Pixabay
StoryEditor

Pozor na zvieratá vyhrievajúce sa pod kapotou auta. Môžu ho úplne znefunkčniť

13.11.2017, 10:30
Autor:
rperpe
S chladným jesenným počasím sa spája aj často vídaný problém mnohých majiteľov áut.

Ide o zvieratá, ktoré sa pri nízkych teplotách prídu ohrievať v teple motorového priestoru automobilov. Nie každú škodu spôsobenú zvieraťom v priestore motora automaticky totiž kryje havarijná poistka.

Pozor aj na mačky

Mačky v tomto chladnom období s obľubou vlezú do priestoru motora zo spodnej časti auta. Agregát auta je aj po vypnutí ešte nejaký čas teplý a poskytuje tak naozaj dobré podmienky pre túlavé mačky.

Hrozí však, že ak nič netušiaci vodič takéto auto naštartuje a mačka z priestoru nevybehne, môže sa dostať medzi rozvodové remene, čo pre mačku zväčša končí tragicky a môže tiež spôsobiť finančne náročnú škodu na automobile.

Existuje spôsob, ako sa dá takýmto nepríjemnostiam vyhnúť. Podľa ochrancov zvierat stačí, keď pred nastúpením do auta rukou silnejšie pobúchate po kapote vozidla. Mačka by tak mala zaručene z priestoru motora vybehnúť von.  

„Takéto prípady nespadajú automaticky pod krytie z havarijnej poistky a posudzujeme ich individuálne od prípadu k prípadu,“ hovorí Imrich Polák z UNIQA poisťovne.

Hlodavce dokážu znefunkčniť auto

Pod kapotou auta sa nemusí v chladnom počasí nachádzať len mačka, ale tiež kuny, lasice či iné hlodavce, ktoré prilákalo teplo agregátu. Mnohým vodičom totiž spravili vrásky na tvári hlodavce, ktoré si radi „pochutia“ na izolácii káblov alebo hadiciach. To môže byť dôvodom, prečo by ste mali s jazdou či naštartovaním auta problém.

„V dnešnej dobe sú autá riadené prevažne počítačovo a preto prehryznutie príslušného kábla môže spôsobiť fatálny výpadok elektronických systémov na vozidle a odstaviť ho na veľmi dlhú dobu. Mali sme v poisťovni prípad, keď následkom prehryznutia kábla hlodavcom zlyhala riadiaca jednotka automatickej prevodovky, auto sa nemohlo pohnúť a musela sa meniť celá kabeláž,“ hovorí Polák.  Výška škody sa môže v takomto prípade vyšplhať až k tisícom eur.

Hlodavce vedia poškodiť káble elektroinštalácie, hadicu nasávania vzduchu, brzdový systém či zapaľovanie. Ako však dopĺňa Polák, škody by mali byť zahrnuté v základnom havarijnom poistení UNIQA poisťovne a tak by malo byť zabezpečené aj ich následne preplatenie.

Najlepšou ochranou pred vniknutím zvieraťa do motora je pritom hlavne spodný kryt auta, respektíve motora. Avšak je pravdou, že nie všetky vozidlá ho vo výbave majú. Ďalšou možnosťou sú rôzne špeciálne spreje, ktoré zvieratá odpudzujú a sú volne k dispozícii v obchodoch. Rovnako tiež elektronický odpudzovač, vysielajúci rôzne ultrazvukové vlny.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 02:44