Dôležitou súčasťou povinnej výbavy vozidla je podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 143/2009 Z. z. tiež lekárnička. Tá má slúžiť ako dočasná prvá pomoc ešte pred samotným príchodom lekára. Jej obsah sa však delí na celkom štyri časti: 1. pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, 2. malé rany a odreniny, 3. veľké rany, krvácanie či popáleniny, 4. zlomeniny a poranenia kĺbov. Odporúčame priebežne sledovať jednotlivé moduly, keďže každý z nich má samostatnú dobu expirácie. Platí totiž, že v prípade obsahu "po dátume spotreby" môže byť pri kontrole aj kvôli jednej vadnej časti považovaná celá lekárnička za nespôsobilú. Často je potrebné kupovať lekárničku celú a nie len samostatne potrebný modul. V obsahu by nemala chýbať aj takzvaná kartička prvej pomoci, na ktorej sa dočítate, ako poskytnúť prvú pomoc pri rôznych siruáciách.HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Dochádzajú vám ochranné rúška? Možno máte jedno poruke a ani o tom neviete

25.03.2020, 13:35
Nosenie ochranného ruška je od dnešného dňa povinné, no čo v prípade, že žiadne nemáte? Pomôcť môže povinná výbava auta.

V aktuálnej situácii sa stal z ochranného rúška nedostatkový tovar a zohnať ho je pomerne náročná úloha. Okrem toho, v týchto dňoch už je vládou schválené aj jeho povinné nosenie mimo domova.

Ak ste si teda nestihli zaobstarať aspoň pár kusov, prípadne ste už jednorázové rúška v zásobe minuli, môžete si v prípade nevyhnutnej potreby ísť von jednoducho vyrobiť vlastné. Internetom sa šíri množstvo návodov, ako na to, avšak je tu ešte jedna pomerne neznáma možnosť.

Instagramový profil Demotivácia totiž nedávno upozornil, že v obsahu niektorých autolekárničiek môžeme nájsť aj práve spomínané ochranné jednorázové rúško. AK patríte k ľuďom, ktorí vlastnia automobil, stojí za to nazrieť do autolekárničky patriacej do povinnej výbavy každého vozidla.

Výhodou sú staršie typy

Na zverejnenej fotografii profilu Demotivacia sa nachádzala autolekárnička Borgi, avšak vo svojom obsahu môžu mať rúško aj mnohé ďalšie prevedenia. Keďže od októbra minulého roka platí novela vyhlášky o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, majitelia môžu využívať v povinnej výbave vozidla aj lekárničky po oficiálnom dátume expirácie.

Dôležité v takomto prípade je, aby mala jednotlivé povinné moduly, ktoré predpisuje zákon, nepoškodené. Práve staršie, ale aj vybavenejšie a drahšie autolekárničky môžu byť momentálne v hľadaní výhodou. Dnešné moderné balenia už totiž v drvivej väčšine prípadov obsahujú iba resuscitačné rúško s ventilčekom, ktoré slúži pri podávaní prvej pomoci prostredníctvom dýchania z úst do úst.

Instagram/Demotivacia

​Ak ste si teda v minulosti pri pravidelnej výmene autolekárničky za novú tie pôvodné uschovali, vaše šance na nájdenie rúška sa o niečo zvyšujú. Pochopiteľne, záleží od značky a samotného typu. Ani v takomto prípade ale nie je isté, že balenie bude rúško na sto percent obsahovať - neúspešne sme preskúmali tri staršie balenia aj my.

Ďalšie užitočné prvky

Ak aj vo svojich starších, drahších či novších autolekárničkách ochranné rúško nenájdete, nezúfajte. Môžete si svoje zásoby obohatiť aspoň o množstvo ďalších užitočných prostriedkov, ktoré obsahujú. Pri výrobe vlastného rúška následne perfektne využijete gázy, šatky, obväzy a taktiež padnú vhod v dobe absencie rôzne dezinfekčné utierky.

Pomôcť si teda môžete aspoň takto. Vo výbave nájdete aj jednorázové rukavice, avšak nezabúdajte na to, že po takomto "vykradutí" svojej aktuálnej autolekárničky v aute musíte jej obsah pred jazdou doplniť. Keďže ide o povinnú výbavu vozidla, za chýbajúce moduly by ste mohli dostať pri kontrole mastnú pokutu.

​​Pritom dnes nie je problém zakúpiť vyhovujúcu autolekárničku na čerpacích staniciach alebo supermarketoch, kedy ich suma začína od zhruba desiatich eur. To sa pokúšanie šťastia s neúplnou výbavou naozaj nevyplatí.

Aký je povinný obsah?

Dôležité je, aby sme nesprávnym uschovávaním neprispeli k znehodnoteniu balenia. Odporúčame teda zvážiť umiestnenie autolekárničky v aute a vyberať čisté suché miesta bez priameho slnečného žiarenia s ľahkou prístupnosťou. Najlepším riešením je napríklad batožinový priestor vozidiel, prípadne priehradka pred spolujazdcom.

Podľa ustanovení sa musí v autolekárničke povinne nachádzať karta prvej pomoci, pričom ďalší obsah je rozdelený do štyroch samostatných (výmenných) modulov s označením:

  • Modul 1 – Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu
  • Modul 2 – Malé rany, odreniny
  • Modul 3 – Veľké rany, krvácanie, popáleniny
  • Modul 4 – Zlomeniny, poranenia kĺbov

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 07:53