StoryEditor

Čaj nás zahreje. Má však aj omnoho hlbší význam

14.02.2020, 23:00
Čaj nás príjemne zohreje, máme pocit, že je dobrý hlavne cez dlhé zimné večery, osladíme si ho medom a schúlení ho popíjame z hrnčeka, ktorý držíme v oboch rukách.

Čaj je nápoj z lístkov čajovníka. Všetkému ostatnému naše prastaré mamy hovorili odvary alebo výluhy. Ak si dáte mätový, zázvorový alebo ovocný čaj, nie je to naozajstný čaj. „Z nášho odborného pohľadu je čaj nápoj zo spracovaných listov čajovníka, ale v súčasnosti sa všetkému, čo sa zalieva horúcou vodou, hovorí čaj,“ hovorí Mgr. Jozef Zajac (40), ktorý s obchodnou partnerkou a biochemičkou Milicou Jahelkovou dovážajú čaje z celého sveta a v Japonsku si dávajú vyrábať vlastný čaj. Sú jediní Slováci, ktorí v Číne zložili štátnu skúšku z odbornej znalosti a správnej prípravy čajov, k čaju pristupujú skôr vedecky, robia tiež kurzy pre someliérov, ale aj nadšencov. A, samozrejme, pripravujú čaj pre zákazníkov, keďže v Bratislave majú čajovňu a špecializovanú čajovú predajňu.

​Pri debate v Čajovom dome nám Jozef Zajac pripravil čierny japonský čaj, čo je trochu paradoxné, lebo 95 percent japonskej produkcie je zelený čaj. Bolo z neho cítiť niečo ako výraznú horkú čokoládu a trochu jabĺčko. Po ochutnaní zostala na jazyku známa chuť, ale čo to je? „Pripomína práškové kakao,“ pomohol Jozef Zajac. No jasné! Úplne akoby som ho mal v ústach! „Aby ste vedeli vôňu a chuť pomenovať, museli ste sa s ňou predtým stretnúť. Keby ste nikdy predtým neochutnali práškové kakao, nevedeli by ste povedať, že ten čaj tak chutí. Keď robíme degustácie a opýtam sa ľudí, čo cítia, príde viacero podnetov a my ich nezamietame, lebo rovnaká chuť a vôňa môže každému evokovať inú spomienku, vďaka ktorej vôňu pomenuje,“ vysvetľuje.

Netreba vriacu vodu
Doma si bežne pripravujeme čaj tak, že vodu necháme zovrieť, ale v súčasnosti to už netre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 07:23:35 - Feat.: - Title: Britov vydesil nedostatok čaju, Slovensko je inde. V skutočnosti nepijeme cudzokrajné byliny ani čajovník 02 - Modified: 2024-01-25 21:48:21 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA v Londýne sa dištancuje od ideálneho receptu na prípravu čaju 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:00 - Feat.: - Title: Profesorka z USA zistila, že čaj je najlepší so soľou. Ambasáda sa od nej musela dištancovať, aby si nepohnevali Britov 04 - Modified: 2023-03-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Použité sáčky z čaju nepatria do koša. Ak im dáte druhú šancu, na toto všetko ich môžete použiť 05 - Modified: 2023-02-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Týchto päť druhov čaju by ste mali mať stále doma. Pomôžu pri budovaní imunity, ale pomôžu aj upokojiť žalúdok
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:52