StoryEditor

Radošovský končí, Simon mlčí

28.10.2005, 00:00
Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marián Radošovský (KDH) sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Dôvodom je už niekoľko dní trvajúca kauza čerpania agrodotácií súkromnou spoločnosťou, ktorej je stále spolumajiteľom. Tá v rokoch 2002 až 2004 získala z rezortu pôdohospodárstva štátnu podporu 7,5 milióna korún.

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva Marián Radošovský (KDH) sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Dôvodom je už niekoľko dní trvajúca kauza čerpania agrodotácií súkromnou spoločnosťou, ktorej je stále spolumajiteľom. Tá v rokoch 2002 až 2004 získala z rezortu pôdohospodárstva štátnu podporu 7,5 milióna korún. "Spoločnosť by mala vytvoriť pravidlá, aby ľudia môjho typu mohli na isté obdobie vstúpiť do politiky. Potom by sa už nemalo stať, že tých, čo ich vytvoria, bude spoločnosť odsudzovať za to, že sa správali úplne normálne a otvorene," doplnil Radošovský.
Expert na poľnohospodárstvo
Viac už odchádzajúci štátny tajomník nepovedal. Člen Predsedníctva KDH a poslanec NR SR Pavol Abrhan predpokladá, že išlo o morálne dôvody. Podľa šéfa kresťanských demokratov Pavla Hrušovského to bolo slobodné a dobrovoľné rozhodnutie samotného Radošovského. "Ako predseda strany si vážim, že sa takto zachoval." Podľa našich informácií bola za odchod štátneho tajomníka z funkcie približne polovica členov predsedníctva. Hrušovský avizoval, že pripravia transparentné podmienky na podnikanie v agrárnom sektore, aby bolo jasné, kde sa začína a kde sa končí konflikt záujmov. Zároveň podotkol, že Radošovský zostáva expertom KDH na poľnohospodárstvo.
Simon bez problémov
Rozhodnutie Radošovského odmietol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) akokoľvek komentovať - celú záležitosť okolo dotácií považuje za uzavretú. Paradoxom zostáva, že podobný problém ako štátny tajomník mal aj Simon, no Predsedníctvo SMK svojho nominanta podržalo. Firma Agrotrade Padarovce, v ktorej bol minister spolumajiteľom, získala v roku 2003 štátnu podporu osem miliónov korún. Tiež išlo nielen o tzv. nárokovateľné, ale aj "nenárokovateľné" dotácie, keď pri tých druhých rozhodovala o udelení ministerská komisia. Ministerstvo pôdohospodárstva sa však bráni - podporu dostali všetci podnikatelia, ktorí splnili kritériá. Ministrovu pozíciu v SMK nenabúralo ani obvinenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že Agrotrade prevzal od Simona jeho bratranec Peter Polóni. Líder maďarskej koalície Béla Bugár reagoval, že ani v tejto veci nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona.
Ministra atakuje Duray
Aj keď Simona podmienečne podporil aj predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda ("je to etický problém"), nečakanému útoku musí čeliť z radov materskej strany. Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray považuje rozdiel v správaní sa Radošovského a Simona za problém osobností. "Pán štátny tajomník sa rozhodol podľa charakteru svojej osobnosti." Aj keď sa Duray neobáva, že zotrvávanie Simona na poste ministra vrhne zlé svetlo na stranu, neodpustil si kritický komentár: "Vrhnúť ho však môže na samotného ministra a ľudí, ktorí ho podporujú." Podľa Duraya by mal platiť rovnaký meter na oboch predstaviteľov rezortu - Simon by mal vyvodiť taký postoj ako Ľudovít Kaník. Ten priznal politickú chybu pri žiadosti o príspevok na rekonštrukciu rodinného hotela a z funkcie odstúpil.
Opozícia stratila trpezlivosť
Keďže Simon nezvolil rovnaký postoj ako jeho štátny tajomník, opozícia chystá návrh na jeho odvolanie v NR SR. Podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič ocenil rozhodnutie Radošovského. "To isté by mal urobiť aj samotný minister." Ak sa tak nestane, Čaplovič avizuje zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom - odvolanie ministra pôdohospodárstva. Podľa neho už v opozícii existuje dohoda na jej zvolaní. Návrh s podpismi poslancov všetkých opozičných klubov a niektorých nezávislých poslancov by mali podať už na budúci týždeň. O takejto dohode však zatiaľ nevedia poslanci ĽS-HZDS. "Počujem to prvýkrát," vyhlásil pre HN šéf poslaneckého klubu ľudovej strany Tibor Cabaj. Podľa neho o tom opozícia ešte nerokovala. O možnej podpore na odvolanie Simona nechcel ešte hovoriť. "Zatiaľ sa len o tom veľa rozpráva, ale neurobilo sa nič."

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrad pre finančný trh preveruje J&T 02 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pillár: Kam sa ponáhľame s privatizáciou 03 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania v Mochovciach
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:23