StoryEditor

Zrušenie Špeciálneho súdu je už na papieri

18.08.2006, 00:00
Zrušenie Špeciálneho súdu, ktorý práve pracuje na megakauzách typu krach nebánk BMG Invest a Horizont Slovakia, tunelovanie Devín Banky či korupčný prípad račianskeho starostu Pavla Bielika, sa stáva čoraz reálnejšie.

Zrušenie Špeciálneho súdu, ktorý práve pracuje na megakauzách typu krach nebánk BMG Invest a Horizont Slovakia, tunelovanie Devín Banky či korupčný prípad račianskeho starostu Pavla Bielika, sa stáva čoraz reálnejšie. Na svete je už dokonca aj paragrafový scenár, podľa ktorého Úrad špeciálnej prokuratúry a Špeciálny súd zaniknú od budúceho roka.

Lipšic má dôkaz
Text návrhu včera verejnosti ukázal exminister spravodlivosti a poslanec NR SR Daniel Lipšic (KDH). Ten tvrdí, že ho získal z prostredia rezortu spravodlivosti, ktorý vedie vedie Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS). "Je to ďalší významný dôkaz, že táto vláda je mafia friendly," vyhlásil Lipšic.
Kauzy, v ktorých bola obžaloba na súd podaná po prvom januári 2006, by sa mali podľa návrhu presunúť na okresné súdy. "Je tu vážna hrozba, že vypršia zákonné lehoty a obžalovaní sa dostanú na slobodu," upozorňuje Gábor Gál z SMK. Lipšic navyše pripomína, že všeobecné súdy v troch závažných prípadoch z podsvetia (pápayovci, Volodimir J., kolárikovci) nevedeli rozhodnúť "adekvátne včas a spravodlivo".

Ministrov protiútok
Harabinova reakcia nenechala na seba dlho čakať. "Nebudem vťahovať justíciu do pokračujúceho vnútrostraníckeho boja o kreslo predsedu KDH," reagoval pre HN. Jeho ministerstvo však zámer zrušiť Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry pripustilo - považuje to za jednu z riešení. "Pripravujeme návrhy pre všetky možnosti," tvrdí hovorca rezortu Michal Jurči.
Lipšic však tvrdí, že už je rozhodnuté. "Ministerstvo hrá len také tance, a má jasný záujem zrušiť tieto inštitúcie." Exminister dodal, že v slušnom štáte sa má podsvetie krokov vlády báť, a nie sa im tešiť. "Ak Ficova vláda zruší Špeciálny súd, čo myslíte, budú sa obžalovaný Majský a Fruni báť, alebo tešiť?" Šéf ohrozeného súdu Igor Králik upozorňuje, že ich zrušenie by bolo krokom späť. "Opäť sa tak otvoria dvere korupcii a organizovanému zločinu." Na špeciálnej prokuratúre zatiaľ o ničom nevedeli. "Nemôžem sa vyjadriť, lebo som o tom nevedel a nevidel som ani paragrafové znenie," povedal HN jej šéf Dušan Kováčik. Zachovanie špeciálnych inštitúcií je podľa Lipšica nevyhnutné, aby ani vplyvní a bohatí ľudia nemohli stáť nad zákonom a vybaviť si beztrestnosť. "V justícii sú mnohí čestní sudcovia a prokurátori, ale aj takí, ktorí by talár nemali nosiť."
Úvahy rezortu kritizujú aj mimovládne organizácie. Prezidentka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá zdôraznila, že nová vláda zatiaľ nepredostrela nič seriózne v boji proti korupcii. "Chcú však zrušiť to, čo sa ukazuje ako potrebné a nenavrhujú nič lepšie." Proti zrušeniu oboch inštitúcií je aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). "Majú svoje opodstatnenie, čo aj preukázali." Špeciálny súd funguje len od júna minulého roka, v agende má korupčné aféry, kauzy organizovaného zločinu či trestnú činnosť politikov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:24