StoryEditor

Ministri sa dohodli o výstavbe diaľnic

V nasledujúcich dvoch rokoch má ísť 60 percent prostriedkov na výstavbu zo štátneho rozpočtu na diaľničný úsek D1, ktorý má spojiť Bratislavu a Košice cez Prešov, Poprad, Žilinu a Trenčín.

Do výstavby diaľnic sa bude investovať v takzvanom variante 1B. V nasledujúcich dvoch rokoch má ísť 60 percent prostriedkov na výstavbu zo štátneho rozpočtu na diaľničný úsek D1, ktorý má spojiť Bratislavu a Košice cez Prešov, Poprad, Žilinu a Trenčín. Ďalšia štvrtina štátnych výdavkov pôjde na rýchlostnú komunikáciu R1 a pre R2 je predbežne vyčlenený zvyšok. Po pripomienkach Strany maďarskej koalície o smerovaní diaľnic, ktorá na poslednom rokovaní vlády využila právo veta, sa tak vládnej koalícii podarilo dosiahnuť kompromis.
Podľa ministra dopravy Pavla Prokopoviča je prijatý variant akceptovateľný pre všetky strany vrátane SMK, ktorá požadovala väčšmi investovať do rýchlostných komunikácií na juhu Slovenska. Maďarom sa podarilo presadiť väčší podiel výdavkov štátneho rozpočtu na budovaní rýchlostných komunikácií na juhu. Tzv. severný ťah doteraz štát financoval 85 percentami celkových výdavkov, ústupkom zvyšku koalície sa tento podiel znížil na 60 percent. Na budúce smerovanie a financovanie diaľnic a rýchlostných ciest mala v posledných mesiacoch odlišný názor aj strana ANO. Tá preferovala výstavbu diaľnice cez juh Slovenska s pomocou súkromného kapitálu. Z rokovania vlády bol však návrh stiahnutý. Stavať sa bude za peniaze zo štátneho rozpočtu, európskych fondov a z prostriedkov investorov. O vstupe zahraničných investorov ministerstvo už rokuje s firmami z Francúzska, Talianska a Nemecka. Talianska strana chce podpísať memorandum, deklarujúce záujem o účasť na budovaní slovenských komunikácií. Víťaz tendra na výstavbu D1 by mal byť známy začiatkom budúceho roka, poradcu rezort vyberie najneskôr v októbri. Bratislavu s Košicami diaľnica spojí v roku 2010.

Výdavky štátneho rozpočtu na výstavbu diaľnic
2004

8,5 mld. Sk

2005

9,650 mld. Sk

2006

7,5 mld. Sk

Zdroj: MDPT

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 21:30