StoryEditor

Živnostníci získali čas

11.10.2006, 00:00
BRATISLAVA -- Až 49-tisíc živnostníkov doteraz nepodalo ročné zúčtovanie zdravotného poistenia do Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dôvod? Nedostatok času, komplikovanosť a administratívna náročnosť celého procesu. "Ak by niekto jasne vysvetlil pravidlá, živnostníci by si zúčtovanie urobili. Určite to neurobili náročky," vyhlásila generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová.

Až 49-tisíc živnostníkov doteraz nepodalo ročné zúčtovanie zdravotného poistenia do Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dôvod? Nedostatok času, komplikovanosť a byrokracia. "Ak by niekto jasne vysvetlil pravidlá, živnostníci by si zúčtovanie urobili. Určite to neurobili náročky," vyhlásila generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová.
Na splnenie povinnosti však majú ešte jednu -- poslednú príležitosť. Poslanecká novela zákona o zdravotnom poistení totiž posunula lehotu na vrátenie preplatkov a zaplatenie nedoplatkov zdravotného poistenia až do konca októbra. Poisťovni sa tým vytvoril priestor pre ústretový krok. "Do konca tohto mesiaca môžu podať zúčtovanie dodatočne," povedala pre HN hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou avizoval, že pri prvom ročnom zúčtovaní nebude trestať za chyby v tlačivách. Pokút sa môžu obávať len tí, ktorí formulár neodovzdali vôbec. "Horná hranica pokuty je pre poistenca 5-tisíc a pre platiteľa 100-tisíc korún," upozornila hovorkyňa úradu Radoslava Miklášová. Dodala však, že budú zohľadňovať závažnosť, čas trvania a dôsledky nesplnenia povinnosti. Znamená to, že nie každé oneskorenie budú pokutovať.
Komplikácie s ročným zúčtovaním poistného by sa už čoskoro mali stať minulosťou. Rezort zdravotníctva sľubuje -- všetko to bude jednoduchšie. "Už teraz s určitosťou vieme, že chceme znížiť počet formulárov a tiež zvažujeme vyňať z tejto povinnosti dôchodcov a študentov, ktorí popri štúdiu pracujú," avizuje hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková.
Podľa hrubých odhadov úradu sa nedoplatky u platiteľov poistného pohybujú okolo miliardy korún a preplatky zhruba 265 miliónov korún. "Výška nedoplatkov štátu bude známa až po úplnom zúčtovaní platiteľov," zdôraznila Miklášová. Všeobecná zdravotná odhaduje nedoplatky na 550 miliónov a preplatky okolo 140 miliónov korún.
Spoločnej zdravotnej majú poistenci dovedna zaplatiť viac než 221 miliónov a poisťovňa im vráti preplatky v sume necelých 40 miliónov korún. Zdravotná poisťovňa Dôvera eviduje po započítaní nedoplatky od poistencov v hodnote približne 146 miliónov, v zdravotnej poisťovni Sideria je to asi 182 miliónov korún. "Najviac nedoplatkov evidujeme u poistencov, za ktorých uhrádza platby za zdravotné poistenie štát," uviedol hovorca poisťovní Radoslav Bielka. V Dôvere ide o nedoplatok 70 miliónov, v Siderii 95 miliónov korún.

Chyby v ročnom zúčtovaní
-- Všeobecná zdravotná poisťovňa prijala celkovo 342-tisíc tlačív ročného zúčtovania, Spoločná zdravotná poisťovňa ich eviduje vyše 111-tisíc, ročné zúčtovanie podalo 78 percent poistencov Dôvery a 85 percent poistencov Siderie.
-- Až 10 percent je chybových a zle vyplnených. Kritickou chybou je nevyplnenie položiek nevyhnutných na výpočet výsledku ročného zúčtovania a na stanovenie výšky preddavku poistného od júla budúceho roka
-- Ďalšou častou chybou je nesprávne podaný typ tlačiva ročného zúčtovania
-- Niektorí poistenci dokonca zaslali aj prázdne tlačivá -- len s vyplnenou hlavičkou, čiže identifikačnými údajmi
Zdroj: ZP

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:51