StoryEditor

Slovensko musí odstaviť Bohunice v rokoch 2006 a 2008

08.04.2005, 14:00
Autor:
TASRTASR
Slovensko musí odstaviť dva staršie reaktory jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach v rokoch 2006 a 2008 v súlade s prístupovou zmluvou s EÚ.

Vplynulo to z dnešnej schôdzky ministra hospodárstva SR Pavla Ruska s európskym komisárom pre energetiku Andrisom Piebalgsom v Bruseli.
Ruskovi sa nepodarilo presadiť návrh odstaviť oba reaktory spoločne v roku 2008 a Slovensko sa teraz radšej zameria na dosiahnutie zvýšenia finančnej pomoci EÚ.
"Náš návrh, ktorý znižuje mieru bezpečnostného rizika (spoločným odstavením oboch reaktorov v roku 2008), nie je prijateľný pre EÚ, nakoľko by to považovali za porušenie prístupovej zmluvy," povedal minister Rusko novinárom po rokovaní.
"Trváme na dodržaní prístupovej zmluvy," potvrdil novinárom komisár Piebalgs. Ak by sa mali oba reaktory odstavovať spoločne, podľa komisára by to muselo byť v roku 2006. To však podľa Ruska už nie je možné stihnúť.
Slovensko sa teraz radšej zameria na zvýšenie finančnej podpory zo strany EÚ na odstavenie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktorá by do istej miery kompenzovala aj ekonomické straty z odstavenia reaktorov a zvyšovala bezpečnostné štandardy.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:54