StoryEditor

Čo odznelo v televíznej diskusii

26.09.2005, 00:00

Korupcia v parlamente
Predseda Smeru-SD obvinil koalíciu, že si kupuje hlasy nezávislých poslancov. Bývalý poslanec ĽS-HZDS Jozef Elsner (dnes poslanecký klub ANO) mal podľa Fica získať 40-miliónovú štátnu zákazku z Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, ktorý vedie Pavol Prokopovič z SDKÚ. Hovorca rezortu Tomáš Šarluška Ficove odmietol obvinenia komentovať. Terminál pre cestujúcich na košickom letisku za približne 40 miliónov korún dodávala firma Aluminium System, ktorú zakladal práve Elsner. Konateľ spoločnosti Jozef Dzivý-Balucha akékoľvek podozrenia z korupcie odmieta. Súťaž na dodávateľa zasklených stien totiž nevypísalo letisko, ale súkromná akciovka Bardejovské pozemné stavby ešte v roku 2000. V tom čase ešte nebol Elsner ani v NR SR. "To, čo hovorí pán Fico, je pritiahnuté za vlasy, táto garnitúra ešte nevládla, keď sme začali s prácami na letisku," hovorí Dzivý-Balucha.
Líder Smeru-SD spojil s "nákupmi poslancov" aj rozhodnutie vlády doplatiť peniaze časti majiteľov pozemkov pod automobilkou Kia. Občanov zastupoval aj provládny poslanec Miroslav Abelovský, ktorý podľa Fica takto získal na províziách 15 miliónov korún.
Dolaďovanie reforiem
Fico obvinil koalíciu, že si chce pred voľbami "kupovať" aj voličov. Premiérovi pripomenul balík viac než dvadsať sociálnych zákonov, ktoré schválil jeho kabinet koncom minulého volebného obdobia. Tesne po voľbách všetky zmeny v skrátenom legislatívnom konaní vrátili do pôvodného stavu. Dzurinda podobné obvinenia odmieta.
Na záver relácie obaja politici uzavreli stávku na tému rast reálnych miezd. Fico tvrdí, že za posledných sedem rokov klesla o 0,6 percenta, Dzurinda hovorí opak. Podľa údajov Štatistického úradu SR vzrástla reálna mzda od roku 1998 o 2,8 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 03:38