StoryEditor

Elektriny je dosť. Zatiaľ

V nedeľu sme na základe politických dohôd s Európskou úniou odstavili z výroby elektriny prvý z dvoch jadrových blokov elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Slovensko v nedeľu na základe politických dohôd s Európskou úniou odstavilo z výroby elektriny prvý z dvoch jadrových blokov elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Krajina tak prišla asi o desať percent svojej výrobnej kapacity. Podľa pracovníkov Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy by to však nemalo ohroziť dodávky elektriny.
"V súvislosti s odstavením prvého bloku v Jaslovských Bohuniciach sme uviedli do prevádzky nový transformátor v Križovanoch," hovorí šéf Slovenského energetického dispečingu v Žiline Vladimír Jendriščik. Do prevádzky sa pripravuje aj ďalší transformátor, ktorý má zabezpečiť stabilitu siete po odstávke ďalšieho bloku koncom budúceho roka.
Ako v Kalifornii?
Opačný názor má však dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity František Janíček. Podľa neho bude mať odstavenie bloku elektrárne V1 pre našu energetickú sústavu nedozerné následky, ktoré nebudeme schopní vyriešiť, lebo postavenie nových zdrojov je v nedohľadne. "Keď sa dostaneme do kritického stavu, môže dôjsť k rozpadu energetickej sústavy. Ak nie je k dispozícii dostatočný výkon zdrojov a na sieť je pripojených veľa spotrebiteľov, klesne v sieti napätie aj frekvencia," hovorí.
Ak by nám v takejto situácii nedokázali pomôcť ani európske štáty, Slovensko môže podľa neho ostať aj niekoľko dní bez elektrickej energie. "Tak sa to už v uplynulých rokoch stalo vo Francúzsku či v americkej Kalifornii."
Jendriščik problémy s výpadkami nepovažuje za akútne, v regióne západného Slovenska totiž stále zostávajú fungovať tri bloky v Jaslovských Bohuniciach, a elektrinu vyrábajú aj dva reaktory v Mochovciach.
Vyvážať asi nebudeme
Od roku 2000 je Slovensko permanentne vývozcom elektrickej energie. To sa teraz zmení. "Je ťažké vyčísliť prenosy za týchto niekoľko dní. V globále sa dá povedať, že o zlomok elektrickej energie viac dovážame ako vyvážame," hovorí Jendriščik s tým, že situácia je teraz v rovnováhe a problémy s domácou produkciou môžu nastať až po odstavení druhého bloku.
Podľa prepočtov by krajina v roku 2009 po odstavení ďalšieho jadrového reaktora v Jaslovských Bohuniciach a niektorých zastaraných blokov v tepelných elektrárňach Vojany a Nováky mohla byť odkázaná na dovoz zo zahraničia. "Teraz sa musí vypočítať, odkiaľ, ako a či vôbec sa bude dať elektrina dovážať. Keby došlo ku katastrofickému výpadku elektriny, Slovensko si bude musieť pomôcť samo. Ak by aj elektrinu doviezlo, bude drahšia ako teraz," dodáva Janíček.
Riešením situácie by bolo dobudovanie 3. a 4. bloku v jadrovej elektrárne v Mochovciach. Tie by presne nahradili výpadok z dvoch blokov v Bohuniciach. Aj keď súčasná vláda vyvíja tlak na talianskeho väčšinového majiteľa slovenských elektrární, Enel sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Hoci v kuloároch nikto o dostavbe nepochybuje, Taliani posledné slovo povedia najskôr na jar. Kým optimistické hlasy hovoria o dostavbe v roku 2010, reálnejšie odhady počítajú s rokom 2013.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diskriminácia sexuálnych menšín na Slovensku 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dohodli sa, že sa dohodnú, ale v Číne 03 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slota neuspel, ale spestril
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:46