StoryEditor

Časté a nebezpečné zlozvyky slovenských vodičov. Našli ste sa v nich aj vy?

08.04.2021, 14:20
Čomu by sme sa mali za volantom vozidla vyvarovať a ako zvýšiť bezpečnosť našej jazdy? Prinášame vám niekoľko postrehov a tipov.

Ako sa charakterizuje dobrý vodič? Kedy si tento titul môžete vlastne udeliť? Stačí ak máte za sebou stovky tisíc najazdených kilometrov bez nehody a v rukách vodičák desiatky rokov? Mnohí vodiči si na cestách toto "top" hodnotenie udeľujú neprávom a aj napriek tomu, že sa podvedome držia zaužívaných zlozvykov, ktoré priamo i nepriamo prispievajú k zníženiu bezpečnosti na cestách.

Hoci sa technologická úroveň vozidiel každým rokom rapídne zvyšuje, narastá počet bezpečnostných a asistenčných systémov aj v rámci ľudovejších modelov, v niektorých prípadoch nepomôže ani najmodernejšie a výbavou najnabitejšie vozidlo.

Ak jednoducho vodič nie je dostatočne zodpovedný, skúsený, pozorný a praktizuje nebezpečné zlozvyky, nehodám sa vyhnúť proste nedá. Čo majú slovenskí vodiči v hlavách zakotvené už dlhé roky? Pozreli sme sa na najčastejšie chyby za volantom, možno sa v nich nájdete aj vy.

Smartfón

Hneď prvý a jeden z vôbec najčastejších zlozvykov u vodičov na našich cestách je telefonovanie či akákoľvek iná práca so smartfónom počas jazdy. Už niekoľko rokov sa vo vozidlách pritom nachádzajú technológie, pomocou ktorých si v priebehu pár sekúnd spárujete svoj telefón s infotainment systémom a ak by vám niekto počas jazdy zavolal a bolo by to skutočne dôležité, telefonovať viete bez spustenia rúk z volantu.

Mnohí si to neuvedomujú, no telefón v ruke zásadne odvádza pozornosť a hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, upriamením zraku na displej telefónu absolútne nesledujete dianie v premávke aj niekoľko sekúnd. A napríklad pri rýchlosti nad sto kilometrov za hodinu počas nich prejdete niekoľko metrov "bez kontroly auta". Jednoducho recept na tragédiu.

Myslite na to pri budúcom nasadnutí do auta, Blueto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 05:05