StoryEditor

Harabin, "minister pre zrušenie špeciálneho súdu"

23.11.2006, 16:28
Autor:
TASRTASR
Ministra spravodlivosti Štefana Harabina by bolo vhodné premenovať na ministra pre zrušenie Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry. Uviedol to exminister Daniel Lipšic podľa ktorého zatiaľ nič iné ani neurobil.

Ministra spravodlivosti Štefana Harabina by bolo vhodné premenovať na ministra pre zrušenie Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry. Uviedol to dnes exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH), podľa ktorého Harabin zatiaľ nič iné ani neurobil. Ako dodal, dôvodová správa k návrhu na zrušenie týchto inštitúcií obsahuje veci nepravdivé, absurdné a trápne.
Lipšic namieta predovšetkým to, že návrh zákona na zrušenie špeciálnych inštitúcií prichádza ešte pred ukončením verejnej diskusie o ich ďalšom osude. Jednou z možností, prečo prichádza návrh práve teraz, je podľa neho aj to, že v stredu bola Koaličná rada a Špeciálny súd sa stal rukojemníkom lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara voči premiérovi Robertovi Ficovi. "Je škandalózne, je to smutné, je to choré, aby tak dôležitá inštitúcia ako je špeciálny súd a prokuratúra boli predmetom vydierania v politickom boji," doplnil.
"Vzhľadom na situáciu vo vládnej koalícii sa dá pochopiť, že si premiér nemôže dovoliť Štefana Harabina odvolať. Mal by mu ale aspoň odporučiť mlčať, aby vládu ďalej nestrápňoval," povedal poslanec KDH. Vyzval Fica, aby sa rozhodol, lebo situácia, ktorú navodzuje Harabin od začiatku, pomáha obžalovaným pred Špeciálnym súdom. "Toto je chaos, ktorý prospieva páchateľom trestných činov," dodal.
Z dôvodovej správy Lipšic odmietol napríklad tvrdenie, že špeciálni sudcovia a prokurátori majú šesťnásobne vyššie platy ako ostatní. Klamstvom podľa neho je aj tvrdenie, že týmto návrhom dochádza k posilneniu postavenia špeciálnej prokuratúry, pretože v prvom paragrafe zákon úrad ruší a zavádza sa nejaká špecializovaná súčasť prokuratúry.
Za trápne Lipšic považuje vyčíslenie, koľko by sa ušetrilo zrušením príplatkov pre špeciálnych sudcov - išlo by o 30 miliónov korún. Ďalších päť miliónov by si ale vyžiadali príplatky pre sudcov okresných súdov, ktorí by pojednávali prípady. "Podľa ministerstva je celková úspora 35 miliónov korún. Už len z tohto dôvodu by mal predseda vlády vrátiť materiál ministrovi spravodlivosti na prepracovanie s odporúčaním naučiť sa základy aritmetiky," dodal Lipšic.
Exminister pripomenul, že pre voľbami boli najväčšie obavy o ekonomické reformy. Tie však ohrozené nie sú. "Zmeny v ekonomickej reforme by ohrozili aj ekonomické skupiny, ktoré stoja v pozadí vládnej koalície. Najohrozenejšie sú reformy v oblasti práva a poriadku," zdôraznil.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:28