StoryEditor

Pellegrini: Slováci by sa mali zamyslieť, či chcú niekomu zase dovoliť učiť sa, ako byť prezidentom

03.03.2019, 10:54
Autor:
chochoTASRTASR
Kandidát, ktorého v prezidentských voľbách podporuje Smer, je podľa premiéra pripravený vykonávať funkciu od prvého dňa v úrade.

Občania Slovenska by mali spozornieť. V súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami to v relácii TA3 V politike vyhlásil premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini.

"Nie je isté, či sa to aj naučí"

"Nemôžeme si dovoliť metódu pokusu a omylu," zdôraznil predseda vlády.

Ľudia na Slovensku by sa podľa neho mali zamyslieť, či chcú niekomu zase päť rokov dovoliť učiť sa, ako byť prezidentom. Pričom "nie je isté, či sa to aj naučiť dokáže," vyhlásil.

"Máme za sebou skúsenosť, keď sme do Prezidentského paláca poslali človeka, ktorý v živote s politikou nerobil," argumentoval premiér.

"Náš kandidát je človek, ktorý môže do prezidentskej stoličky zasadnúť hneď v prvý deň," povedal Pellegrini.

Smer v prezidenských voľbách podporuje eurokomisára Maroša Šefčoviča, ktorý figuroval v posledných prieskumoch na druhom mieste za podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska Zuzanou Čaputovou.

Po voľbách by uvítal, keby mohol s novou hlavou štátu fungovať v tandeme. Prezident by mal podľa neho poznať situáciu v krajine a byť zástupcom všetkých. V prvom rade by mu malo ísť o upokojenie situácie a mal by vedieť prispieť k zmiereniu.

Tvrdí, že s Andrejom Kiskom má korektné vzťahy, no chýba mu práve tandemové riešenie projektov a spolupráca na konkrétnych opatreniach. Negatívne vníma jeho kritický prístup k situácii na Slovensku.

Kto nahradí Kažimíra?

Vyjadril sa aj k situácii okolo ministra financií Petra Kažimíra, ktorý sa od 1. júna stane novým guvernérom Národnej banky Slovenska.

"Najviac by som si želal, aby Peťo Kažimír zostal ministrom financií do konca tejto vlády," vyhlásil. Dodal však, že jeho rozhodnutie rešpektuje.

Pripustil zároveň, že v hre o uvoľnenú stoličku financmajstra v jeho vláde sú aj poslanec Smeru a šéf výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický a bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze.

"Toto si najprv budeme musieť vyriešiť u nás doma," vyhlásil premiér s tým, že oficiálne sa tým ešte predsedníctvo Smeru nezaoberalo.

Nedávnu kauzu dovozu čínskeho tovaru, pre ktorú Imrecze skončil na čele Finančnej správy, považuje za systémové zlyhanie vo viacerých krajinách. "Pre mňa je dôležité, aby v deň vymenovania neboli žiadne pochybnosti," zdôraznil predseda vlády.

Trvá na tajnej voľbe

V prípade voľby kandidátov na post sudcov Ústavného súdu naďalej trvá na tajnej voľbe. "Ja už mám informácie, že postupne prihlášky kandidátov prichádzajú," zdôraznil s tým, že bude z čoho vyberať.

Na otázky týkajúce sa plánovanej dohody pri neúspešnej prvej voľbe odpovedal tým, že sa snažil o dohodu. Na druhej strane rešpektuje zhodu poslancov v strane na tajnej voľbe a ich následnom postupe.

"Mal som však právo vyjadriť svoj postoj, že sme mohli konať aj inak," dodal. Nechce, aby situácia vyústila do znefunkčnenia Ústavného súdu.

Na margo údajného telefonátu predsedu Smeru-SD Roberta Fica s Antoninom Vadalom povedal, že nemá dôvod mu neveriť. Reagoval tým, že dôkazy by mali predložiť aj novinári, ktorí o telefonáte informovali. "Iný dôkaz na stole nemám," povedal.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
28. apríl 2024 10:33