Sledujte nás na Instagrame

@carovne_slovenskoFacebook
16.11.2018, 15:27

Sú plné vitamínu C. Kedy by sa mali zbierať šípky?

Nastal jej čas. Ruža šípová, alebo, ako ju poznáme – šípka, sa zbiera práve na jeseň. Od septembra až do novembra. Má či nemá prejsť mrazom?

Sú plné vitamínu C. Kedy by sa mali zbierať šípky?
Zdroj: Dreamstime

Niekto totiž zbiera šípky hneď na začiatku jesene, avšak iné názory hovoria o tom, že zbierať by sa mali až po prvých mrazoch. V skutočnosti sú plody šípky plné vitamínu C a práve po mrazoch by malo byť údajne v týchto plodoch tohto vitamínu ešte viac. Jedno je však isté, čím silnejší a čím častejší mráz, tým sú šípky menej hodnotné. A dokonca sú po ňom mäkké a mazľavé, zatiaľ čo za normálnych okolností sú zrelé šípky suché a pevné, a práveže tie mäkšie už nie sú vhodné na sušenie. Ich farba je oranžová až tmavočervená.

Zdroj: CSRRRR

​Kým my jej hovoríme šípka, odborníci ju nazývajú ruža šípová, alebo, ešte odbornejšie, Rosa canina, a zaraďujú ju do čeľade ružovitých (Rosaceae), ktorej je hlavnou predstaviteľkou. Rastie ako ker, ktorý môže dosiahnuť výšku až troch metrov, rozkonáruje sa tesne nad zemou a jeho vetvy sú pokryté drevitými ostňami. Kvitne od mája do júla ružovými, zriedkavo bielymi kvetmi – päťpočetnými, s piatimi kališnými lístkami a piatimi voľnými korunnými lupienkami. Vonkajšie kališné lístky sa po odkvitnutí ohýbajú naspäť a pred dozretím šípky odpadnú. Šípka ako plod vzniká z každého opeleného kvetu a obvykle má dĺžku 2 až 3 centimetre. Šípka je vyslovene slnkomilný druh, ktorý je veľmi odolný a nenáročný aj na typ pôdy, aj na orientáciu, rastie takmer všade, pri krajoch lesov, pri plotoch, popri cestách, na pastvinách, svahoch či stráňach.

Červené lesklé plody – šípky – sú naozaj skutočným kokteilom zdraviu prospešných látok. V tejto súvislosti sa spomína jeden príbeh z obdobia druhej svetovej vojny, keď námorná blokáda mala za následok, že sa do Británie prestalo dovážať ovocie, a tak Ronald Melville, botanik z Kráľovských botanických záhrad v Kew, zistil, že plody ruže šípovej obsahujú viac tohto životne dôležitého vitamínu než akýkoľvek iný dostupný prírodný druh, takže pracoval na výrobe šípkového sirupu, ktorý by dodal vitamín C a zabránil epidémii skorbutu (choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C v potrave – pozn. red.). V roku 1941 odštartoval celonárodný zber divorastúcich šípok, počas ktorého sa podarilo nazbierať viac než tisíc ton v priebehu štyroch rokov.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.