StoryEditor

Ruských námorníkov zachránil britský robot

08.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Všetci siedmi členovia posádky zachránenej ruskej miniponorky Batyskafu AS-28 sú po trojdňovej dráme nažive. Miniponorke, ktorá vo štvrtok uviazla v Beringovom mori v hĺbke približne 190 metrov, sa podarilo včera vynoriť sa na hladinu.

Všetci siedmi členovia posádky zachránenej ruskej miniponorky Batyskafu AS-28 sú po trojdňovej dráme nažive. Miniponorke, ktorá vo štvrtok uviazla v Beringovom mori v hĺbke približne 190 metrov, sa podarilo včera vynoriť sa na hladinu. Pomohli jej najmä záchranné práce britského supermoderného podmorského robota Super Scorpio. Najprv z miniponorky odstránil takmer všetky laná a káble z lodnej skrutky. Očakávalo sa rýchle vynorenie batyskafu, no robot sa údajne poškodil a musel sa znovu vynoriť a po preskúmaní zase potopiť k miniponorke.
Členovia posádky vyšli z miniponorky vlastnými silami. Námorníci sa naposledy ešte spod hladiny ozvali, že ich "zdravotný stav zodpovedá okolnostiam". Teplota v ponorke sa pohybovala okolo päť až sedem stupňov Celzia. Po troch dňoch posádke pomaly dochádzal kyslík, údajne mala zásoby už len na nedeľu.
Miniponorku sa podarilo zachrániť takmer presne v deň piateho výročia tragédie ruskej atómovej ponorky Kursk. Vtedy na jej palube zahynulo všetkých 118 členov posádky.

Členovia zachránenej posádky ruskej miniponorky AS-28 vystupujú na breh vo vojenskom prístave Petropavlovsk-Kamčatskij 7. augusta po troch dňoch strávených v uviaznutej miniponorke na dne Barentsovho mora. Špeciálne britské podmorské plavidlo odstránilo laná a siete, ktoré bránili miniponorke v pohybe. Trojdňovú drámu prežili všetci siedmi námorníci. Snímka TASR/EPA
Na snímke z ruskej NTV z 5.augusta 2005 je záchranárske ponorné plavidlo AS-28 Priz na palube iného plavidla. Snímka TASR/AFP
Kapitán zachránenej posádky ruskej miniponorky Vjačeslav Milaševskij ako prvý vystupuje na breh. Snímka TASR/AFP
Kapitán zachránenej posádky ruskej miniponorky salutuje pred vystúpením na breh. Snímka TASR/AFP

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:30