StoryEditor

Zdravotníctvo čaká ďalšia revolúcia

20.07.2006, 00:00
Zvýšiť platby štátu za svojich poistencov. Zrušiť súčasnú podobu ročného zúčtovania zdravotných odvodov. Znížiť DPH na lieky a zdravotnícke pomôcky. Zrušiť niektoré poplatky. Fakultné nemocnice zostanú v rukách štátu.

Zvýšiť platby štátu za svojich poistencov. Zrušiť súčasnú podobu ročného zúčtovania zdravotných odvodov. Znížiť DPH na lieky a zdravotnícke pomôcky. Zrušiť niektoré poplatky. Fakultné nemocnice zostanú v rukách štátu. To sú len niektoré zo zásadných úloh, ktoré navrhol do programového vyhlásenia vlády za svoj rezort minister zdravotníctva Ivan Valentovič. "Tieto návrhy nepredstavujú pre štátny rozpočet žiadne zásadné zvýšenie," tvrdí ekonóm Peter Staněk. Väčšiu záťaž podľa neho prinesie len návrh zvýšiť zdravotné odvody štátu už v roku 2007 zo štyroch na päť percent priemernej mzdy a ďalšie každoročné zvyšovanie najmenej o 0,26 percenta. "To spôsobí zvýšenie rozpočtu o 5,5 až 6 miliárd ročne," dodal Staněk. Podľa neho je však tento krok nevyhnutný a nie je dôvod na to, aby štát platil iba 60 percent z toho, čo musí odviesť podnikateľ či zamestnanec.
Snahu zmeniť systém ročného zúčtovania poistného vítajú nielen ekonómovia, ale aj lekári. Súčasný model je totiž podľa nich neprehľadný a administratívne náročný. "Je to extrémne chaotické," tvrdí Matúš Pošvanc z Nadácie F. A. Hayeka. Rovnaký názor má aj Staněk. "V súčasnej forme je to nezmysel. Akonáhle prejde výber odvodov na daňové úrady, bude sa robiť zúčtovanie automaticky."
Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor oceňuje aj zámer vlády obnoviť tzv. rajonizáciu u detských, všeobecných lekárov, gynekológov a zubných lekárov. "Slobodný výber lekára zostane zachovaný, ale ak má niekto prechodné alebo trvalé bydlisko v danom rajóne, lekár je povinný ho v prípade potreby ošetriť," vysvetlil. Podľa neho doterajší systém znemožňoval určiť minimálnu zdravotnícku sieť.
Vláda avizuje aj zrušenie poplatkov za návštevu lekára. Pošvanc je proti. Podľa neho majú predovšetkým psychologický efekt. "Zabraňujú vytváraniu nadmernej spotreby služieb." Zavádzanie ďalších priamych platieb považuje v budúcnosti dokonca za nevyhnutné. Samotná vláda vo svojom programe nevylučuje, že na niektoré typy zdravotnej starostlivosti si bude pacient doplácať.
Pošvanc neschvaľuje ani plánovanú zmenu dvoch štátnych poisťovní na verejnoprávne inštitúcie. "Mali by prejsť privatizačným procesom." V prípade návrhu vlády, aby zostali fakultné nemocnice a zariadenia s celoslovenskou pôsobnosťou v rukách štátu, má podobný názor. "Súkromný vlastník dokáže majetok spravovať lepšie ako štát," skonštatoval Pošvanc. Staněk to vidí opačne. "Je to nutné urobiť. V týchto zariadeniach sa totiž liečia diagnózy, ktoré sú najdrahšie a poisťovne ich hradiť nechcú." Rozdielne názory majú aj na nižšiu DPH na lieky a zdravotnícky materiál. Podľa Pošvanca táto zmena na spotrebiteľa zásadný dopad nebude mať, ceny sa neznížia. Staněk je zástancom dvojitej sadzby DPH na lieky a knihy.

Čo sa bude meniť (čo platí dnes)

- vláda zruší niektoré platby, zabezpečí ich kompenzáciu (pacienti platia 20 Sk za návštevu ambulancie, za recept v lekári, 50 Sk za deň v nemocnici a 60 Sk za návštevu pohotovosti)
- vláda chce zlepšiť ohodnotenie práce zdravotníkov (priemerný plat lekára na Slovensku bol vlani 29 485 Sk vrátane príplatkov)
- vláda vráti Všeobecnej a Spoločnej zdravotnej poisťovni verejnoprávny charakter (teraz sú transformované na akciové spoločnosti, ktorých 100-percentným vlastníkom je štát)
- vláda presadí obmedzenie správneho fondu poisťovní do štyroch percent z vybraného poistného (výška správneho fondu teraz nie je obmedzená)
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:02