StoryEditor

Na stromoch praskala kôra a zvieratá hynuli. Najtuhší mráz v histórii má na Slovensku pamätník

06.03.2018, 12:31
Slovensko má tisícky pamätných tabúľ, pomníkov, pamätníkov, ale vedeli ste, že existuje aj pomník najnižšej teplote? Je na strednom Slovensku a odhalili ho v roku 2009.

Bol február 1929 a Slovensko zasiahli také mrazy, že niektorí ľudia nemohli ani vyjsť von, hynuli zvieratá a stromy trpeli. Vo Vígľaši v časti Pstruša (okres Detva) bola meteorologická stanica na dvore školy a poverenie sledovať teploty, zapisovať ich a posielať meteorológom mal miestny učiteľ Ján Porsch.

Ráno 11. februára 1929 išiel ako vždy k stanici a z liehového teplomera odpísal – mínus 41 stupňov Celzia! Na Slovensku nikdy predtým nebola nameraná nižšia teplota a Ján Porsch asi nemohol tušiť, že takú nízku teplotu už nenamerajú ani potom. Dodnes je to najnižšia oficiálne nameraná teplota na Slovensku.

Vígľaš a jeho osada Pstruša nie je v horách, nemá nadmorskú výšku ani 400 metrov. Ale v roku 1929 sa vytvorili také meteorologické podmienky, že práve tam bol najtuhší mráz v histórii....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:43