StoryEditor

Vládne škrty ohrozujú vysoké školy

16.08.2006, 00:00
Vysoké školy zavreté už v októbri či novembri. Vysokoškolskí učitelia a vedci sedia doma a nič nerobia. Aj takéto riziko prináša podľa vicepremiéra pre vedomostnú spoločnosť Dušana Čaploviča plán kabinetu šetriť výdavky jednotlivých rezortov o desať percent.

Vysoké školy zavreté už v októbri či novembri. Vysokoškolskí učitelia a vedci sedia doma a nič nerobia. Aj takéto riziko prináša podľa vicepremiéra pre vedomostnú spoločnosť Dušana Čaploviča (Smer- SD) plán kabinetu šetriť výdavky jednotlivých rezortov o desať percent. Ministerstvo školstva má svoje tohtoročné výdavky skresať takmer o trištvrte miliardy korún. Veľká časť peňazí má ubudnúť práve vysokým školám a oblasti vedy a výskumu.
"Z iného sa už ani šetriť nedá. Ostatné veci sú viazané a pokiaľ ide o regionálne školstvo, peniaze už sú aj rozposlané," hovorí Čaplovič. Správou o šetrení boli šokovaní rektori vysokých škôl. Spolu so školskými odborármi sa chystajú do boja s rezortom financií.

Zlý signál
Kvôli dlhej zime už viaceré univerzity minuli vyše 80 percent peňazí určených na energie a obávajú sa, že im nezostanú peniaze na faktúry. "Neviem si predstaviť, kde vezmeme peniaze, ktoré by sme mali ušetriť," tvrdí rektor Technickej univerzity v Košiciach Juraj Sinay. Čaplovič varuje: "Budeme mať učiteľov a vedcov, ktorým pôjdu peniaze, ale nebudú mať kde robiť, lebo sa nebude môcť kúriť. Budú teda platení za to, že sedia doma."
Práve krátením financií pre vedu a vysoké školstvo by podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Báleš vláda dala veľmi zlý signál, že to s vedomostnou ekonomikou nemyslí vážne.

Tlačia aj na premiéra
Vicepremiér Čaplovič sa kvôli peniazom pre školstvo obrátil listom na ministra financií Jána Počiatka a rokoval aj so straníckym a vládnym šéfom Robertom Ficom (Smer-SD). "Ak by sme šetrili v tejto oblasti, zlikvidovali by sme to najcennejšie, čo máme v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu."

Na čom sa šetriť nebude:
- mzdy a poistné
- transfery, ktoré sa poskytujú na základe konkrétnych zákonov
- prostriedky EÚ a spolufinancovanie
- prenesený výkon štátnej správy
- poplatky medzinárodným organizáciám
- štátny dlh
zdroj: MŠ SR

Na premiéra sa obrátili aj Báleš a šéf Rady vysokých škôl Libor Vozár. Žiadajú, aby šetrenie vzhľadom na programové vyhlásenie vlády prehodnotil. Fico však pravdepodobne žiadne výnimky robiť nebude. "Predseda vlády sa cíti viazaný uzneseniami vlády," povedala hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Kde a koľko budú rezorty šetriť by malo byť definitívne jasné už v piatok. "O tom, kde šetriť, rozhoduje každý rezort sám," zdôraznil štátny tajomník ministerstva financií František Palko.
Rozhodnutie vlády viazať výdavky kritizujú aj školskí odborári - považujú ho za nesystémové. "Takéto viazanie výdavkov sme kritizovali už počas prvej Dzurindovej vlády a tento systém rozpočtového opatrenia sme už považovali za prekonaný," zdôraznil šéf školských odborárov Ján Gašperan. Odborári chcú urobiť všetko pre to, aby sa šetrenie vôbec nedotklo prevádzky ani miezd na základných, stredných, ani vysokých školách. "Premiér síce povedal, že sa to platov a prevádzky nedotkne, ale nie je to celkom dobre možné, pretože je to navzájom previazané."
Situáciu sa čiastočne snaží upokojiť štátny tajomník ministerstva školstva Jozef Habánik (ĽS-HZDS). "Úsporu budeme hľadať v prevádzkových výdavkoch tak, aby sme nemuseli siahnuť na programové priority rezorty."

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuvajt má záujem o slovenské filtre
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:49