Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
22.06.2018, 00:00

Pravý trdelník. Ktoré štyri tajné ingrediencie musí mať?

Keď sa povie trdelník, mnohým sa vybavia jarmoky, vinobrania a trhy, na ktorých sa často predávajú.

Pravý trdelník. Ktoré štyri tajné ingrediencie musí mať?
Zdroj: Peter Mayer

Jarmočné trdelníky sa síce tešia obľube ľudí, ale so skutočnou trdlárskou tradíciou toho veľa spoločného nemajú. Preto sme navštívili rodinu Havlíkovcov zo Skalice, alebo po záhorácky – rodinu Havlíkú, v ktorej sa tomuto remeslu venujú už vyše päťdesiat rokov. Na akom dreve sa pečie? Ktoré štyri tajné ingrediencie musí mať?

Skaličan Karol Havlík začal trdelníky piecť už ako šesťročný, keď pomáhal rodičom pri práci. „Jeho úlohou bolo do trdelníka fúkať, ale namiesto toho fúkania ich ohrýzal,“ smeje sa Anežka Havlíková, keď nám rozpráva o začiatkoch rodinnej tradície. Mimochodom, fúkanie do trdelníka je veľmi dôležitá časť prípravy, ale o tom si povieme neskôr.

Od muziky k peci

U Havlíkú pečú trdelníky od roku 1965. Karolovi rodičia najskôr piekli ručne na veľkom a ťažkom trdle z bukového dreva. „Každý držal dve trdlá a ručne ich točili nad ohňom,“ rozpráva Anežka Havlíková o začiatkoch pečenia skalickej pochúťky v rodine, do ktorej sa vydala. Keďže držať ťažké trdlo niekoľko minút nad ohňom bolo náročné, vymyslel pán Havlík senior zlepšovák umiestnený na okraji pece. Ide o reťaz z bicykla, ktorá sa pomocou motora posúva. Na nej vďaka ozubenému koliesku podobnému tomu na bicykli „jazdia“ trdlá a pravidelne sa otáčajú. „Trdelník sa totiž musí otáčať aj keď kysne, aj keď sa pečie. Navinuté cesto by bez otáčania pri kysnutí odpadlo,“ vysvetľujú svorne.

Manželia Havlíkovci sú vyštudovaní muzikanti. Dlho sa živili hraním na výletných lodiach, ale s pribúdajúcimi rokmi sa túžili usadiť a založiť si rodinu. Rozhodli sa pre Skalicu, kde prevzali remeslo po rodičoch Karola Havlíka. Umenie piecť typickú skalickú pochúťku sa rozhodli spojiť s tým, čo ich baví – so spevom a hudbou, ktorými vítajú návštevníkov. „Chodia k nám nielen náhodní turisti, keď zavítajú do Skalice, ale aj rôzne skupiny ľudí. Ba aj menší, napríklad deti zo škôlky, ktoré chcú vidieť, ako sa niečo také jedinečné pečie,“ vysvetľuje Anežka Havlíková. Cukrárska pochúťka zo Záhoria totiž v roku 2007 získala ako prvý výrobok zo Slovenska európsku ochrannú značku.

Exkluzívny obsah Hospodárskych novín

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.