zranením séria betónových zvodidiel. Nahrádza sa tak pôvodná ochrana pracoviska krycím ťažkým vozidlom so šípkou. Opatrením sa zabráni vniknutiu vozidla či kamiónu do priestoru práce na ceste, znížia sa náklady na prípadné opravy či nákup nových krycích vozidiel a pozitívny efekt bude badateľný aj pri amortizácii vozidiel Národnej diaľničnej spoločnosti.

image

Veľké dopravné obmedzenia na D1 potrápia vodičov. Ako jazdiť v zúžených pruhoch?

Za posledné tri mesiace bol sedemkrát zaznamenaný náraz vozidla do zabezpečovacieho auta Národnej diaľničnej spoločnosti alebo Diaľničnej patroly. Zvýšenie bezpečnosti práve osadením ťažkých betónových panelov je teda na mieste, hoci stále platí, že vodiči by sa mali naplno venovať vedeniu vozidla a nerozptyľovať sa inými činnosťami. V opačnom prípade ohrozujete nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky, pracovníkov alebo záchranárov.

Pracovisko na diaľnici a rýchlostnej ceste, kde sa vymieňa asfaltový koberec alebo opravuje most je vždy zabezpečené viac ako desiatkou dopravných značiek upozorňujúcich na zníženie rýchlosti, preradenie do správneho jazdného pruhu, zníženie rýchlosti a pred pracovisko sa umiestňujú i výstražné smerovacie dosky či bezpečnostné prahy.

Doplnením sú po novom odolné betónové zvodidlá umiestnené šikmo cez jazdný pruh, v ktorom sa vykonáva údržba a oprava. „Benefitom v kontexte ochrany našich zamestnancov je to, že betónové zvodidlo zabráni vniknutiu cudzieho vozidla do priestorov pracoviska a naše ťažké vozidlo či už s alebo bez vodiča tak nie je potrebné na pracovisku a môže vykonávať činnosť na inom mieste,“ vysvetľuje Rastislav Droppa, prevádzkový riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti. 

image

Chorvátsko nasadilo bič na nezodpovedných vodičov. Nové radary netrestajú iba rýchlosť

Betónové zvodidlá sa uložia na miesto pred začiatkom prác a po ich ukončení sa z miesta následne odstránia. NDS však pristúpi aj k ďalšej novinke, ktorú už naplno využíva napríklad v zúženom úseku diaľnice D1 pred Bratislavou, kde sa pripravuje rozšírenie vozovky a napojenie na očakávanú križovatku s diaľnicou D4. Ide o špeciálny mobilný radar, ktorý vodičov informuje o skutočnej jazdnej rýchlosti, nájdeme ho aj na rekonštruovanom moste na križovatke R1/D1 pri Trnave.

Ako informuje Národná diaľničná spoločnosť, opravy vozoviek budú v najbližších mesiacoch prebiehať na úsekoch malackej D2, trnavskej D1, považskej D1, liptovskej D1 či košickej R4, na ôsmich mostoch sa vymenia mostné závery a na štyroch mostoch bude vynovené zábradlie, opravené odvodnenie či sanované rímsy. 

01 - Modified: 2024-03-18 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Veľké dopravné obmedzenia na D1 potrápia vodičov. Ako jazdiť v zúžených pruhoch? 02 - Modified: 2024-05-20 09:05:00 - Feat.: 1 - Title: Autom na dovolenku? Tieto rady vám ušetria peniaze pri tankovaní, nedajte sa oklamať 03 - Modified: 2024-05-06 11:50:00 - Feat.: 1 - Title: Chorvátsko nasadilo bič na nezodpovedných vodičov. Nové radary netrestajú iba rýchlosť 04 - Modified: 2024-05-17 09:05:12 - Feat.: 1 - Title: Vodiči povinnosti často ignorujú. Ako jazdiť v silných dažďoch bez zbytočného rizika? 05 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: 1 - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili
01 - Modified: 2024-09-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Chybné EČV pri kúpe diaľničnej známky? Oprava je po novom jednoduchšia, tvrdí NDS 02 - Modified: 2024-09-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Audi vylepšilo svoje najpredávanejšie SUV. Bestseller v novej generácii o diesel neprišiel 03 - Modified: 2024-09-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Ikona českej značky oslavuje 30 rokov. Prekonala očakávania, na cestách je dodnes 04 - Modified: 2024-08-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto je jedno z najuniverzálnejších Porsche. Postačí však aj základná motorizácia? 05 - Modified: 2024-08-31 08:20:18 - Feat.: - Title: Policajti by si mohli posvietiť na vodičov novými zariadeniami. Skríningové testy zistia, či užili drogy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
03. september 2024 11:02