StoryEditor

Štrajk ide k poslancom, vláda stále mlčí

11.04.2006, 00:00
Ostrý štrajk zdravotníkov sa z nemocníc dostane aj do parlamentu. Už na budúci týždeň chce opozícia otvoriť mimoriadnu diskusiu o situácii v slovenskom zdravotníctve na poslednej pracovnej schôdze Národnej rady SR.

Ostrý štrajk zdravotníkov sa z nemocníc dostane aj do parlamentu. Už na budúci týždeň chce opozícia otvoriť mimoriadnu diskusiu o situácii v slovenskom zdravotníctve na poslednej pracovnej schôdze Národnej rady SR. "S najväčšou pravdepodobnosťou budeme chcieť od vlády odpoveď, čo mieni s touto situáciou robiť," avizoval pre HN podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Zatiaľ čo vládna SMK zostáva zdržanlivá, exkoaličné KDH ho kategoricky zmietlo zo stola. "Vláda ani parlament nemôžu do toho hovoriť. Platy lekárov sú záležitosťou vedenia nemocníc," prízvukuje predseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Minárik. Je to obyčajná volebná kampaň, dodáva politológ Miroslav Kusý.

Čas hrá proti lekárom
Aj keď sa situácia v niektorých nemocniciach vyostruje, vláda naďalej trvá na tom, že o vyšších platoch musia lekári a zdravotné sestry hovoriť s vedením nemocníc. Vládnym stranám sa to môže vypomstiť stratou politických bodov, pretože podľa odborníkov vzhľadom na doterajšie skúsenosti s vnímaním štrajkov sú ľudia v tomto čase na strane zdravotníkov. Len čo sa však začne štrajk predlžovať, čas bude hrať proti lekárom, hovorí sociologička Zuzana Kusá. "Je to ako chodiť po lane. Ak sa niekomu stúpi na boľavý palec, môžu veľmi rýchlo stratiť podporu." Zvonku môžu pozíciu zdravotníkov ohroziť diskreditačné kampane, zvnútra existenčná neistota. Štrajkujúci zdravotníci totiž nedostávajú plat. Šéfka Slobodného fóra Zuzana Martináková je presvedčená, že práve s tým vláda kalkuluje. Práve obava zo zmarenej mzdy včera čiastočne zvrátila situáciu v bardejovskej nemocnici: od ostrého štrajku kvôli tomu ustúpili zdravotné sestry.

V Bratislave rastie napätie
Napriek tomu zdravotníci odborári včera už pritvrdili: žiadajú od ministra Rudolfa Zajaca hlavu šéfa bratislavskej fakultnej nemocnice Valeriána Potičného a už na zajtra zvolali demonštráciu, kde očakávajú od verejnosti podporu svojich požiadaviek (zvýšenie platov či zastavenie transformácie štátnych nemocníc). Konflikt v Bratislave už vyústil do podnetu štrajkujúcich zdravotníkov na vedenie nemocnice - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mal preveriť, či Potičný a spol. neohrozili zdravie pacientov, keďže protestujúcemu personálu zakázali pobyt na pracovisku. Nezaháľa ani protistrana: po Prešove a Bratislave sa včera aj vedenie martinskej fakultnej nemocnice obrátilo na súd, aby zastavil pre protizákonnosť tamojší štrajk. Cieľovou stanicou pre väčšinu pacientov sú práve fakultné nemocnice, s výnimkou Košíc sa ostatných šesť už k protestom pridalo. Pacienti sa kvôli štrajku sťažovali na lekárov zatiaľ iba raz, prípad odloženého ošetrenia z petržalskej nemocnice úrad stále preveruje.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arméni nespokojní s voľbami 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrh novej rezolúcie možno už tento týždeň 03 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec rokovaní
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 19:44