StoryEditor

Holanďania "nachytali" Európsku úniu

02.06.2007, 11:13
Svetové médiá pred časom informovali o prvej reality show, v ktorej mal víťaz získať namiesto auta, finančnej odmeny, luxusného domu alebo bytu to najcennejšie: ozajstný ľudský orgán -- v tomto prípade obličku. Vysvitlo však, že to bol podvod.

Po vlne kritiky, ktorá vzniesla sa voči holandskej televíznej spoločnosti BNN vysvitlo, že protagonistka show, ktorá mala byť donorom obličky bola profesionálna herečka. Jej úlohou bolo poukázať na nedostatok darcov ľudských orgánov v Holandsku. Herečka Leonie Gebbink počas show postupne vyradila jednotlivých súťažiacich. Najprv vyradila tých, ktorí mali buď nad 50 rokov alebo pod 16 rokov. Nasledovali ich fajčiari. Napokon z hry o obličku vypadli aj tí, ktorí nemali podanú žiadosť o orgán a boli dlhodobo nezamestnaní. Vo finále reality show sa tak ocitli traja súťažiaci, medzi ktorými si darkyňa Leonie Gebbik mala vybrať na základe diváckeho hlasovania.



Reality show Grote Donor Show pobúrila nielen širokú verejnosť, ale aj Holandský parlament. Veľkým odporcom show sa stal aj holandský premiér Jan Peter Balkenende.



Z pohľadu marketingovej komunikácie sa táto show dostala do povedomia svetových médií. Zámer tvorcov vyšiel - upozorniť na nedostatok darcov, ktorí aj napriek tomu, že sú na smrteľnej posteli nechcú darovať svoje orgány.





Zdroj:

http://news.bostonherald.com/international/europe/view.bg?articleid=1004366

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/06/02/ntv202.xml

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:19