StoryEditor

Boj o voliča vyvolal v koalícii konflikt

19.12.2005, 23:00
Predvolebný boj začal meniť vzťahy vnútri koalície. Vládne strany prichádzajú po reformách s návrhmi, ktoré majú zlepšiť ich obraz na verejnosti. Zatiaľ čo SMK, KDH a skupina okolo Ľubomíra Lintnera o niektorých svojich prioritách priebežne informovala, SDKÚ doteraz mlčala.

Predvolebný boj začal meniť vzťahy vnútri koalície. Vládny strany prichádzajú po reformách s návrhmi, ktoré majú zlepšiť ich obraz na verejnosti. Zatiaľ čo SMK, KDH a skupina okolo Ľubomíra Lintnera o niektorých svojich prioritách priebežne informovala, SDKÚ doteraz mlčala.
Podľa dokumentu, ktorý sa HN podarilo získať, práve strana Mikuláša Dzurindu chystá do volebného roka najviac opatrení na zjemnenie niektorých reforiem. Niektoré z návrhov SDKÚ ale môžu byť zdrojom konfliktov vnútri koalície. Časť koalície nazvala snahu SDKÚ predvolebným bojom, do ktorého sa nechce zapojiť. "Niektoré návrhy podporíme, iné nie. O konkrétnostiach budeme diskutovať na Koaličnej rade," avizuje šéf SMK Béla Bugár.
Boj o voliča
Politickí analytici označili návrhy SDKÚ za jasnú predvolebnú rétoriku. "Sú to témy, o ktorých chcú ľudia počuť," prízvukuje politológ Peter Horváth. O predvolebnej agende z dielne únie hovoria aj koaliční politici. "Všetko od tejto chvíle je už predvolebnou kampaňou a niektoré strany sa držia hesla, že tá začína už prvý deň po voľbách," vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. SDKÚ s podobnými tvrdeniami nesúhlasí. Jej podpredseda Pavol Kubovič pripomína, že podnety pre svoje návrhy zbierali počas celého leta od občanov. "Je možné, že to niekto vníma ako kampaň pred voľbami, dopredu sme však oznámili, že to takto mienime urobiť."
Lezenie do kapusty
Koaličným partnerom SDKÚ sa nepáči, že viaceré návrhy únie sa dotýkajú rezortov, ktoré politicky kontrolujú iné strany. Kubovič v tom problém nevidí. "Identifikovali sme problémy, ktoré chceme spoločne vyriešiť. Mnohé opatrenia sa dajú realizovať len v spolupráci všetkých vládnych strán." Podľa Minárika však pôvodná dohoda v koalícii bola, že strany budú predkladať opatrenia za svoje rezorty. "Ak sa návrhy SDKÚ týkajú aj iných ministerstiev, je to ich problém a bude na zvážení našich ministrov, ako sa k tomu postavia." Vládne strany sa preto chcú dohodnúť na jednom spoločnom materiáli, ktorý budú prezentovať ako koaličnú iniciatívu. Návrhy do vlády by mali predkladať ministerstvá. "Nepotrebujeme žiadnu predvolebnú poslaneckú súťaž," dodal Kubovič.
Liek na nespokojnosť
Zoznam priorít Dzurindovej strany obsahuje viacero priorít zameraných na sociálne orientovaných voličov. "Cítim tam zámer zaujať aj voličov ľavice," upozorňuje Slosiarik. Podľa neho sa SDKÚ snaží zapôsobiť aj na ľudí, ktorí sa nachádzajú v horšej sociálnej situácii. "Kalkuluje aj s tým, že znížená nespokojnosť oslabí mobilizačnú schopnosť sympatizantov Smeru-SD, čo môže znamenať lepší výsledok pre vládne strany." Ďalšou skupinou, na ktorú sa dokument SDKÚ zameriava, sú živnostníci. Viacerí z nich podľa sociológa nehodnotia podmienky na svoje podnikanie ako optimálne. "Návrhy tejto strany sa preto snažia zlepšiť jej imidž práve v tejto skupine," dodáva Slosiarik.

Niektoré návrhy koaličných strán
- podpora zamestnávania nezamestnaných
- zavedenie minimálneho dôchodku
- sprehľadnenie bankových poplatkov
- dotovanie zateplovania bytov
- zákon o výhrade svedomia

Čo chcú vládne strany presadiť do volieb:
SDKÚ
- Finančná podpora pre živnostníkov a malých podnikateľov, ktorí zamestnajú nezamestnaných
- Väčšia ochrana a posilnenie postavenia klientov bánk stransparentnením cenovej politiky bánk
- Zvýšenie dostupnosti stravy za 1 Sk a dotácií na školské pomôcky pre deti z rodín v sociálnej núdzi
- Zlepšenie výučby cudzích jazykov prostredníctvom finančných bonusov pre kvalifikovaných učiteľov
- Program podpory zamestnávania jedného z rodičov v rodinách, kde sú obaja rodičia dlhodobo nezamestnaní
- Zvýhodnené úvery na bývanie pre mladé rodiny
- Vyššie príspevky pre zdravotne postihnutých
- Zákonom stanovený nárok na príbor a hygienické potreby pre pacientov v nemocniciach
SMK
- Zavedenie minimálneho dôchodku
- Dokončenie obchvatu Tornale, Oždian a Figy
- Zatepľovanie domov a bytov
- Novely zákonov, ktoré súvisia s prijatou chartou rmenšinových jazykov
KDH
- Prijatie zákona o výchove a vzdelávaní a zákona o športe
- Výhrada svedomia
Lintnerovci
- Schválenie zákona o verejnom zdravotníctve
- Prijatie zákona o koncesionárskych poplatkoch a tlačového zákona
- Ukončenie privatizácie v oblasti energetiky
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:05