StoryEditor

Vtáčia chrípka sa šíri, panika nie

Chovateľov hydiny, spracovateľov mäsa ani spotrebiteľov prvé prípady vtáčej chrípky na Slovensku neprekvapili, ani výrazne neznepokojili. K pultom s chladenou hydinou v hypermarketoch mierili včera pomerne často.

Chovateľov hydiny, spracovateľov mäsa ani spotrebiteľov prvé prípady vtáčej chrípky na Slovensku neprekvapili, ani výrazne neznepokojili. K pultom s chladenou hydinou v hypermarketoch mierili včera pomerne často. Ani jeden z oslovených zákazníkov na kuracinu či kačacinu nezanevrel. Zvykli si na mäso od známych výrobcov a spoliehajú sa na jeho kvalitu.
"Dnes som si už kúpila kurča. Hydinu na Slovensku chovajú v uzatvorených chovoch, nemá ako prísť k vírusu," rozhovorila sa staršia pani. "Keď sa kurčatá tepelne upravia, vírus sa zlikviduje," argumentovali ďalší kupujúci. "Vtáky vo voľnej prírode vždy hynuli a nikto si to nevšimol. Teraz sa to považuje za pandémiu," skonštatoval jeden so zákazníkov.

S chladnou hlavou
Zásluhou diskusie o vtáčej chrípke v médiách zákazníci pochopili, že netreba na ňu reagovať tak prudko ako v minulosti, keď sa u kráv zistila choroba šialených kráv. "Správajú sa racionálnejšie," potvrdil predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček. Záujem o hovädzie mäso v súvislosti s BSE pred piatimi rokmi klesol v predajniach spotrebných družstiev až o 90 percent a sieti sa dlho nedarilo zákazníkov presvedčiť o bezpečnosti domáceho mäsa.
Aj po týchto skúsenostiach Jednota po prvých informáciách o vtáčej chrípke znížila objednávky hydiny asi o 10 percent. V súčasnosti počíta s ich vyrovnaním na pôvodnú úroveň. Dopyt po kuracine sa nezmenil ani v obchodoch siete Tesco. "Preverili sme všetky zdroje, z ktorých odoberáme mäso, a všetci dodávatelia boli nedávno auditovaní centrálnym technológom," uviedla hovorkyňa spoločnosti Oľga Hrnčiarová.
Pokojná situácia bola včera aj v oblastiach Bratislavy a Gabčíkova, kde zistili prvé prípady vtáčej chrípky. Hoci ide o miesta, kde platí sprísnený režim manipulácie s mäsom, ľudia sa nákazy neobávajú. "Hydinu máme zavretú, takže sa ničoho nebojíme," hovorí obyvateľ Vojky nad Dunajom. Nevie si predstaviť, že by si mal odoprieť dobré pečené kura.
Napriek zákazu voľne pustenej hydiny sa však stále nájdu ľudia, ktorí v zóne výskytu vtáčej chrípky chovajú sliepky a kačice pod holým nebom. Dve takéto miesta sme našli pri Gabčíkove smerom na obec Bodíky. "O žiadnom zákaze neviem. Nikto nám nič nepovedal," zareagoval majiteľ na otázku, prečo svoje zvieratá necháva voľne pobehovať.

Biznis pokračuje
"Vtáčiu chrípku treba vnímať s rozumom. Veď si z nej urobili biznis farmaceutické firmy a médiá to nafúkli," hodnotí situáciu predseda Únie hydinárov Slovenska Ľuboš Gabčík. Po minuloročnom poklese záujmu o hydinu sa už obchod stabilizoval a Gabčík neočakáva jeho ďalší prepad. Cez zimu sa síce chovy trochu obmedzili, ale to dáva do súvisu s vyššími výrobnými nákladmi v tomto období. "Keď sa dodržiava hygiena, niet sa čoho báť. To, že v Ázii pomreli ľudia, nie je nič neobvyklé, lebo tam s hydinou aj spávajú," tvrdí šéf slovenských hydinárov. Nákupné ceny hydiny sa doposiaľ neznížili. Ostávajú na pôvodnej úrovni okolo 25,50 Sk za kilogram.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: listy maily kontakty 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah 03 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:28