StoryEditor

Áno pre šiestu súkromnú vysokú školu

13.07.2005, 00:00
Na Slovensko by mala vstúpiť ďalšia súkromná vysoká škola - pod názvom Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove tu bude fungovať pobočka súkromnej vysokej školy v Dortmunde. Akreditačná komisia totiž odporučila vláde udeliť štátny súhlas.

Na Slovensko by mala vstúpiť ďalšia súkromná vysoká škola - pod názvom Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove tu bude fungovať pobočka súkromnej vysokej školy v Dortmunde. Akreditačná komisia totiž odporučila vláde udeliť štátny súhlas. Ak tak ministri urobia, záujemcovia o vysokoškolské štúdium si budú môcť vybrať z ponuky 20 verejných, troch štátnych a šiestich súkromných vysokých škôl. K existujúcim štyrom by totiž mala v najbližšom čase pribudnúť Vysoká škola Visegrádu v Sládkovičove, ktorej vznik odobrila vláda v máji. Dodajme, že ďalšie tri žiadosti má Akreditačná komisia na stole.
Fabriky na tituly?
Podpredseda Akreditačnej komisie Matej Bílý nevylučuje, že žiadosti budú pribúdať aj zo strany zahraničných vysokých škôl. Novela vysokoškolského zákona totiž umožňuje vysokým školám akreditovaným v EÚ, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku, na Islande a v Nórsku pôsobiť na Slovensku bez štátneho súhlasu, ak budú vydávať diplom pod hlavičkou domovskej krajiny. Novelu ešte musí podpísať prezident SR Ivan Gašparovič. Podľa odborníkov však ďalšie vysoké školy nepotrebujeme. "Treba sa vyvarovať Poľska s desiatkami súkromných vysokých škôl, ktorých kvalita kolíše," uviedol predseda Rady vysokých škôl Libor Vozár.
Renomované školy bez záujmu
Bílý tiež pochybuje, že na Slovensko prídu renomované univerzity. Prorektorka Ekonomickej univerzity v Bratislave Kajetana Hontyová sa obáva, že pôjde najmä o školy, ktoré nepatria v domovskej krajine k najkvalitnejším. Potvrdzuje to aj doterajšia skúsenosť posudzovateľov projektov na vznik súkromnej vysokej školy. "Prípad renomovanej európskej univerzity sme zatiaľ nemali," uviedol predseda Akreditačnej komisie Pavol Návrat. Dodajme, že komisia dostala na stôl od septembra 2002 do začiatku apríla tohto roku 15 žiadostí o vznik súkromnej vysokej školy. V štyroch prípadoch odporučila vláde udeliť súhlas, v siedmich nie. Ostatné štyri žiadosti predkladatelia stiahli.
Duplicita a účelnosť odborov
Väčšina projektov sa podľa Návrata orientuje na menej nákladné a z hľadiska záujmu atraktívne študijné odbory. Ide najmä o ekonomicky orientované odbory. Potvrdzuje to tiež Bílý - návrhy prevažne duplikujú to, čo už existuje. Ich kvalita pritom kolíše - najmä v oblasti personálneho zabezpečenia. "Na mnohých školách totiž vyučujú pedagógovia z verejných vysokých škôl," pripomína rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. Otvorenou zostáva tiež otázka účelnosti existencie súkromných škôl vzhľadom na ponuku duplicitných študijných programov. Akredistačná komisia by preto privítala, ak by sa účelnosť či potreba založenia novej školy stala súčasťou hodnotiacich kritérií.

Žiadosti na posúdenie
Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom
Stredoeurópska vysoká škola, Skalica
Bankovní institut vysoká škola Praha - SR - pobočka českej vysokej školy

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 23:53