StoryEditor

Telefónike hrozí dištanc

18.01.2007, 23:00
Telefónica O2 možno nebude tretím mobilným operátorom, a to aj napriek tomu, že začala budovať svoju sieť a zaregistrovala už vyše stotisíc zákazníkov.
V článku je tabuľka

Telefónica O2 možno nebude tretím mobilným operátorom, a to aj napriek tomu, že začala budovať svoju sieť a zaregistrovala už vyše stotisíc zákazníkov. Bratislavská krajská prokuratúra totiž podala protest proti rozhodnutiu Telekomunikačného úradu o víťazovi výberového konania. Ak by sa prípad dostal až na súd alebo úrad súhlasil, výsledky tendra by sa anulovali.

Nerovnosti v tendri
Protestu predchádzali podnety oboch neúspešných uchádzačov na licenciu - konzorcia B Four a rakúskeho mobilkomu. Prokuratúra tvrdí, že augustový tender sprevádzalo viacero porušení zákona. HN už v auguste informovali, vtedajší predseda Telekomunikačného úradu Milan Luknár po rozhovore s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym rozšíril výberovú komisiu z päť na deväť ľudí. Neúspešný rakúsky mobilkom tvrdil, že už v pôvodnej päťke boli ľudia naklonení jednému z uchádzačov. Konkurenti Telefóniky tiež napadli výberové kritérium, ktoré malo až polovičnú váhu a určovalo, ako uchádzač prispeje k rozvoju konkurencie na mobilnom trhu. Námietka? Podľa mobilkomu a B Four je to nevyčísliteľné.

Stratíme prácu? Pýtajú sa noví zamestnanci
O svoju budúcnosť v Telefónike sa už včera začali obávať viacerí noví pracovníci operátora, o ktorých nedávno generálny riaditeľ Telefónica O2 Slovakia Juraj Šedivý vyhlásil, že "je prekvapený ich kvalitou".

"Nič také nehrozí, všetko beží podľa plánu. Stále naberáme nových ľudí," povedala hovorkyňa Telefóniky O2 Hana Hejsková. Pre spoločnosť dnes robí približne stovka Slovákov. Telefónica vyhrala verejnú súťaž v auguste a to aj napriek tomu, že z troch uchádzačov ponúkla za frekvencie najmenšiu sumu, 150 miliónov korún. Komisia, ktorej predsedom bol bývalý splnomocnenec vlády pre informatizáciu Miroslav Kukučka, uprednostnila jej ponuku práve s vysvetlením, že môže najviac prispieť k zvýšeniu konkurencie.

Viaceré zdroje z prostredia telekomunikačného trhu však spochybňujú konanie krajskej prokuratúry, ktorá poskytla svoj protest Slovenskej televízii ešte skôr než účastníkom oficiálne doručila svoje stanovisko. Úrad ani ministerstvo ho ešte včera večer nemali, a tak nemali ani na čo konkrétne reagovať. "Môže ísť o silnú lobistickú skupinu, ktorá chce vytvoriť tlak v médiách," povedal zdroj HN, ktorý si neželal byť menovaný.

Úrad si však s vysokou pravdepodobnosťou bude za svojím rozhodnutím stáť, takže potom to už bude iba na prokurátorovi, či stanovisko úradu prijme. "Ak s vysvetlením úradu nebude spokojný, môže ho žalovať na Najvyššom súde," povedal právnik Radoslav Valápka.

Ak by sa dokázalo, že rozhodnutie Telekomunikačného úradu bolo v rozpore so zákonom, Telefónica O2 by prišla o obrovské investície a pravdepodobne by žalovala štát na medzinárodnej arbitráži. To nám však španielska spoločnosť nepotvrdila. "Z hľadiska našej ponuky nemáme žiadne pochybnosti o rozhodnutí úradu, plne sa sústreďujeme na realizáciu investícií," povedala Hejsková.

Penta sa licencie nevzdáva
Prokuratúra tvrdí, že verejnú súťaž sprevádzalo viacero chýb a porušení zákona, najmä čo sa týka zloženia výberovej komisie a váhy jednotlivých kritérií. Protest prokurátora však predchádzali podnety oboch neúspešných uchádzačov na licenciu - konzorcia B Four a rakúskeho mobilkomu.

Členom B Four je slovenská Penta a české Radiokomunikace. "Vítame rozhodnutie prokuratúry, ktorým potvrdila, že Telekomunikačný úrad vážne pochybil pri výbere. Kritériá pre výber boli totiž komisiou schvaľované až po otvorení obálok, rovnako nezlučiteľné boli aj personálne prepojenia člena komisie na jedného z uchádzačov," myslí si hovorca Penty Martin Danko.

Penta dúfa, že bude vyhlásené nové výberové konanie. To by však bola pre náš telekomunikačný trh ďalšia pohroma, Slovensko totiž ako jediné z krajín bývalej dvadsaťpäťky Európskej únie nemá najmenej troch operátorov už roky. "Naša spoločnosť sa stále uchádza o získanie tretej licencie," povedal Danko. Podľa neho by mal úrad konať v čo najkratšom čase, aby zabránil ďalším škodám, "ak by Telefónica začala realizovať nezákonne pridelenú licenciu a spustila by predaj produktov".

Štát nemá dôvod neveriť
Nezávislý Telekomunikačný úrad trvá na tom, že výberové konanie bolo v súlade so zákonom. Na prvostupňovú reakciu má mesiac, ak by vysvetlenie prokurátorovi nestačilo, ďalší mesiac sa bude problémom zaoberať nový predseda úradu Branislav Máčaj. "Úrad je nezávislý orgán, preto nemáme dôvod skúmať jeho rozhodnutie. Podľa našich informácií nemáme zatiaľ dôvod nedôverovať tomu, čo sa pri výbere operátora udialo," povedal hovorca ministra Marián Jánošík.

Plány Telefóniky na Slovensku
- vo februári spustí predplatené telefonovanie, služby SMS a rýchly internet
- fakturované služby začne ponúkať v druhom štvrťroku 2007
- produkty bude predávať aj v hypermarketoch, na čerpacích staniciach a v elektroobchodoch
- dokončenie vlastnej siete očakáva v auguste 2008
- spoločnosť avizuje lacnejšie volania do vlastnej pevnej a mobilnej siete v Česku
- lacnejšia komunikácia bude neskôr aj do Španielska, Írska, Veľkej Británie a Nemecka

Výsledky výberového konania z augusta
Uchádzač

Finančná ponuka (v mil. Sk)

1. Telefónica O2 Slovakia 150
2. mobilkom Austria 250
3. konzorcium B Four 400
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:54